Gå til innhold

Telle kalorier. Hvordan gjør dere det?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du må nok gjøre som alle andre seriøse tellere - gå den lange veien - det kan ta uker inntil alle dine vanligste matvarer er blitt logget. Etter dette går ting av seg selv.

 

Du kan bruke apper hvor maten allerede er lagt inn og regnet ut, men det stoler jeg selv null og niks på - ting må gjøres selv :)

 

Tomater behøver du ikke å telle...mais, erter, kik-erter, bønner osv telles...

Lenke til kommentar

Takk for svar.

Kom over denne i en annen tråd. Noen som brukt den? Kan man stole på det man får? https://www.spisriktig.no/vi-teller-kaloriene-for-deg/

 

https://www.myfitnesspal.com/nb

 

Denne har vel den mest komplette databasen. Enkleste her er å laste ned appen, myfitnesspal. Utrolig enkel i bruk og oversiktlig. Det meste av norsk mat er også på plass. Bruker du ferdigvarer med strekkode på pakken, kan du enkelt scanne koden med mobilen, og appen vil automatisk finne varen og næringsinnhold. De anbefalte porsjoner dukker også opp, altså om varen du skanner har f.eks en porsjon på 30g og 150kcal, så vil dette være tilgjengelig i appen. Du kan selvfølgelig sette inn egne verdier(vekt), og den vil automatisk beregne næringsinnholdet deretter. Spiser du noe sært, som ingen har spist før, kan du enkelt lage ditt eget produkt. Da må du veie maten og vite alle makroene. Dette blir lagret, sånn at du neste gang har den i minne. Veldig fin app. Trenger ikke mer enn gratis versjonen heller.

 

En ting som er greit å vite, er at her kan alle legge inn nye matvarer, så du får inn mange ulike varianter når du søker. De som har et grønt kryss/merke er verifiserte matvarer, som du kan stole på med tanke på presis næringsinnhold. Det meste er forøvrig ganske spot on. Historikken din blir også lagret, sånn at det di spiser ofte, kan kjapt velges igjen, uten å måtte søke og beregne verdier på nytt. Dette er heller ikke bare en ren mat-app, her kan du også legge inn ønsket kcal grense, vekt-mål, treningsøkter+++ 

Lenke til kommentar

Vil kaloriene holde seg på det samme selv om man koker og steker ting?

Koking endrer ikke kaloriinnholdet nevneverdig. Unntaket er hvis du for eksempel koker poteter, kjøler dem ned og varmer dem opp igjen. Da blir en del av stivelsen såkalt resistent stivelse som ikke fordøyes. Steking øker kaloribehovet med akkurat så mange kalorier det er i smøret, oljen eller margarinen som den stekte maten har klart å suge til seg. Det er mange kalorier å spare ved å steke med minst mulig fett. En spiseskje med olje har for eksempel 120 kcal, mens det er litt mindre i smør/margarin. Det er mange som ukritisk steker maten sin i et bad av olivenolje i den tro at det er greit fordi det er "sunt fett", men realiteten er at det er tomme kalorier en gjerne ikke trenger.

 

Om du er avhengig av å ha det helt nøyaktig er du nesten nødt til å måle, veie og regne ut alt. Samtidig kan en treffe ganske godt ved å gå ut i fra standardiserte størrelser i tabeller (f.eks.små, middels og store poteter) og anslå, basert på hvor stor andel en tar ut av en hel pakke med f.eks. pasta, hvor mye ting veier. Jeg har vært nødt til å gjøre det slik fordi jeg ikke har hatt kjøkkenvekt. Det fordrer at du klarer å være ærlig med deg sjøl og ikke undervurderer eller underregistrerer hva du spiser.

Lenke til kommentar

 

Vil kaloriene holde seg på det samme selv om man koker og steker ting?

Koking endrer ikke kaloriinnholdet nevneverdig. Unntaket er hvis du for eksempel koker poteter, kjøler dem ned og varmer dem opp igjen. Da blir en del av stivelsen såkalt resistent stivelse som ikke fordøyes. Steking øker kaloribehovet med akkurat så mange kalorier det er i smøret, oljen eller margarinen som den stekte maten har klart å suge til seg. Det er mange kalorier å spare ved å steke med minst mulig fett. En spiseskje med olje har for eksempel 120 kcal, mens det er litt mindre i smør/margarin. Det er mange som ukritisk steker maten sin i et bad av olivenolje i den tro at det er greit fordi det er "sunt fett", men realiteten er at det er tomme kalorier en gjerne ikke trenger.

Koking gjør kaloriinnholdet mer tilgjengelig, For rå stivelse som poteter er det ca 51%, rå hvete ca 71% etc. Kokt stivelse har 95% +/- for å nyttegjøre seg av energien. 

Endret av Dukien
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...