Gå til innhold

Hvorfor har NTNU høy status i Norge, men ikke i utlandet?


Ignorancus

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nå er det vel egentlig bare Siv.ing-delen av NTNU som har noe status å snakke om, og det stammer fra gamle NTH-tiden. Ellers har vel byen fått rykte på seg til å være et godt sted å studere, og følgelig vil jo mange søke seg dit og populariteten øker. Men jeg kan ikke si at det er er noe mer status å studere la oss si Samfunnsøkonomi på NTNU enn tilsvarende på UiO.

Lenke til kommentar

Høy status har nok med at det er veldig vanskelig å studere ved NTNU, hvertfall om en ser på realfagene. Her har en blant annet langt flere innleveringer i semesteret og eksamen har høy strykprosent (innføringsfagene ligger på mellom 25 og 40 prosent stryk)

 

Samtidig er Trondheim blitt kåret til norges beste studieby flere ganger, så det gode sosiale miljøet trekker smarte hodet. At mange smarte hoder kniver om de beste plassene fører igjen til at snittet for å komme inn blir høyt. Eksempelvis om en ser på teknologi-utdanninger domminerer NTNU på poenggrenser.

 

 

Nær 27.900 søkere hadde i år NTNU som ett av sine valg, en oppgang fra rundt 26.400 i fjor. Av dem tilbyr NTNU plass til 8300 søkere.

 

http://www.tu.no/karriere/2015/07/17/disse-teknologistudiene-er-vanskeligst-a-komme-inn-pa

 

Som rektoren sa er det vanskelig å komme inn på NTNU men det er enda vanskeligere å komme ut. Dette skaper et rykte i jobbmarkedet. Basert på personer som har gått på NTNU tidligere. Heldigvis? Så er et vitnemål fra NTNU et kvalitetsstempel.

 

De fleste universiteter bryr seg ikke om disse rangeringene. Det er stort sett aviser som publiserer disse liste som sensasjonsnytt og prøver å blåse opp noe som egentlig ikke betyr så mye. Hvilke kriterier ligger til grunn for en slik rangering, er det studenttrivsel, studentkarakterer, publiserte forskningsartikler? Osv Ofte er det kun forskning en ser på, og da havner NTNU bak for eksempel UIO og UIB (noen liker å kalle NTNU for en sivingfabrikk, hvor en putter inn nok studenter også faller en håndfull sivinger ut på motsatt side).

 

Endret av Nebuchadnezzar
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+61342

Sammenligner man ansiennitet blant universitet i Europa så tror jeg det går på hvor mye forskning som blir gjort og hvor mange forskningsartikler som blir produsert ved universitetet. Dette kan reflektere kvaliteten på undervisningen men det kan også ikke gjøre det  :hm: Men selv om et universitet er ranket høyere enn f.eks NTNU så er ikke nødvendigvis "sett inn studie" bedre der enn på NTNU.

Lenke til kommentar

De rangerer lavere enn både UiO og UiB internasjonalt. Hvorfor?

 

Mange rankings baserer seg på forskningsresultater, siving har en vinkling mot og et solid rykte i næringslivet, men det er manifisterer seg ikke automatisk i mange publiokasjoner (for all del, mange sivinger forsker også, men det er i utgangspunktet mere "næringsvennlig" enn mange studier)

 

AtW

Lenke til kommentar

Henger fra gamle NTH, når de før hadde monopol på å utdanne Sivilingeniører. Ellers så har NTNU et solid fagmiljø, og jobber tett med f.eks Sintef (som var et produkt av NTH). Da NTNU og Torndheim har et godt rykte på seg, søker de fleste seg dit, som igjen gjør at man får de beste studentene. 

 

Min erfaring at det ofte er eldre NTH karer som har sterkest forkjærlighet for NTNU studenter, men slik er det nå overalt. Har vært innom bedrifter som nesten eksklusivt hadde folk fra NHH, og andre bedrifter som hadde flere titalls ansatte fra en eller to høgskoler. Folk liker dem som er mest lik seg selv. (I andre land er det forsåvidt vanlig for stipendiater og professorer å dra til andre skoler, for å forhindre "intellektuell innavl", men i næringslivet er vist ikke dette så veldig viktig.

 

Og som nevnt over, så er det ofte antall publikasjoner og liknende som teller på slike rangeringer. I teknologi og realfag så kan slikt gå fryktelig tregt, mens andre områder kan det gå rimelig kjapt for seg. Det er etter min mening en uting å legge hardt press på forskere, da det fort kan gi incentiv til juks og fabrikasjoner. I andre land (f.eks Kina) er institusjonene nådeløse på forskning, der de som havner i store og prestisjefylte tidsskrifter blir godt belønnet, mens andre kan få sparken. Dette har ført til svært alvorlig fabrikasjoner.  

 

Ellers er det umulig for statlige Norske skoler å konkurrere med private skoler i utlandet. Harvard f. eks har et endowment fund på 37 milliarder USD, eller rundt 320 milliarder NOK etter dagens kurs. Det er nesten 4.6% av oljefondet vårt, bare for en skole. 

Lenke til kommentar

Fordi NTNU er en bra skole. Du må se hva rankingene rangerer etter dersom du skal kunne si noe om hvorfor den rangeres så lavt.

 

Et godt eksempel er den evinnelige BI vs NHH kampen. Flere internasjonale aviser har rangering av MBA-program som får mediaoppslag. For det første baseres disse rangeringene på kun ett program (MBA) og dette programmet er det ytterst få folk som tar sammenlignet med vanlig siv.øk. som studentene egentlig burde sett på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...