AnonymDiskusjon Skrevet 8. november 2015 Del Skrevet 8. november 2015 Jeg syns det virker som lavkarbo er i ferd med å mer eller mindre debunkes, og jeg har ikke noen ønsker eller planer om å begynne på dietten selv (eller diett i det store og hele). Men jeg lurer litt på hvordan det fungerer. Er det bare at karbohydrater metter mindre enn fett og proteiner, slik at man orker færre kalorier om man spiser lite karbohydrater? Eller er det en slags reaksjon som oppstår i kroppen som følge av mangel på karbohydrater? Anonymous poster hash: 0939c...8e4 Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Det står litt om det her: http://www.kostdoktorn.se/lchf#teori Lenke til kommentar
AnonymDiskusjon Skrevet 9. november 2015 Forfatter Del Skrevet 9. november 2015 Takk for lenken. Burde vel klart å google selv, dog. Altså: - Lavere inntak av raske karbohydrater / karbohydrater fører til lavere blodsukker over tid slik at man blir mindre sulten som følge av raske svingninger i blodsukkeret. - Lavere nivåer med insulin som gjør at det lagres mindre, og forbrennes mer, fett. Er vel egentlig ganske smart. Det er vel ikke noe man må gjøre enten/eller, det er jo bare å forsøke å spise mindre av det. Noe jeg såklart har "crawings" for. Anonymous poster hash: 0939c...8e4 Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Ja, man blir ganske så avhengig av sukker, og det er vanskelig å slutte med det. Det verste er at det samme ser ut til å gjelde hvete, det er derfor mange sier de "bare må ha brød". En fin test er å kutte alt sånt i en uke, eller helst fjorten dager, sliter man med det så er det avhengigheten som slår inn. Litt drastisk, men ganske så interessant Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Lavkarbodietten er nok noke mindre populær som "slankediett" no enn kva den var for nokre få år, men dietten er i aller høgste grad fortsatt mykje brukt, særlig ein del folk med mage og tarmsjukdommar reagerer positivt på å redusere karbohydratinntaket. Ellers så er teorien bak dietten såpass enkel som at det er to store kilder til energi, karbohydratat og fett. Om ein et begge delar så er det veldig lett å få i seg for mykje energi før ein bli mett. (Sjå berre kor lett det er å trykke i seg eit dagsbehov med energi om ein et ting som består av omtrent 50/50 fordeling av fett og karbohydrat som sjokolade, chips, osv). I gamle dagar så var den typiske slankedietten at ein kutta ut fettet medan ein fortsatte å ete karbohydratar som før. Typisk då at brødskivene hadde kjøttpålegg utan smør, og middagen blei servert som fisk/kjøtt med kokte poteter utan saus. Men tanken med lavkarbo er at ein i staden kuttar karbohydratane fordi det viser seg at folk har lettare for å klare å holde dietten ved å kutte karbohydrater i staden for fett sidan fett også er ein smaksforsterkar, medan karbohydratane smaker forholdsvis lite og er eit lite offer for folk som går på dietten (i alle fall så fort dei har vendt seg av med sukkeravhengigheita). Den store utfordringa med lavkarbodietten er eigentleg økonomien, når ein omtrent kun et protein og fett så betyr det i praksis at ein et pålegg utan brød. Og sidan ein fort blir lei av kylling og tunfisk så blir det fort ein dyr diett når ein går over på dyrare kjøtt og fisk. I tillegg er vi eit "matpakkesamfunn" så mange har litt utfordringar med at ein blir sett rart på om ein sitter rundt lunsjbordet og et kokte egg og ost utan brød til. Lenke til kommentar
anon12234 Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 (endret) lavkarbo som permanent livsstil er bare tull, lavkarbo midleritdig for å gå ned i vekt er akkurat det samme som alle andre midlertidige slankekurer, lavkarbo er bare tull og vås fra og for mennesker uten kunnskap. alle såkalte "dietter" er bare tull som er skapt for lettlurte mennesker med vektproblemer. Spis sunt, variert og lite prossessert så lever du best, uansett. Forslag til ny diett: "lavprosessert" Endret 9. november 2015 av Henrik2k Lenke til kommentar
Dr. Chaos Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 I starten når en begynner med lavkarbo- eventuelt et lavkalorikosthold kan en gå ned noen kg i vekt på grunn av at glykogenlagrene (lett tilgjengelig energi som lagres og som kan brukes mellom måltider) i musklene brukes opp. Kroppen lagrer rundt 500g glykogen i musklene og kroppene, men i tillegg følger det med 3 gram vann for hvert gram glykogen, så en går fort ned bortimot 2 kg på kort tid om en tilfører lite karbohydrater. I tillegg kan en miste enda mer vannvekt dersom en kutt ned på salt som binder vann. Du kan bli fysisk og psykisk slapp ved tømte glykogenlagre.Ved veldig lavt kaloriinntak går kroppen etter hvert inn i ketose, hvor den begynner å omdanne og bruke fettsyrer som energi. Ketose vil også inntreffe dersom en faster. En vanlig ting som oppleves er at appetitten for mat blir mye mindre, sånn at en totalt sett spiser mindre. I tillegg kan enkelte oppleve at de er småkvalme og har mindre energi. Hvor sunt det er i det lange løp kan diskuteres. Jeg tror den beste grunnen til at mange ikke velger (ekstrem) lavkarbo er nettopp at de får for lite overskudd av det. Kroppen og hjernen vår er veldig godt tilpasset å brenne glukose; det gjenspeiles i fordøyelsessystemet. Allerede i munnen spalter amylase ned stivelse til glukose. Karbohydrater er også veldig mettende og gir et godt og stabilt energinivå dersom de spises i den formen fordøyelsessystemet er tilpasset: (rot)grønnsaker (inkludert potet, men ikke potetgull og pommes frites), belgfrukter (inkludert bønner, erter o.l.), frukt og hele korn (ikke mel). Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Hvis en spiser store mengder fett og moderat med protein, så inntreffer også ketose uavhengig av kaloriinntak. Når kroppen er omstilt til å forbrenne fett vil den få all energien den trenger fra det, og vil produsere de få karbohydratene den må ha helt på egenhånd. Ketose er vår naturlige tilstand, derav våre noe begrensede evne til å lagre karbohydrater. Lenke til kommentar
Vox_populi Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Forslag til ny diett: "lavprosessert" Og hva er det vitenskaplige grunnlaget for den? Lenke til kommentar
anon12234 Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 (endret) Forslag til ny diett: "lavprosessert" Og hva er det vitenskaplige grunnlaget for den? Som alle andre dietter har den ikke noe vitenskapelig grunnlag! en dæsj fornuft derimot kan det muligens være mulig å spore... men det kommer helt an på personen som tolker den. Endret 9. november 2015 av Henrik2k Lenke til kommentar
Vox_populi Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Ernæringslære har altså et vitenskaplig grunnlag. Som ellers i biologi er det ikke nok med "fornuft", hva nå det måtte være akkurat på dette feltet. 1 Lenke til kommentar
Vannlinjen Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Bare tull. Man legger bare på seg igjen når man begynner å spise vanlig. Ta deg en joggetur. Lenke til kommentar
Dufen Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Bare tull. Man legger bare på seg igjen når man begynner å spise vanlig. Ta deg en joggetur. Ja men da kan vel du utrede hvorfor det er tull, samtidig kan du forklare hva det vil si å spise vanlig.... Lenke til kommentar
Vannlinjen Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 (endret) Bare tull. Man legger bare på seg igjen når man begynner å spise vanlig. Ta deg en joggetur. Ja men da kan vel du utrede hvorfor det er tull, samtidig kan du forklare hva det vil si å spise vanlig.... Man får vel en jojo-effekt av alle disse diettmetodene. Du får mindre muskelvev hver gang du slanker deg på den måten og får mer fettvev istedenfor. Du reduserer energiinntaket og da reagerer kroppen med lavere forbrenning og mer lagring, derav fett. Så når du begynner å spise vanlig igjen legger du på deg igjen. Derfor man raser ned i vekt for å så legge på seg igjen og så begynner på atter en diett. Det finnes flere typer karbohydrater, ikke bare én type. De er også nødvendige i et normalt kosthold og å kutte dem ut er en dårlig idé. Vanlig vil si variert og ikke for mye av ting som mettet fett og sukker. Endret 9. november 2015 av Vannlinjen Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Bare tull. Man legger bare på seg igjen når man begynner å spise vanlig. Ta deg en joggetur. Det er jo det å spise "vanlig" man er blitt fet av i utgangspunktet, så hvorfor skal man gå tilbake? Det som må til er en varig kostforandring, ikke en kortsiktig diett. Lenke til kommentar
Dufen Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Bare tull. Man legger bare på seg igjen når man begynner å spise vanlig. Ta deg en joggetur. Ja men da kan vel du utrede hvorfor det er tull, samtidig kan du forklare hva det vil si å spise vanlig.... Man får vel en jojo-effekt av alle disse diettmetodene. Du får mindre muskelvev hver gang du slanker deg på den måten og får mer fettvev istedenfor. Du reduserer energiinntaket og da reagerer kroppen med lavere forbrenning og mer lagring, derav fett. Så når du begynner å spise vanlig igjen legger du på deg igjen. Derfor man raser ned i vekt for å så legge på seg igjen og så begynner på atter en diett. Det finnes flere typer karbohydrater, ikke bare én type. De er også nødvendige i et normalt kosthold og å kutte dem ut er en dårlig idé. Vanlig vil si variert og ikke for mye av ting som mettet fett og sukker. Lets go to town..... Jojo-effekt? Fordi kroppen går fra en ekstrem til den diametralt andre? Mindre muskelvev hver gang? Det stemmer, med det forbeholdet at man ikke inntar nok proteiner! Mer fettvev ved kalorirestriksjon? Jeg har ikke engang et svar på noe så åpenbart feil. Ved å redusere energiinntaket så trigger man kroppen til å lagre mer fett? Logisk... Veldig logisk... Lavkarbo har INGENTING med å kutte ut karbohydrater i sin helhet å gjøre, her misforstår du noe voldsomt. Jeg vil anbefale deg noen enkle ting: Vit hva du prater om før du uttaler deg og eksponerer din egen uvitenhet. La være å skrive om ting som kan skade andre om du ikke er helt sikker på og har kvalitetssikret din viten. Lavkarbo kan og være variert, er det da vanlig? Lenke til kommentar
Vannlinjen Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 (endret) Du sier mye feil her altså. Redusert energiintak= mer fettvev. Det er ikke det samme som at man blir feit. Du vet vel hvordan kroppen lagrer energi, ikke sant, og hva tror du skjer når man reduserer det som bør være hovedkilden til energien? Man kan unngå jojo delvis ved et gradvis økt inntak etter endt diett, men den er fortsatt tilstedeværende i større eller mindre omfang. Endret 9. november 2015 av Vannlinjen Lenke til kommentar
Dufen Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Du sier mye feil her altså. Redusert energiintak= mer fettvev. Det er ikke det samme som at man blir feit. Du vet vel hvordan kroppen lagrer energi, ikke sant, og hva tror du skjer når man reduserer det som bør være hovedkilden til energien? Man kan unngå jojo delvis ved et gradvis økt inntak etter endt diett, men den er fortsatt tilstedeværende i større eller mindre omfang. Fettvev er observert å kunne dannes ved unormalt høyt kalorioverskudd, enda ikke i underskudd. Hvor du har din fysiologikunnskap fra synes å være vanskelig å forstå siden du ikke har fått med deg grunnleggende ting. Kroppen lagrer primært energi i muskelmassen, det vet du vel, ikke sant? Så når man er i kaloriunderskudd, hvordan skal da energi lagres sekundært i fettceller? Jojo... Det uttrykket har aldri vært, er ikke, og kommer heller i fremtiden ikke til å være et uttrykk brukt i fysilologi. Videre ønsker jeg at du påpeker MED KILDER hvor jeg tar feil. Lenke til kommentar
ntls Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Du sier mye feil her altså. Redusert energiintak= mer fettvev. Det er ikke det samme som at man blir feit. Du vet vel hvordan kroppen lagrer energi, ikke sant, og hva tror du skjer når man reduserer det som bør være hovedkilden til energien? Man kan unngå jojo delvis ved et gradvis økt inntak etter endt diett, men den er fortsatt tilstedeværende i større eller mindre omfang. Hopper inn i denne samtalen jeg også: La oss være 100% klare på begrepene, hovedkilde til energi er mat, kjent som kalorier. Fettvev er et resultat av overflødig kalorier som er tilført, fordi kroppen vår er smart på den måten ved å lagre "mat" til en annen dag når tilstrekkelig mat ikke er tilgjengelig. Så det som skjer når ikke man ikke spiser tilstrekkelig over en lengre tid, er at fettvevet gradvis tømmes for energi og man går ned i vekt som et resultat. Fettvevet blir ikke større ved å tilføre færre kalorier. Dette er simpel matte. Ja, dersom man utsetter kroppen for ekstrem mat mangel over flere dager, vil energi forbrenningen synke dramatisk som et forsvar, slik at man overlever lenger i en periode i sult. Det er ikke det som skjer når man er på en diett, fordi man spiser fortsatt daglig, bare i mindre mengder. Hvorfor begrepet JOJO DIETT eksisterer kommer av alle kjøtthuene som nekter selv ansvar over sin egen mat disiplin og kunnskap om næring. Man starter på dietten pga man er overvektig som skyldes overspising vs forbrenning. I løpet av diett perioden (la oss si 3 mnd) har man gått ned i vekt, til gjerne ideal målet sitt. Så istedet for å spise normalt fra nå av, er det alt for mange som går tilbake til å spise usunt og for mye. Vipps så er man tilbake til det overvektige stadiet man startet på, og det er greit dersom man tar ansvar for sitt valg å spise for mye. MEN så har vi de nevnte kjøtthuene som nekter å innse at de ikke hadde disiplin til å holde unna den daglige dobbel mocha frappuchinoen med krem og overbeviser seg selv at posen med chips på en fredagskveld (og lørdag og søndag). Så istedet for å stå foran et speil og ser hva de selv har gjort med sin kropp, er det mye enklere å finne opp et begrep som man kan peke på og legge skylden på: "Se! Jeg gikk på diett i 3mnd, og se hvordan jeg ser ut nå! Gikk opp igjen 12 kg på bare på 2 mnd, dietter virker ikke!" Og i ditt tilfelle ende opp missinformert om kosthold og fysiologi om at man magisk hvis går opp i vekt igjen ved normal spising etter en avsluttet diett. Går man opp i vekt igjen ville jeg satt søkelyset på "normal spising" delen og regnet ut via kalori telling om man faktisk spiste "normalt" i hele tatt i utgangspunktet.... jeg tror de fleste ville bli overrasket over hvor mye kalorier det i en "normal" middag nå til dags. Jeg er enig med noe av det du sier, det er en dårlig idè å kutte ut karbohydrater all together. Men er det noe man KAN redusere så er det daglige inntaket av karbs og da de enkle karbohydratene først og fremst (potet, pasta, hvit ris, brød) og prosessert mat og drikke med tilsatt sukker. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 9. november 2015 Del Skrevet 9. november 2015 Hva skjer ved å legge om kosten mest mulig radikalt, altså faste? Kroppen spiser da ikke av musklene sine, men øker veksthormonene for å vedlikeholde, og til og med bygge muskler, noe som er evolusjonsmessig ganske logisk. Det øker sjansene for å skaffe mat. Kroppen spiser først av egne sukkerreserver, så fettreserver, og sparer proteiner helt til slutt. Bonusen er at man samtidig reduserer insulinresistensen, så et vekttap er lettere å vedlikeholde. Verdensrekorden i faste er 382 dager, og ble satt av en skotsk mann under oppsyn av helsepersonell. Kroppen hans levde da i praksis utelukkende av animalsk fett i over ett år, uten tilførsel av protein og slapp fra dette ekstreme forsøket uten varige men. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2495396/ Sjekk også ut hva Jason Fung skriver om faste på sidene sine: intensivedietarymanagement.com Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå