Gå til innhold

Hvordan er forholdene i New Zealand i dag i forhold når den var kolonisert?


makmarian

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Stedet er befolket av Pakeha (innfødt ord for hvite), og Maori (polynesisk folkeslag).

Fra begynnelsen av ble forholdet mellom de to nært, siden en hvit mann reiste dit og giftet seg med en maorikvinne.

Noe som gjenspeiler seg i at noen hvite blir kalt for Pakeha-Maori.

 

"I 1890 var tallet på maorier nede i et rekordlavt 40 000 på grunn av sykdom, våpen, alkohol og andre vestlige verdier som engelskmennene førte med seg.

Dagens maorier

Dagens maorier snakker engelsk. Mange har til og med tapt sitt opprinnelige morsmål. Det er vanlig med ekteskap mellom maorier og andre folkeslag, herunder også såkalt hvite."

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Maorier

 

Sitat fra siste del av en daria.no skoletekst:

 

 

Mange maorier var sinte for hendelsene på slutten av det forrige århundret, men allikevel var det flere maorier som ønsket og kjempet for en integrering i det nye samfunnet, samtidig som de beholdt sitt morsmål, maori, og kulturen sin.

 

De sistnevntes ønske ble til en viss grad oppfylt under den annen verdenskrig. Maoriske menn måte på lik linje med hvite New Zealendere dra ut i krig. Før krigen bodde også maoriene stort sett i perifere strøk, men mens mennene var ute i krigen, måtte produksjonen økes, og maoriske kvinner flyttet til byene for å jobbe i fabrikker. Denne urbaniseringsprosessen snudde ikke etter krigen, den skjøt heller bare ytterligere fart. Flyttetrenden har blitt sammenliknet med maorienes opprinnelige migrasjon fra Polynesia New Zealand.

 

I dag har tallet på maorier i New Zealand kommet opp i rundt 400 000. Men kan man egentlig kalle dem for maorier? Det finnes svært få av dem uten hvitt blod i seg og ekteskap mellom hvite og maorier er fullstendig godtatt og vanlig. Nesten alt deres opprinnelige levesett har forsvunnet, de lever det samme livet som de hvite, bor i de samme husene, gjør det samme arbeidet og deltar på samme måte i det New Zealandske samfunnet. Så kan man egentlig fortsatt si at de er to forskjellige folk hvis man ser bort fra det biologiske?

 

Mange vil si at maoriene er fullstendig integrert i de hvite New Zealendernes samfunn. Men hvor går skillet mellom integrering og assimilering av et folkeslag? De som mener at maoriene har blitt utsatt for det sistnevnte, legger stor skyld på skolesystemet. De hvites kultur og tenking har stort sett vært ensidig fremstilt innen utdanningen. Politikerne har ikke vært observante (eller ikke villet være observante) på dette før 1970-tallet. Da mente mange at utviklingen i skolen hadde gått for sent.

 

Mange av den hvite befolkningen og noen maorier ønsker at befolkningen offisielt skal bli ett folk – New Zealendere. Men det klare flertallet av maoriene vil ha et multikulturelt samfunn hvor de beholder sin opprinnelige kultur. Allikevel blir drømmen og håpet fjernere og fjernere. Mange unge maorier føler at de har mistet all sin kunnskap om kulturarv og språk. Det er ikke mange som fortsatt snakker maori og nesten alle har engelsk som førstespråk. Dette skyldes i stor grad at offisiell kultur som tv og radio er på engelsk, og at skolen som sagt underviser fra et ”hvitt” synspunkt.

 

Men uansett, selv om man funderer på og diskuterer hvorvidt maoriene er, eller kommer til å bli, enten integrert eller assimilert helt i det uendelige, vil alltid en liten flik av den maoriske kjernen bestå. Selv om ikke maorifamiliene lenger bor sammen i landsbyer, står fortsatt familiebåndene sterkt. De samles ofte der deres forfedre bodde for lenge siden, og en maori fra distriktene kan for eksempel komme og bo hos en forholdsvis fjern slektning i byen uten at det er noe problem. Det beskriver noe av det slektsfellesskapet som en gang var og som fortsatt til dels består. Over alt er det kanskje dette som beskriver maoriene best i dag.

 

Til slutt er det flertallet, de hvite kolonistene, engelskmennene, nybyggerne, immigrantene, de kyniske europeerne, de som blir sett på som New Zealenderne i dag, som må bestemme hva som skal skje med maorienes kultur. Og for alt man vet, er det kanskje flertallets ånd som vil tape mest hvis de eldgamle tradisjonene, verdiene og kulturarvene blir glemt.

 

 

De hvite på NZ kaller seg visst ofte for kiwi. "Kiwi girl", for eksempel.

 

Her er en video der en New Zealandsk dame synger Englands og NZ sine nasjonalsanger i Hyde Park foran Dronning Elizabeth, og det er med en delegasjon av maorikrigere (?)

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...