Gå til innhold

Hva har religioner gitt oss?


Anbefalte innlegg

Seriøst, nøyaktig hva har religioner gitt oss mennesker oppover? Hva er det religion har gitt oss som er positivt og nyttig? Og hva  er det religion har gitt oss som er negativt og unyttig?

 

 

Ser helst at man holder seg til fakta, men siden det også verserer en del myter omkring hva religioner gjør så må en vel nevne de også, men vær så snill å hold det så nære sant som mulig da... Uten å overdrive dette helt ut på viddene, da spørsmålet faktisk er seriøst ment :)

 

Kom til å tenke på det da jeg så et bilde av Kan Ham (kreasjonisten) smilende med bibelen i hånden der han proklamerer at han var ferdig studert og på bildet under var det bilde av roveren som fremdeles roter rundt på Mars...

 

Så hva godt er det som kommer ut av religiøsitet? Seriøst? Hva er det som er ferdig studert i religiøsitet?

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Bruker-95147

Det eneste å si er at jeg er tilfreds

 

Skal man svare for andre må det bli surr, så derfor ser jeg ikke noen hensikt i å anta

 

En ting er sikkert, alle blir ferdige med sitt, enten de vil det eller ei ..

Lenke til kommentar

En stabil maktstruktur som til tider har vært motvekt til monarkier, diktaturer og andre skumle styresett. Noen koselige ritualer som forener folkegrupper (dåp, begravelse). Enkle forklaringer på vanskelige ting, spesielt til barn som kanskje ikke er klare til å forstå f.eks. døden. Felles fiender, noe som også forener en gruppe. Forklaring på ting man ikke skjønner, som f.eks. menneskets evne til å gjøre jævlige ting mot hverandre, gjerne med bakgrunn i religion. Mye rart det har gitt som i sivilisasjoners utvikling har vært posititvt. Men det samme kan man oppnå ved en felles kultur og opplysning uten å ta inn det overnaturlige.

Lenke til kommentar

Hvilke religiøse forklaringer holder vann? For ikke å nevne at monarkier ofte er sterkt knyttet til religiøse ideer. Det å måtte peke på felles fiender for å skaffe seg venner ser jeg ikke på som noe særlig positivt. Koselige ritualer er (i hvert fall i mye av kristendom) hentet fra hedenske ritualer, og det er de hedenske delene av det som er koselig/morsomt. En barnedåp kan også i manges øyne ses på som noe ganske avskyelig. Så ja, kommer nok mye an på øya som ser vil jeg si, hva som er positivt/negativt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Religion har avlet fram krig, vrede og hat.

 

Kristne religionen har et kjærlighetsbud, og det er vel og fint med kjærlighet. Problemet er at religionen også har mye i mot folk som er forskjellige. Det er sider opp og sider ned med hvordan man skal vokte seg for det ene med det andre som er forskjellig. Derfor hører man gjerne også kristne ledere snakke nedsettende om alle andre religioner og kanskje også ikke troende. Ikke-troende er ofte en ikke organisert gruppe mennesker, og sådann vanskeligere for religiøse ledere å angripe med nedsettende prat.

 

Religionen kristendom med slike ledere, ikke noen god religion. Så har du sikkert noen som påstår at jesusen var inkluderende for alle. Hvorfor er ikke lederne for religionen inkluderende da? Det er så mye selvmotsigende tull med kristendommen at man blir sår i øyet av å lese strofene her og strofene der.

Endret av G
Lenke til kommentar

 

Seriøst, nøyaktig hva har religioner gitt oss mennesker oppover? Hva er det religion har gitt oss som er positivt og nyttig?

 

 

Som skole, sykehus, vitenskap, humanisme og filosofi?

 

 

Som andre ikke hadde tid til å sysle med da de var for opptatt av å holde liv i seg selv og sin familie og betale kirken....  :)

 

Problemet er at disse grenene ble satt i system av kirken ene og alene av egoistiske grunner. Skole var for at folk skulle lese bibelen, vitenskap var i tro at de kom til å finne gud i naturen (noe vi ikke har funnet så mye som en snurt av OG man har avdekket en rekke ting som bibelen juger om ved hjelp av vitenskap og det kan jeg ikke akkurat tenke meg var tilsiktet fra kirkens side...).

 

Humanismen er jeg ikke enig i at kriken står som grunnlegger av. Det er tvert om, at folk ikke lenger fant seg i å følge de primitive og brutale lovene i kristendom og kristendom begynte å vannes ut til det lite konsistente og fargeløse massen den fremstår som i dag der de gjør alt som står i deres makt for å skjule det primitive og brutale budskapet bibelen er så full av og for at folk ikke skal avsløre hva for en dum gud de mener regjerer i bibelen... Så nei, humanismen er skrittet videre ut av  primitiv overtro, der man sette mennesker høyest og ikke imaginære guder. Man kan ikke beskylde kristendom eller andre religiøse retninger for å sette mennesker høyest ihvertfall, for der eier gud menneskene og gjør med dem som han ønsker...

 

Filosofi er det samme som vitenskap egentlig, uten testing... Og igjen, hvem andre enn geistelige hadde tid og anledning til å sysle med annet under kirkens tvangs regime, der man ikke bare ble tvunget til å tro men tvunget til å betale i dyre dommer også...

 

Igjen, alle disse grenene har utviklet seg og faktisk kommet med noe nyttig, hva har kirken kommet med av nyttige ting? Bønn? Hykleri? Moralisme? Troen på at man er en dritt som ikke er verdig noe som helst?

Lenke til kommentar

Religioner har samlet mennesker under ett tak og gitt dem samhold som igjen har gitt mange positive effekter. Religion har skapt mye dritt, men frem til et gitt punkt så er religion veldig viktig.

 

Jeg er ikke religiøs og synes religion som en helhet ikke fungerer godt, hvertfall ikke slik det er ment å gjøre basert på budskapet dems.

Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147

Gi en mann en hammer, og du kan ende opp med ett pent stykke arbeid, eller 10 blåslåtte fingre

 

Er det hammeren sin fortjeneste og feil?

Lenke til kommentar

Nei, det er kanskje ikke hammeren sin fortjeneste/ feil, men hammeren måtte brukes hvis ikke så hadde man verken kunnet lage arbeidet eller slått fingrene.

 

Det er underforstått at religion har blitt misbrukt og at vi ikke trenger det for fremskritt, enig der, men religion er det beste verktøyet for å samle mennesker. Livet etter døden og slike ting er noe det er lett å stille seg bak og på den måten samle mennesker.

 

Det du skriver om er prester og mektige folk som har skapt krig med religion, jeg tenker mer på mannen i gata.

Lenke til kommentar

Religioner har samlet mennesker under ett tak og gitt dem samhold som igjen har gitt mange positive effekter.

..-men religion er det beste verktøyet for å samle mennesker.

 

 

Store nok lokaler og en hvilken som helst annen aktivitet er et like godt verktøy til å samle mennesker. 

 

Forstår ikke hvordan du kan mene at religion er det "beste verktøyet for dette" religion i denne forstand er da ikke særegent i det hele tatt?

 

Utdanning, tyranner, idrett, krig, musikk, styremakter, autoritets personer osv. alt kan samle mennesker..

 

Politiet anslår at rundt 200.000 mennesker var samlet i Oslo sentrum for å delta i markeringen.

http://www.tv2.no/a/3545992

 

Dævedøtte mennesker samlet seg i hundre tusener i lille Norge.. Hurr durr, hvem forutsaket denne samlingen? Den personen må da ha gitt folk -samhold som igjen har gitt mange positive effekter.

 

 

 

Lenke til kommentar

Religion har sannsynligvis bidratt stort i prosessen med å utvikle samlede og strukturerte samfunn opp gjennom tidene. Uten religion ville verden sett veldig annerledes ut. Religion er også et produkt av menneskers evne til å reflektere og trang til å se ting i sammenheng og helhet. Vi trenger forklaringer på ting, og vi trenger og forstå den verden vi lever i.

 

I tillegg kan den emosjonelle tilknytningen til religiøs tro gi placeboeffekter og dempe stress. Det kan også gi en følelse av trygghet og trøst, samle familie og venner - spesielt ved høytider, samt integrere mennesker i sitt eget samfunn.

 

Bortsett fra det, har religion også gitt oss en lang rekke negative effekter som jeg ikke tror det er nødvendig å ramse opp.

 

Hvorvidt religiøs tro er sann er irrelevant for hva den har gitt menneskeheten.

 

Noxhaven,

 

Religion er et veldig godt verktøy for å samle mennesker fordi religionen er emosjonelt forankret i menneskene. Det er ikke snakk om en hvilken som helst interesseorganisasjon, men et emosjonelt behov som er integrert i tilhengernes eget verdimønster. Dersom det oppstår en trussel mot et religiøst samfunn, rettet mot religionen selv, så vet alle tilhengere at de vil holde sammen, og ta vare på hverandre. Dette finner man ikke i de aller fleste former for sosiale grupper. Forskjellen er at forankringen er emosjonell, og integrert i personlige verdier.

 

Dermed er religion et helt fantastisk verktøy for å samle store folkegrupper, og sikre et nogenlunde uniformt verdisyn. I underutviklede samfunn er dette det beste verktøyet for å spre kultur og verdisyn, skape identitet, og samle og mobilisere styrker dersom samfunnet trues.

Endret av Løgn
Lenke til kommentar

Religion har sannsynligvis bidratt stort i prosessen med å utvikle samlede og strukturerte samfunn opp gjennom tidene. Uten religion ville verden sett veldig annerledes ut. Religion er også et produkt av menneskers evne til å reflektere og trang til å se ting i sammenheng og helhet. Vi trenger forklaringer på ting, og vi trenger og forstå den verden vi lever i.

 

Da regner vel vi også med instinktet, eller det menneskelige behov, for å søke mønstre i omgivelsene rundt oss. Inkludert der det ikke finnes mønstre. Om noen utførte en tilfeldig handling, og det kort tid etter begynte å regne, ville en i et jordbrukssamfunn prøve å gjenskape dette for å høste fordeler. Og vips, så har en skapt et religiøst rituale.

Endret av afterall
Lenke til kommentar

 

 

Religion har sannsynligvis bidratt stort i prosessen med å utvikle samlede og strukturerte samfunn opp gjennom tidene.

 

Stemmer, men betyr nada i seg selv. Det sier ingenting om religionens bidrag til samfunnsutviklingen har bidratt på en positiv måte eller en negativ måte. Det eneste dette bekrefter er at historien vår er som den er.

 

 

 

Uten religion ville verden sett veldig annerledes ut.

 

Igjen så stemmer dette. Men det betyr ingenting, det er et meningsløst poeng.

 

 

 

 

Religion er også et produkt av menneskers evne til å reflektere og trang til å se ting i sammenheng og helhet. Vi trenger forklaringer på ting, og vi trenger og forstå den verden vi lever i.

 

Det første argumentet her må du nesten forklare nærmere.

Det neste: "Vi trenger forklaringer på ting" "Vi trenger og forstå den verden vi lever i" Dette er utsagn som igjen er korrekte.

Men da setter jeg spørsmål til om hvilken som helst fantasi er god nok for deg til å forklare verden? Vi bør da ha visse kriterier som faktisk har en relasjon til den verden som vi lever i?

Vitenskapen forklarer hvordan ting fungerer, alt som vi ikke vet forklarer den heller ikke. Hvorfor er det da greit at religionene sier at jo vi har svaret: Gud gjorde det!

 

 

 

I tillegg kan den emosjonelle tilknytningen til religiøs tro gi placeboeffekter og dempe stress.

 

Korrekt, men det samme kan sies om en sukkertablett som vi har lurt noen til å tro at er magisk. Eller som et argument for at heroin er bra for deg, siden det demper stress når du er avhengig. Igjen et argument som ikke betyr noe men er korrekt :)

 

 

 

Det kan også gi en følelse av trygghet og trøst, samle familie og venner - spesielt ved høytider, samt integrere mennesker i sitt eget samfunn.

 

Det er utallige ting som kan føre til trygghet, trøst, samle familie og venner. Høytider er ikke avhengig av religion selv om noen religioner har overtatt visse høytider eller opprettet noen nye.

 

 

 

Bortsett fra det, har religion også gitt oss en lang rekke negative effekter som jeg ikke tror det er nødvendig å ramse opp.

 

Enig.

 

 

 

Hvorvidt religiøs tro er sann er irrelevant for hva den har gitt menneskeheten.

 

Enig, med unntak av når religionen bruker autoriteten sin som en sannhet til f.eks å gi oss svar på spørsmål som vi ikke kan komme frem til et svar på som du tok opp som et argument tidligere. Da er hvorvidt den er sann meget vesentlig.

 

//

 

På svaret til min forrige post så falt jeg av etter første setning.

-Religion er et veldig godt verktøy siden det er emosjonelt forankret i mennesket. 

 

Vennligst forklar sammenhengen siden resten av svaret ditt faller sammen uten dette premisset.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Den har vel gitt oss samhold som nevnt over her. Altså som i kollektiv galskap.

 

Religion er en sykdom som det jobbes alt for lite med å bli kvitt.

Jeg har alltid undres over at om f.eks naboen sier han snakker til brødristeren hver kveld, i håp om at den skal passe på familien hans i tunge tider så ville han blitt sett på som sinnsyk. Men bytt ut brødrister med en usynlig altvitende gud så er det helt normalt. Forstå det den som kan.

Endret av Apox
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...