PL610 Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 Det bryter litt med dette: http://newsvoice.se/2013/03/02/lakemedelsbranschen-hittade-pa-farligt-kolesterol-finns-bara-en-sorts-kolesterol/ Og dette: http://vernerwheelock.com/?p=838 Kolesterol er livsnødvendig og kroppen styrer nivåene helt på egen hånd. Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 (endret) Det bryter litt med dette: http://newsvoice.se/2013/03/02/lakemedelsbranschen-hittade-pa-farligt-kolesterol-finns-bara-en-sorts-kolesterol/ Og dette: http://vernerwheelock.com/?p=838 Kolesterol er livsnødvendig og kroppen styrer nivåene helt på egen hånd. Jeg vet det er mye diskusjon rundt det, men noen biokjemisiske prinsipper står fortsatt fast, hvorpå økt kolesterol er grunnen til plague-dannelse i årevegger f.eks. (atherosklerose i kransarterier). Ifølge Lippincotts Illustrated reviews; Biocehmistry, som er en pensumbok i biokjemi, så står det at økt mengde av LDL i plasma (ikke kolesterol som sådan, men spesifikt LDL), så øker også sjansen for koronar hjertesykdom. Den er også vedlagt en grad, men den får jeg ikke lastet opp her, men fant en lignende graf på nettet som sammenligner død av koronar hjertesykdom med mengde plasma kolesterol. EDIT: Det er veldig lite kolesterol som skal til for å produsere hormoner, vitamin og andre kolesterol-deriverte stoffer. Endret 11. november 2015 av AnnonymG Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 Nei, det blir som å skylde på brannmennene når det brenner, fordi der det brenner er det brannmenn. Hvorfor er deg kolesterol det? Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 Mener du at kolesterol ikke er kilde til akkumulering av lipider i kransarteriene? Det er selvfølgelig sammensatt og ikke helt svart/hvitt, som alt ellers i kroppen siden vi er genetisk ulike, men man ser at høyere serum kolesterol korrelerer med høyere death rate. Man kan for eksempel trekke parallellen ved forhøyede verdier av homocystein. Det er naturlig produsert i kroppen, men det er fortsatt ikke bra. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 Vi kan si det på en annen måte. Å fokusere på å senke kolesterolet blir det samme som å spenne bein på brannmennene når det brenner. Malcolm Kendrick sier endel interessant her hvis jeg husker rett: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=8ls9HWRxvMo Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 Som sagt så har jeg ikke en halt svart/hvitt formening om at høyt kolesterol alene øker sjansen for sykdom, man må selvfølgelig se på andre faktorer og sette alt i sammenheng. Generell helse, familie, livstil, andre sykdommer må også taes med i bildet. Men per i dag så ser jeg på hva lærebøkene skriver, og når en av verdens mest kjente biokjemibøker skriver at forhøyet kolesterol korrelerer med døds rate på grunn av koronar hjertesykdom, og mekanismen bak er velbegrunnet og beskrevet godt, så kan man ikke feie det bort heller. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 (endret) Det hjelper ikke hvis lærebøkene er basert på utdatert/feilaktig/sponset forskning. Finn ut hvem som har finansiert studiene. Sannsynligvis er de betalt av de som har nytte av ønsket resultat. Som f.eks at mettet fett er farlig og at høyt kolesterol er farlig i seg selv. Beklager, glemte linken som sier 90% av litteraturen om hjertesykdom er feil: http://www.kostdoktorn.se/den-forvanande-orsaken-till-hjartsjukdom Endret 11. november 2015 av PL610 Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 Hei igjen, Les beskrivelsen under videoen en gang til. Hva er forskjellen på LDL og kolesterol? "Contrary to popular belief, heart disease is not caused by a build-up of cholesterol (or plaque) inside the arteries. It is caused by inflammation within the arterial wall that occurs as a result of the body's natural defense against oxidized LDL cholesterol. LDL cholesterol provides an important and necessary function in the body. It only becomes a problem when it is damaged through oxidation and deposited in the wall of your arteries by your own body's defense mechanisms." Først sier han at det ikke er kolesterol, så sier han at det er det (i oxLDL form). I videoen sier han- Exercise - loose weight - stop smoking Dette er faktorer som hindrer oksidering av LDL til oxLDL, senker LDL og øker HDL. Jo høyere nivå man har av LDL i blodet, jo høyere er sjansen for oksidering eller glykosylering (hvis høyt blodsukker; typ diabetes) av LDL, som da blir tatt opp av makrofager i åreveggene som danner et depo av fett som etterhvert utvikler seg til plakk. For å snu på en tidligere alegori brukt ovenfor, dette er ikke snakk om brannmenn og brann. Dette er forholdet mellom flammer og brann. To ord, en ting. Lippincott Biochemistry er en pensumbok i medisinsk biokjemi, og forlaget er et av de største innenfor medisin og medisinsk naturvitenskap. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 Høyt LDL sier lite til ingenting om risiko, det er størrelsen på partiklene som er viktig. Store "fluffy" partikler er positivt, små, oksiderte er farlig. Hva er det som skaper små, tette LDL-partikler? Sukker og andre såkalte raske karbohydrater. Spiser man lite karbohydrater og mye fett, gjerne mettet, stiger gjerne LDL endel, men det er altså bare positivt. Det vil si at kolesterolmålinger er verdiløse, man bør heller måle partikkelstørrelsen Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 11. november 2015 Del Skrevet 11. november 2015 (endret) Høyt LDL sier lite til ingenting om risiko, det er størrelsen på partiklene som er viktig. Store "fluffy" partikler er positivt, små, oksiderte er farlig. Hva er det som skaper små, tette LDL-partikler? Sukker og andre såkalte raske karbohydrater. Spiser man lite karbohydrater og mye fett, gjerne mettet, stiger gjerne LDL endel, men det er altså bare positivt. Det vil si at kolesterolmålinger er verdiløse, man bør heller måle partikkelstørrelsen Nei, det har ingenting med størrelse på LDL å gjøre i det hele tatt. Jo høyere nivå man har av LDL, jo høyere er risikoen for oksidering av LDL. På videoen du linket står det jo selv beskrevet at oxLDL blir akkumulert i åreveggene, og det er jo slik det fungerer. Det "gode kolesterolet", HDL, er forøvrig mindre enn LDL. Vedlegger et bilde til mekanismen bak. Men som sagt, det er ikke LDL isolert som skaper atherosklerose. Oxidanter, høyt blodtrykk, høyt blodukker, cytokiner, genetikk, familiehistorie, overvekt, sykdommer, vaner/uvaner, røyking osv., må også belyses med tanke på risiko for plakkdannelse. Personlig ville jeg ikke gamblet på høyt kolesterol. TS har gjort det riktige; kontaktet lege for å få veiledning til å holde kolesterolet innenfor gode verdier og prøve å senke blodtrykket. Endret 11. november 2015 av AnnonymG Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 12. november 2015 Del Skrevet 12. november 2015 Den faktoren som ligger bak, og som de fleste overser er insulinresistens. Diabetes 2, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fedme osv. er alle tegn på for høy insulinresistens. Fiks den, og alle disse symptomene blir borte. Det er idiotisk å angripe symptomene, fiks årsaken. Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 12. november 2015 Del Skrevet 12. november 2015 Høyt blodtrykk hos de aller fleste, spesielt mennesker som ikke er overvektig eller har diabetes, er idiopatisk. Om jeg ikke husker helt feil gjelder dette for omtrent 90% av de som har høyt blodtrykk. Det er ikke vitenskapelig bevist hvorfor, men det antas å være stressrelatert (utskillelse av katekolaminer, mineralokortikoider, adh og økt aktivitet av sympatetisk nervesystem) eller økt saltinntak (øker væskevolum). Insulinresistens er mer et resultat av fedme, ikke motsatt. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 12. november 2015 Del Skrevet 12. november 2015 Hva sier litteraturen om insulinresistens, og helst reversering av denne? Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 12. november 2015 Del Skrevet 12. november 2015 Hva sier litteraturen om insulinresistens, og helst reversering av denne? Dette er et ganske interessant tema, men vil heller anbefale å lese noen fagbøker innen biokjemi, fysiologi eller så finnes det sikkert også noen livsstilsbøker som tar for seg dette temaet. Pubmed, Cochrane, Science daily, forskning.no kan også brukes. Kan jo lenke ved en nylig publisert artikkel om økt insulinsensitivitet assosiert ved trening (jeg om ikke husker helt feil har vi kanskje snakket om denne før?) http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/09/15/kan-ha-funnet-nokkel-til-at-trening-oker-insulinfolsomheten/ Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 12. november 2015 Del Skrevet 12. november 2015 Insulinresistens har vært, ettersom jeg har forstått et lite belyst tema når det kommer til livsstilsykdommer. Noe som jo er veldig dumt da denne resistensen ligger bak mange, om ikke alle såkalte livsstilsykdommer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fedme, diabetes, hjertelidelser osv. Utsagn som at f.eks fedme øker risikoen for diabetes er helt bak mål, da både fedme og diabetes (2) har samme årsak i praktisk talt alle tilfeller. Joda, vi har vært innom det temaet før, men jeg mener fortsatt at man ikke kan trene bort selve insulinresistensen, man kan derimot midlertidig øke karbohydrattoleransen endel, men selve resistensen er uforandret. Hvilke tiltak har det tyske diabetikerforbundet iverksatt for å bedre, eller kurere diabetes 2? Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 6. desember 2015 Del Skrevet 6. desember 2015 Utsagn som at f.eks fedme øker risikoen for diabetes er helt bak mål, da både fedme og diabetes (2) har samme årsak i praktisk talt alle tilfeller. Hvorfor fedme øker risikoen for diabetes og hvorfor fedme fører til diabetes: 1. Økt mengde fettvev øker også mengden av sirkulerende frie fettsyrer som er frigjort fra fettvevet, spesielt under fasting (mellom måltider, om natten, lengre perioder uten mat osv.). Økt mengde frie fettsyrer i blodet er skadelig for flere vev i kroppen, også inkludert beta-cellene i pankreas som produserer Insulin. Frie fettsyrer skader beta-cellene og svekker insulin produksjonen. 2. Økt mengde fettvev er proporsjonalt relatert til minket mengde adiponektin, som er et hormon produsert av fettceller (adipocytter). Adiponektin er viktig for insulinfølsomhet, og lav mengde av adiponektin i blodet fører også til insulinresistans, som igjen fører til metabolsk syndrom og/eller diabetes. Adiponektin har en anti-diabetisk effekt. Lenke til kommentar
misanthrope Skrevet 6. desember 2015 Del Skrevet 6. desember 2015 Det finnes en veldig enkel løsning for folk som er redde for å få hjerteproblemer - slutt å spise alt som inneholder animalsk protein eller fett (og kolesterol).Ikke bare kan et helvegetarisk (vegansk / whole foods plant based) kosthold forhindre hjerte og kar- problemer, det kan faktisk reversere både hjerte og kar, diabetes 2, og mye annet. Et høyt blodtrykk er sjelden noe problem i seg selv. Problemet oppstår når mennesker spiser store mengder ting vi ikke er skapt for, som gjør skade på epitelievevet og så fester seg på skadene (kolesterol, plakk) og infiserer årer og blodkar.TLDR: Spis fler hele planter. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 6. desember 2015 Del Skrevet 6. desember 2015 (endret) Utsagn som at f.eks fedme øker risikoen for diabetes er helt bak mål, da både fedme og diabetes (2) har samme årsak i praktisk talt alle tilfeller. Hvorfor fedme øker risikoen for diabetes og hvorfor fedme fører til diabetes: 1. Økt mengde fettvev øker også mengden av sirkulerende frie fettsyrer som er frigjort fra fettvevet, spesielt under fasting (mellom måltider, om natten, lengre perioder uten mat osv.). Økt mengde frie fettsyrer i blodet er skadelig for flere vev i kroppen, også inkludert beta-cellene i pankreas som produserer Insulin. Frie fettsyrer skader beta-cellene og svekker insulin produksjonen. 2. Økt mengde fettvev er proporsjonalt relatert til minket mengde adiponektin, som er et hormon produsert av fettceller (adipocytter). Adiponektin er viktig for insulinfølsomhet, og lav mengde av adiponektin i blodet fører også til insulinresistans, som igjen fører til metabolsk syndrom og/eller diabetes. Adiponektin har en anti-diabetisk effekt. Så du sier at en helt naturlig prosess i kroppen er farlig? Kroppen er beregnet på å faste mellom måltider, den er derimot ikke beregnet på å være overvektig. Erik Edlund forklarer hvorfor inntak av fett kan gi midlertidig insulinresistens: @ Docent Göran: ”Insulinresistens” karakteriseras av att blodsocker inte sjunker i paritet med förhöjt insulin. Om man äter fett och försörjer sina celler med energi från detta eller kroppens egna fettdepåer kommer inte cellerna att ha plats för mer energi i form av glukos + vatten vilket ”sänker” det man kallar insulinkänslighet. Den som konsekvent äter LCHF och plötsligt konsumerar kolhydrater har en eftersläpande nedsättning i anpassningen till användning av glukos och därför uppfattas deras ”insulinkänslighet” som nedsatt. Kolhydrater anges ofta (av s.k. experter) som kroppens föredragna energikälla, något jag betvivlar. I storleksordningen 25% av energin bildar värme under anpassningen till kroppens faktiska behov mot 5-10% hos fett. Detta räknas till kolhydraters fördel när dessa experter ger råd för viktnedgång. -”Fett är så lättillgängligt medan en hel del av kolhydraterna bränns som värme.” / Erik Edlund Det finnes en veldig enkel løsning for folk som er redde for å få hjerteproblemer - slutt å spise alt som inneholder animalsk protein eller fett (og kolesterol). Ikke bare kan et helvegetarisk (vegansk / whole foods plant based) kosthold forhindre hjerte og kar- problemer, det kan faktisk reversere både hjerte og kar, diabetes 2, og mye annet. Et høyt blodtrykk er sjelden noe problem i seg selv. Problemet oppstår når mennesker spiser store mengder ting vi ikke er skapt for, som gjør skade på epitelievevet og så fester seg på skadene (kolesterol, plakk) og infiserer årer og blodkar. TLDR: Spis fler hele planter. Fett og kolesterol i mat er ufarlig for oss, fåfremt det ikke er snakk om kunstige industrifetter. En person som går ned i vekt går automatisk på høyfettkost uansett hva han/hun spiser. Mennesket er ikke beregnet på et plantebasert kosthold da vi ikke kan nyttegjøre oss stor nok del av det. Kuer, gorillaer osv. lever av et lavkarbo/høyfettkosthold selv om de spiser plantebasert kosthold. http://www.perfekthalsa.se/fett/ater-alla-djur-fett/ Endret 6. desember 2015 av PL610 Lenke til kommentar
AnnonymG Skrevet 6. desember 2015 Del Skrevet 6. desember 2015 Så du sier at en helt naturlig prosess i kroppen er farlig? Kroppen er beregnet på å faste mellom måltider, den er derimot ikke beregnet på å være overvektig. Nei det er ikke noe jeg mener, det er tatt fra litteratur (har referert til kilder). Økt mengde fettsyrer i blodet, både fra eget fettlager og næring kan ha en toxisk effekt. Ja kroppen er beregnet på å faste mellom måltider, men dette er satt i sammenheng med overvekt og fedme, en tilstand kroppen ikke skal være i. Her går vi over fra fysiologiske til patofysiologiske prosesser. Kroppens evne til å regulere fettsyremetabolismen ser ut til å være forandret med forandret nivå av adiponectin og leptin i blodet, da er det ikke lenger en "helt naturlig prosess". Referanser: - Pathophysiology if Disease. McGraw Hill education, 7th edition. - Porth's Pathophysiology, Lippincott Williams and Wilkins, 9th edition. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 6. desember 2015 Del Skrevet 6. desember 2015 (endret) Husk at mye av det som står i lærebøkene ikka kan tas for god fisk sånn helt uten videre. Fett har vært fienden i lang tid, og mye av vitenskapen har hatt dette som forutsetning. Jeg sier ikke at de du linker til nødvendigvis er feil, men det kan være greit å ha i bakhodet at mye av forskningen kan være kjøpt, eller at forskere bevisst eller ubevisst tekkes oppdragsgiveren. Kroppen er tross alt beregnet på å gå uten mat i dager, kanskje uker hvis man sliter med å få tak i mat. Det ville jo vært ganske teit evolusjonsmessig om den samtidig skadet seg selv og gjorde seg mindre istand til å skaffe seg mat. Kroppen er tross alt eldre enn jordbruket. Edit: Heh tilfeldigvis tikket dette inn på Twitter akkurat nå: http://authoritynutrition.com/insulin-and-insulin-resistance/ Endret 6. desember 2015 av PL610 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå