TheodorBjork Skrevet 11. oktober 2015 Del Skrevet 11. oktober 2015 (endret) Noen som har peiling på slik? Oppskriften sier "vegansk buljongpulver" men jeg har ca. 100 pakker grønnsaksbuljong liggende, er det det samme? Kan jeg bruke dem? ... (er vegetarianer ikke veganer) Endret 11. oktober 2015 av TheodorBjork Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 11. oktober 2015 Del Skrevet 11. oktober 2015 Ikke det at jeg tror du kan oppdrive særlig mye vegansk buljong i Norge, men jeg tror heller ikke det er noen forskjell fra standard Knorr grønnsaksbuljong. Det er tross alt bare salt, vegetabilsk fett, smaksforsterkere og et pittelite hint av grønnsaker. Så, ja, kjør på med pakkene du har. 1 Lenke til kommentar
Han Far Skrevet 11. oktober 2015 Del Skrevet 11. oktober 2015 Når oppskrifter sier vegansk etellerannet, så er det vanligvis bare for å minne leseren på at alt kan inneholde noe animalsk. En sjelden gang iblant kan det ha noe å si, men hvis det ikke er viktig for deg at alt skal være vegansk kan du stort sett drite i det. Lenke til kommentar
the_last_nick_left Skrevet 11. oktober 2015 Del Skrevet 11. oktober 2015 (endret) Renée Voltaire Lantbuljong er vegansk og tilgjengelig i Norge. Men bruk det du har. Eller aller helst Vegeta. Endret 11. oktober 2015 av the_last_nick_left Lenke til kommentar
TheodorBjork Skrevet 12. oktober 2015 Forfatter Del Skrevet 12. oktober 2015 Det er snakk om en norsk oppskrift, så rart at den nevner noe som ikke kan oppdrives i norge (selv om ja, én ingrediens er bestilt på nett denne erstatter jeg også, for så vidt) http://www.veganmisjonen.com/2015/02/oppskrift-vegansk-pai-soya-grytebiter.html Lenke til kommentar
Kikert Skrevet 12. oktober 2015 Del Skrevet 12. oktober 2015 Buljongpulver er bare buljong i pulverform i en beholder. Jeg forstår ikke hvorfor du ikke bare lager din egen grønnsakskraft, blir akkurat det samme som buljong smaksmessig bare at det er i flytende form. Du kan også tørke og male opp grønnsaker og lage ditt eget buljongpulver, det er superenkelt og blir mye bedre enn noe krydder man får i butikken, det kan jeg garantere! At en norsk oppskrift har en ingrediens som ikke er lett tilgjengelig i norge er ikke uvanlig lengre da vi lever i et internasjonalt samfunn. På Meny så har de veldig mye rart og kan faktisk bestille en del greier til kunder Lenke til kommentar
TheodorBjork Skrevet 12. oktober 2015 Forfatter Del Skrevet 12. oktober 2015 Buljongpulver er bare buljong i pulverform i en beholder. Jeg forstår ikke hvorfor du ikke bare lager din egen grønnsakskraft, blir akkurat det samme som buljong smaksmessig bare at det er i flytende form. Du kan også tørke og male opp grønnsaker og lage ditt eget buljongpulver, det er superenkelt og blir mye bedre enn noe krydder man får i butikken, det kan jeg garantere! At en norsk oppskrift har en ingrediens som ikke er lett tilgjengelig i norge er ikke uvanlig lengre da vi lever i et internasjonalt samfunn. På Meny så har de veldig mye rart og kan faktisk bestille en del greier til kunder Ok. Først og fremst er jeg gledelig sjokkert over hvor informerte og engasjerte folk på diskusjon.no er på matlaging Og for det andre: Jeg har aldri tenkt på å lage egen buljong, men det er nå på toppen av listen over framtidige prosjekter! Forresten - siden dere kan så mye mer enn meg - jeg skal også erstatte kikertermelet og vannet med vanlig egg (siden jeg ikke er veganer) og tenkte da å bare blande buljongen med eggene. Det burde funke, ikke sant? Så lenge jeg bruker samme volum egg som vann (3 dl)... Lenke til kommentar
Kikert Skrevet 12. oktober 2015 Del Skrevet 12. oktober 2015 Ja, det skal ikke være noe problem, bare ikke få det for tynnt slik at det ikke stekes ordentlig, du vil ikke ha en pai med suppe Når du skal lage ditt eget buljongpulver så må du tørke/ dehydrere grønnsakene og knuse dem i en morter. Hvis de ikke er sirkus 100% tørre, dvs null vann i dem, så får du ikke knust dem ordentlig og de vil muggne. Grønnsakspulver som er kryddertørt vil også suge til seg fuktighet fra luften ekstremt raskt så det er viktig å legge det lufttett med en gang man har knust det. Det er også greit å bruke plastposer siden man da ikke får noe luft tilført når man åpner og lukker beholderen igjen, hvertfall en liten nok beholder så det kommer minimalt med luft inn hver gang. Jeg har følgene; Hvitløkspulver, det smaker faktisk hvitløk når man tilsetter det i mat, sammenliknet det med butikkjøpt pulver og det er to forskjellige verdner. Paprikapulver, smaker søtt og godt, gir maten en smak av fersk paprika og gir en fin rødfarge til gryter/ supper. Vanlig hvitkål, tørket og malt. Smaker veldig spesiellt, har ikke smakt noe krydder som likner. Jeg innbiller meg at det smakte litt som blomkålsuppe når jeg tok en teskje i ca 1 liter vann. Klarer ikke beskrive det. Tørket delvis malt kantarell (til mor). Hun sa at hele sausen/ gryten (husker ikke hva hun lagde) fikk en god og rund smak av kantarell så man smakte soppen hele tiden og ikke bare når man får en kantarellbit i munnen. Ble mer fylldig og mer kantarellsmak rett og slett. Så beholder man all næring som er bra. Grønnsakene/ krydderet krymper med +/- 80% (grovt regnet) så 1-2 teskjeder med paprikapulver er nesten en hel paprika, grovt regnet. Jeg tørker ved ca 40 grader C over kanskje 15+ timer som er mer enn det som er angitt i "manualen" pga at jeg skal lage krydder og fordi vitaminer og diverse ting blir ødelagt over en viss temperatur. Du bør kjøpe en dehydrator siden det ikke blir like bra i ovnen og den bruker forferdelig mye strøm i forhold. Jeg har denne. Den kan virke litt dyr, men den er veldig bra og har stor kapasitet så man slipper å tørke i fler omganger hvis man bruker mye av krydderet man lager. Man kan også tørke frukt og bær for eksempel. Jeg lagde en porsjon tørkede jordbær og det var helt utrolig bra. Så med en slik så kan du lage ditt eget sunne godteri, mulighetene er uendelige Lenke til kommentar
TheodorBjork Skrevet 12. oktober 2015 Forfatter Del Skrevet 12. oktober 2015 Ja, det skal ikke være noe problem, bare ikke få det for tynnt slik at det ikke stekes ordentlig, du vil ikke ha en pai med suppe Når du skal lage ditt eget buljongpulver så må du tørke/ dehydrere grønnsakene og knuse dem i en morter. Hvis de ikke er sirkus 100% tørre, dvs null vann i dem, så får du ikke knust dem ordentlig og de vil muggne. Grønnsakspulver som er kryddertørt vil også suge til seg fuktighet fra luften ekstremt raskt så det er viktig å legge det lufttett med en gang man har knust det. Det er også greit å bruke plastposer siden man da ikke får noe luft tilført når man åpner og lukker beholderen igjen, hvertfall en liten nok beholder så det kommer minimalt med luft inn hver gang. Jeg har følgene; Hvitløkspulver, det smaker faktisk hvitløk når man tilsetter det i mat, sammenliknet det med butikkjøpt pulver og det er to forskjellige verdner. Paprikapulver, smaker søtt og godt, gir maten en smak av fersk paprika og gir en fin rødfarge til gryter/ supper. Vanlig hvitkål, tørket og malt. Smaker veldig spesiellt, har ikke smakt noe krydder som likner. Jeg innbiller meg at det smakte litt som blomkålsuppe når jeg tok en teskje i ca 1 liter vann. Klarer ikke beskrive det. Tørket delvis malt kantarell (til mor). Hun sa at hele sausen/ gryten (husker ikke hva hun lagde) fikk en god og rund smak av kantarell så man smakte soppen hele tiden og ikke bare når man får en kantarellbit i munnen. Ble mer fylldig og mer kantarellsmak rett og slett. Så beholder man all næring som er bra. Grønnsakene/ krydderet krymper med +/- 80% (grovt regnet) så 1-2 teskjeder med paprikapulver er nesten en hel paprika, grovt regnet. Jeg tørker ved ca 40 grader C over kanskje 15+ timer som er mer enn det som er angitt i "manualen" pga at jeg skal lage krydder og fordi vitaminer og diverse ting blir ødelagt over en viss temperatur. Du bør kjøpe en dehydrator siden det ikke blir like bra i ovnen og den bruker forferdelig mye strøm i forhold. Jeg har denne. Den kan virke litt dyr, men den er veldig bra og har stor kapasitet så man slipper å tørke i fler omganger hvis man bruker mye av krydderet man lager. Man kan også tørke frukt og bær for eksempel. Jeg lagde en porsjon tørkede jordbær og det var helt utrolig bra. Så med en slik så kan du lage ditt eget sunne godteri, mulighetene er uendelige Hvordan sørger jeg for at den ikke blir for suppete? Mindre egg? Lenke til kommentar
Kikert Skrevet 12. oktober 2015 Del Skrevet 12. oktober 2015 (endret) Mer egg, mindre vann Du kan prøve deg frem litt og ta det flytende innholdet i en kopp/ form og ha i så det blir ca samme "tykkelse" som det skal være på paien og steke det for å se konsistensen etter x-antall minutter i ovnen. Så kan du bruke en trepinne, grillpinne av tre som de selger på Rema funker bra, som du stikker nedi for å sjekke om alt er stekt. Det er jo også forskjell på paityper, noen skal være litt bløte, men når jeg ser på bildene så skal den du skal lage være gjennomstekt og "tørr". Det er litt smak og behag også Edit; Du skulle bruke bare buljong og egg? Da blir det bra greier, egg blir ikke suppete når du steker det godt nok. Når man lager kraft så vil det bli mer smak pr. dl jo mer vann du koker bort så hvis du skal bruke det så er det greit å ha i bakhodet. Matlaging er erfaring og læring i praksis, det er vanskelig å forklare med tekst over nett. Jeg lærte meg å lage mat ved å se på hu mor og andre fra jeg var liten. Endret 12. oktober 2015 av Belphegor Lenke til kommentar
TheodorBjork Skrevet 12. oktober 2015 Forfatter Del Skrevet 12. oktober 2015 Mer egg, mindre vann Du kan prøve deg frem litt og ta det flytende innholdet i en kopp/ form og ha i så det blir ca samme "tykkelse" som det skal være på paien og steke det for å se konsistensen etter x-antall minutter i ovnen. Så kan du bruke en trepinne, grillpinne av tre som de selger på Rema funker bra, som du stikker nedi for å sjekke om alt er stekt. Det er jo også forskjell på paityper, noen skal være litt bløte, men når jeg ser på bildene så skal den du skal lage være gjennomstekt og "tørr". Det er litt smak og behag også Så både vann OG egg? Min plan var bare egg og buljong (siden jeg antok kikertmelet og vann (sammen) var eggerstatningen) Lenke til kommentar
Kikert Skrevet 12. oktober 2015 Del Skrevet 12. oktober 2015 Derp, nei bare egg blir bra, tenkte hvis du skulle ha grønnsakskraft så burde du bruke lite kraft = mer egg mindre "vann". Kikertmel og vann er eggerstatningen ja. Sånn går det når man misforstår Lenke til kommentar
TheodorBjork Skrevet 12. oktober 2015 Forfatter Del Skrevet 12. oktober 2015 Derp, nei bare egg blir bra, tenkte hvis du skulle ha grønnsakskraft så burde du bruke lite kraft = mer egg mindre "vann". Kikertmel og vann er eggerstatningen ja. Sånn går det når man misforstår Da er den ferdig. Ikke smakt på den enda da (Må opparbeide mot, er så irriterende når noe ser deilig ut men smaker tamt og overkrydret samtidig - en vanlig problem her i huset) Men den ble hvert fall stiv så det holder (hadde litt ekstra ost oppå for sikkerhetsskyld). Deigen var egentlig det som var mest vanskelig. Ble nok litt for tørr (mel, salt, margarin og fløte). I tillegg måtte jeg bruke en barberskumbok som kjevle og lage en mellomstor og en liten pai - da jeg plutselig innså den store paiformen ligger i en garasje i Hønefoss Tro ikke at jeg ikke leste grønnsakskraftoppskriften din Virker som et interessant ramtidig prosjekt. Dehydrator står på ønskelisten - dog litt langt nede siden jeg heller ikke eier morter (eller miksmaster, kjevle - som sagt - stor paiform, en skikkelig rivjern, osv osv) Fant forresten en glass med grønnsaksbuljong-pulver på Meny (men det er vel ikke vegansk, antar jeg). Fine Meny (Endte opp med å knuse opp en terning grønnsaksbuljong og blande i litt kokende vann) Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå