Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Må vitne i rettsak - sliter psykisk


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Jeg er kalt inn som vitne i en ganske grov sak hvor en tidligere kompis er tiltalt. Selv om psyken ikke er direkte relatert til den saken jeg skal vitne om kan det hende jeg må prate om det ettersom det er relevant til en konflikt med den siktede

 

Å stå forran en fullsatt rettsal og kanskje måtte forklare at jeg nesten tok selvmord er ikke noe jeg føler meg komfortabel med å gjøre.

 

+ Jeg har skyldfølelse og er flau for at jeg var en av de nærmeste til den siktede. At jeg burde ha sett tidligere at dette ikke var en bra person.

 

 

- Hvem kontakter jeg for psykisk hjelp før rettssaken? (ps er blakk og sliter med økonomien så har ikke penger til en privat psykologtime, men har heller ikke tid til å sitte på venteliste.)

- Hvem kontakter jeg for å få lov til å vitne forran minst mulig folk? Jeg vil helst også unngå å i det hele tatt se den tiltalte.

 

Anonymous poster hash: 591ff...95d

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vet ikke hvilke domstol du skal vitne i, men noen domstoler tilbyr vitnestøtte.

 

http://www.domstol.no/no/Straffesak/Aktorene-i-retten/Vitnestotte/Disse-domstolene-har-vitnestotter/

 

Her er en liste over hvilke domstoler som tilbyr dette. Ser for meg du kontakter domstolen du er stevnet som vitne til for å komme i kontakt med støtteapparatet.

 

Men hvis det er slik at du ikke føler deg psykisk sterk nok til å kunne vitne i retten så ville jeg ha kontaktet fastlegen og lagt frem problemet for han/hun.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja det skal stå info i innkallingen om vitnestøtte. Jeg ble innkalt til rettssak for å vitne mot en som stjal ID'n min ett år i forveien. Du har vel fått en liten brosjyre der det står hva man skal gjøre når man skal vitne?

 

Jeg benyttet meg ikke av noenting, bare møtte opp, ble stilt masse spørsmål av aktor mens fyren satt rett ved siden av, og gikk ut igjen.

Hørte aldri noe fra advokat eller rettssystemet om fyren var dømt eller ei. Men et par mnd senere tid etter fikk jeg brev at saken var henlagt. Men da hadde jo fyren sittet i fengsel nesten ett år allerede i vente på rettsaken, så det gikk vel opp i opp.

 

Jeg hadde ingen kontakt med noen før jeg møtte som vitne. Det er vel valgfritt.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar

Er man nødt til å vitne i en rettssak hvis man ikke vil? Trodde man kunne nekte slik som i USA. Kan man få fengsel for "forakt for retten" eller noe liknende for å ikke vitne eller komme og nekte å svare? Har du lyst til å vitne selv TS? Jeg vet det går an å vitne med kun advokater og dommere tilstede, men da er det veldig strenge krav.

 

For å få psykolog så må du få legen til å henvise deg til DPS, men der er det ventetid. Du skal bli vurdert inne 30 dager, dvs at du blir kalt inn så de kan ta en samtale for å se hvor stort behov det er. Du kan få umiddelbar hjelp hvis du går til legevakta, men da må du være på randen til selvmord og du blir lagt inn på en klinikk der de vurderer deg, stort sett neste dag men kanskje med en gang hvis det er tidlig nok på dagen.

 

Det er noe tvilsomt at du får time hos psykolog tidsnok og selv om du får det så kan de si at de ikke har grunnlag nok for å hjelpe deg siden de ikke har kartlagt tilstanden din godt nok. Hvis du har et psykisk "rulleblad" så bør de kunne skrive noe basert på det selv om det ikke er samme psykolog som du har vært hos før. Hvis du har vær hos psykolog i det hele tatt.

 

Fastlegen vil vurdere deg og hvis denne saken gjør at tilstanden din forverres så skal du kunne få hjelp raskt.

Lenke til kommentar

Hvis du ikke møter kan politiet komme og hente deg. Du er forpliktet. Men det er bare å snakke med advokaten som står oppnevnt i innkallelsen. Det er han/hun som har rettssaken. Vil du absolutt ikke vitne må du vel ha legeerklæring.

 

Gjør du ingenting forventes det at du kommer. Rettssaken er ofte kommet ganske langt når vitner kommer inn i bildet.

Hvis du skal vitne kl 14 kan du være ganske sikker på at de har holdt på siden 9.

Hvis du bare lar være å møte opp ødelegger du vitnehøringen. Når jeg var og vitnet var det en hel masse folk som skulle vitne også, vi ble bare ropt inn når det var vår tur.

Endret av Bytex
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er fult klar over at politiet kan hente en om en ikke møter opp.

 

Så jeg er villig til å vitne selv om jeg virkelig ikke har lyst.

Det er bare det at det kan komme frem ting som er veldig personlig/flaut/og jeg vil kunne fremstå veldig svak. Det er derfor ønskelig å vitne uten tiltalte eller publikum(tidligere vitner etc) til stede. Jeg er redd for å si for mye og redd for å møte folk fra salen ute på byen. Det at jeg faktisk var en nær venn av denne fyren er heller ikke noe jeg har lyst å bli assosiert med.

 

Personen jeg skal vitne mot har fått psykopat diagnose , er manipulerende og har tidligere ikke hatt noen stopper for å gjøre alt i sin makt for å ødelegge ryktet til de som går imot han eller bli fysisk. Ettersom jeg blir et sentralt vitne er derfor faren for hevn stor. Han har selv prøvd å ødelegge mitt rykte en gang før så jeg tviler ikke på at han vil forsøke igjen.

 

Anonymous poster hash: 591ff...95d

Lenke til kommentar

Snakk med advokaten som er nevnt i innkallelsen. De vet best og har garantert hatt lignende vitner før som vegrer seg.

 

Vanlige rettssaker har ikke noe publikum, det er bare på TV. De eneste som er tilstede vanligvis er aktor, forsvarer, tiltalte og dommeren. 

 

De andre vitnene venter utenfor salen til de blir kalt inn, du trenger ikke snakke med de hvis du ikke vil.

Snakk med vitnestøtte-folkene, det er deg de er der for. 

 

Når jeg var vitne mot id-tyven min, hadde rettssaken allerede pågått i 3 dager. De to andre tiltalte satt "i kjelleren" og var ikke i salen engang. Rettssalen var bare et lite rom med noen bord. Det var ingen "i swear to the holy bible" tull som i amerikanske tv-serier.

Tiltalte sa ikke et ord, det var aktor og dommeren som pratet direkte til meg. Fikk noen få spørsmål av forsvareren hans på slutten,

men han sa ingenting bare visket ting til forsvarer innimellom og noterte.

 

Så det er ikke sånn at "rasshølet" skal stå og spørre deg ut eller kaste deg i noe dårlig lys. Han sier sannsynligvis ingenting under vitnehøringen.

Ingen bekjente eller andre var til stede. Jeg hadde status som et "hovedvitne" siden jeg var en av de som var hardest rammet av svindelen hans, men hadde ikke hørt et ord fra noen advokat før jeg ble innkalt til vitne på satt dato. Ble litt paff, men samla sammen alt jeg hadde av fakta og svarte på det jeg ble spurt om, og forlot rommet etterpå.

 

Det eneste jeg visste på forhånd var at de hadde hatt razzia hjemme hos en "bekjent av politiet" og funnet bl.a. mitt bankkort blant mange andre, og at han var arrestert, det fikk jeg vite et halvt år før.

Endret av Bytex
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er man nødt til å vitne i en rettssak hvis man ikke vil? Trodde man kunne nekte slik som i USA. Kan man få fengsel for "forakt for retten" eller noe liknende for å ikke vitne eller komme og nekte å svare? Har du lyst til å vitne selv TS? Jeg vet det går an å vitne med kun advokater og dommere tilstede, men da er det veldig strenge krav.

 

Det er meget strenge fengselsstraffer for ikke å vitne dersom man innkalles som vitne i en straffesak.

 

Når det er sagt så er det selvsagt ingen som kan tvinge en person til ikke å glemme det han så. Greit nok at staten mener enhver borger plikter å vitne, men risikerer man represalier i ettertid så må man jo vurdere om man ønsker å leve med en voldstrussel hengende over seg resten av livet. Adgangen til å være anonym som vitne har blitt noe bedre i det senere, men dette skjer bare i de helt ekstreme tilfellene.

Endret av coffeee
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Det er også mulig å vitne via telefon. Jeg vet ikke om dette kun benyttes når vitnet ikke har mulighet til å være fysisk tilstede eller om andre årsaker også gir denne muligheten.

Lenke til kommentar

Skaff erklæring fra lege eller psykolog på at du sliter psykisk og så sender du den til retten med et lite skriv om at du ikke takler å vitne og at du derfor ikke kommer. Da kommer noen til å ringe deg og forsikre seg om at du ikke kommer og så er saken ute av verden.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...