Gå til innhold

Access point i kollektiv, hva bør velges?


Argusblikk

Anbefalte innlegg

Heisann.

 

Jeg bor i et hybelkollektiv der flere etasjer deler samme router, og denne står i den midterste etasjen. Internetthastigheten er i hele området begrenset til rundt 4mbps på grunn av avstand til sentral.

Vi i kjelleren opplever at enkelte rom i tillegg har veldig dårlig dekning, og jeg har et ønske om å utbedre situasjonen med mitt sparsomme budsjett.

 

Jeg har tenkt på og testet ulike muligheter:

- Wifi-extender: Dekningen er i utgangspunktet så dårlig at den allerede dårlige hastigheten blir helt elendig. Fungerte derfor dårlig

- Power-line: Etasjene deler ikke sikringsskap, og vi har derfor ikke mulighet til å få signalene ned til oss.

- Kablet tilkobling ned til oss (cat 6), og egen router som kun skal gi god trådløs dekning til oss. Vi vil på det meste (med delvis faste "gjester" hos beboerne) være 6 som bor her.

 

Det siste alternativet fremstår som det eneste som kan fungere. Dette kalles vel access point?

 

Jeg har funnet en mulighet til å trekke cat-kabel fra routeren oppe (Inteno DG150 (med 1 gbe port)) og ned til vår etasje, så vi kan sette opp en annen router.

 

Spørsmålet da er hva slags router vi nede bør kjøpe.

 

Kriterier:

- Betalingsviljen er ganske lav, og noe over 700 er nok antagelig vanskelig å få gjennom. Spesielt siden internetthastigheten er lav i utgangspunktet

- Må ha god wifi-dekning. Jeg hadde liggende en TP-link TL-WR740N, men denne gir knapt noe sterkere signal enn routeren i en annen etasje (testet uten at den var koblet til Inteno-routeren). Det er også mange vegger å kjempe seg gjennom

- Må funke som access point (?)

 

AC og 5ghz er ikke viktig for vår del. I tillegg skal routeren kun være "slave", så den kan være ganske enkel. 

 

Et annet spørsmål er om gigabit ethernet er viktig. Har sett på  Asus RT-N12D, som er veldig rimelig og i tillegg har kraftige antenner (har ikke funnet "field tests"). Dessverre har den kun 10/100 ethernet. Vil det ha noe å si for vår del, siden vi kan være en del folk? Det vil ikke være snakk om å sende filer mellom enhetene 

 

Vil N12D være grei, eller er det et annet alternativ som vil fungere bedre?

Endret av Argusblikk
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Anbefaler sterkt å trekke kabel til en egen router. 

 

Gjerne en med mulighet for dual wan, avhengig av hvor mange dere skal være på aksesspunktet, her i kollektivet jeg bor har vi en AC66U stående oppe med modem, i kjeller er det trekt kabel til en AC56U som sender på 5Ghz og 4Ghz, det fungerer knall stabilt med 50/20 linje. 

 

Vi har også tidligere testet med extender, da en TP-Link W850 eller noe slikt, det fungerte ikke stabilt.

 

Hvilken router dere kjøper må dere stille inn etter lommeboka, vi kjøpte 56U ruteren på tilbud til 799,- og tenkte den fungerte fint siden vi har en asus som hovedrouter i huset.

 

Dog er det mye aksesspunkt du kan kjøpe som vil fungere fint, så lenge routeren oppe gjør jobben sin for den.

 

Sjekk tester og sammenlign med prisguide.no

 

Ang. gigabit ethernet, så kommer det ann på hva dere skal bruke det til, skal dere ha noe NAS/Server opplegg med overføring av filer osv så kan det være kjekt, ellers er det ikke like viktig.

Endret av Sampson
Lenke til kommentar

Strekke kabel, ett kablet "backbone" i huset vil være mer økonomisk for fremtiden også for å skifte ut aksesspunkter, du skal ikke se bort ifra godt over 10 års levetid.

Så kabling er alfa omega...

Komplett selger rene aksesspunkt du bare plugger rett inn og setter samme SSID (Nettverksnavn) og passord på, men forskjellig kanal.

Dette vil funke brukbart, skal du ha den beste løsningen så er det Ubiquity sine produkter som gjelder, men disse må du betale litt mer for.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Da har jeg trukket kabel og fått satt opp min tp-link router som aksesspunkt. Med dhcp server skrudd av. Som forventet er den gamle routeren min veldig svak.

 

Intenoen har ikke gbe likevel, så tipper jeg bare kjøper den Asusen jeg nevnte tidligere.

 

Men et uforutsett problem er at opplevd hastighet nå er redusert for både master og slave nettet! I speedtest er hastigheten dem samme (4mbps), men særlig videoer buffrer og laster mye lengre. YouTube er nå i praksis ubrukelig på grunn av dette.

 

Master-routeren er på kanal 6, men aksesspunktet er på kanal 11, så bør ikke være det som er problemet. Nærmeste nabonett er fortsatt på kanal 2.

 

På den gamle inteno routeren har jeg kun koblet til en Ethernet-kabel, og ikke gjort noen endringer.

 

Hva kan være årsaken til at det er så tregt?

Endret av Argusblikk
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg kjøpte asusen, men har fortsatt problemer med hovedrouteren.

 

Det tar ikke lang tid før nettet blir svært tregt etter at aksesspunktet er koblet til. Svartiden blir lang, og hastigheten blir umulig treg (0.03-0.06 mbit/s). En reboot av hovedrouteren gjør at hastigheten blir midlertidig bedre. 

Noen som har forslag til hva jeg kan gjøre?

Har kontaktet ISP, og de gjorde noen endringer i hovedrouteren, men det hjalp ikke. De ville ikke gi noen ytterligere hjelp i forbindelse med aksesspunkt-oppsett.

Lenke til kommentar

Det må være noe firmware / innstillinger som gjør det tregt, vanskelig å si hva det er, har ikke så god erfaring med Inteno at jeg kan si så mye.

 

Kunne du kanskje prøvd å kjørt "tracert www.vg.no" eller noe slikt et par ganger og sett om du ser noe spesifikt hopp som holder igjen hastigheten?

Lenke til kommentar

De to routerene er på kanal 6 og 11, og det er få nett i området. De få som er er spredt, men 6 og 11 er omtrent ubrukt. 5ghz tror jeg hovedrouteren egentlig har støtte for, men det kan ikke aktiveres i innstillingene. Uansett er det ikke mange i huset som ville tatt i bruk 5ghz, på grunn av eldre enheter og kortere rekkevidde.

 

Ah, tracert skal forsøkes!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...