Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Håndtak på bad ødelagt (hvem sitt ansvar?)


TheyStoleMyName

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Spørs kva som er avtalt, etter husleigelova er det i utgangspunktet leigetakaren sjølv som skal vedlikeholde slike ting, men det er utleigaren som har ansvaret dersom det må skiftast ut.

 

 

§ 5-3.Vedlikehold

Er ikke annet avtalt, plikter utleieren i leietiden å holde utleid husrom og eiendommen for øvrig i den stand som leieren har krav på etter reglene i lovens kapittel 2.

Er ikke annet avtalt, plikter leieren å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, elektriske kontakter og brytere, varmtvannsbeholdere og inventar og utstyr i husrommet som ikke er en del av den faste eiendommen. Leieren plikter også å foreta nødvendig funksjonskontroll, rengjøring, batteriskift, testing og lignende av røykvarsler og brannslukkingsutstyr. Må gjenstander som tilhører utleieren skiftes ut, påhviler dette utleieren hvis annet ikke er avtalt.

Utbedring av tilfeldig skade regnes ikke som vedlikehold etter annet ledd.

 

Det er litt avhengig av kva som er avtalt og kva som er årsaken til at håndtaket er øydelagt. Dersom skaden skyldes brudd på leigetakaren sin vedlikeholdsplikt og ikkje som resultat av vanlig bruk så er nok dette noke du kan kreve regress for, f.eks. gjennom depositum. Men her ligg lista litt høgt.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Utleier (huseier) istandsetter. Noe annet ville være tåpelig, på mer enn en måte.

(Eks: Leietaker får hobby-rørlegger-kameraten til å fikse, 1 år seinere er det vannskade for 50000..)

 

Som nevnt over kan (alle eller deler av) utgiftene måtte dekkes av leietaker om denne har forvoldt skaden mot bedre viten (f.eks manglende vedlikehold). På ett eller annet tidspunkt vil naturlig slitasje uansett kreve bytte.

 

Hovedutfordringen er ofte å få folk til å si ifra når de merker problemer. Det som kunne vært løst greit på et tidlig tidspunkt er problematiske så lenge at ting går helt i stykker. Så kan man diskutere i hvilken grad unnlatenhet kan kalles skyld.

Endret av Slettet-Pqy3rC
Lenke til kommentar

TS. Tolker deg slik, at det er krana som er "kaputt". Er det utvendig skade, er det nok leieboer som bør betale.

 

Men er det slitasje, så er det ditt ansvar. Selv om det skulle være en paktning som er kaputt, er det ingen som skifter de lenger. Så da er det å bytte hele krana. Og virker ikke som du har erfaring med dette, så da må du bruke en rørlegger.

Endret av Friluftskar
Lenke til kommentar

Hei igjen!

Jeg tror det er sjeldent folk innrømmer at det er dem selv som har ødelagt det/noe, så jeg vet ikke om det kan sees på som slitasje eller om at leieboer har ødelagt det. Og derfor er jeg mer enn villig til å legge ut ihvertfall 50% av kostnaden, men hvordan skal jeg fortelle det på en fin måte til leieboer uten at det skaper misforståelse?

 

 

Takk igjen!

Lenke til kommentar

I utgangspunktet har du ikkje noke grunnlag for å fordele utgiftene. Enten er det slitasje og det er du som utleigar som skal betale, eller så er det skadeverk som er utført av leigetakaren slik at det er leigetakaren som må ta kostnaden (ofte over depositumet).

 

Kva som har skjedd må vurderast utifrå korleis tingen ser ut, vanligvis er det forholdsvis enkelt å sjå om håndtaket er øydelagt eller berre oppbrukt/utslitt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Utleier skal alltid betale med mindre leietaker har vært uaktsom og ødelagt unødvendig.... sannsynligvis var dette håndtaket utslitt og du som utleier skal betale for nytt!

Hva om oppvaskmaskina går dukken, forventer du at leietaker skal betale for slikt også? hva for en tyrann av en utleier er du? les regelverket! ellers kan du holde deg unna utleie. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...