Gå til innhold

[Løst] Zenerdioder - Egenskaper?


Anbefalte innlegg

Nå føler jeg at gammel lærdom svikter meg litt her... Jeg har en ca. 8V spenningskilde og trenger ca. 6V. I min verden var løsningen enkel, en 2V zenerdiode i serie burde gi meg ca. rett spenning. Så kjøpte jeg en 50-pakning 2V 0,5W zenerdioder på ebay, men også en sak som etter det jeg kan se er spesifik til formålet. MEN, ved test gir verken zenerdiodene eller denne saken et spenningsfall på nevneverdig mer enn 0,6V, og her er det ting stopper seg for meg. Kan noen fortelle meg hva det er jeg ikke har forstått?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Zenerdiodene jeg har kjøpt.
"Spenningsregulatoren" jeg har kjøpt.

Greia er at fartsregulatoren i juniors radiostyrte bil har sluttet å mate mottageren med spenning. For å slippe å kjøre med ekstra batteripakke tilkoblet mottageren tenkte jeg å hente strøm fra hovedbatteriet. Mottagere og servoer generelt oppgis til 5,1V og mates gjerne med 4stk AA-batterier, så da tenkte jeg at 2V ned fra LiPo med reell spenning på 8-8,5V måtte høres fornuftig ut.

Jeg antar at "spenningsregulatoren" er koblet ca slik:

----I>| |<I----
----------------

Endret av Leo_
Lenke til kommentar

Jeg koblet til denne "spenningsregulatoren" nå for å teste. Mottager og styreservo trakk 65mA på tomgang, uten at dette gjore noe med spenningen/spenningsfallet. Jeg har ikke målt spenningen belastet enda, men fant i alle fall ut at det trekkes ca 650mA i peak. Stort klokere har jeg ikke blitt. Jeg har bestilt noen vanlige dioder som er oppgitt til å holde 2A, så om jeg ikke blir klokere enn jeg er nå kommer jeg trolig til å bruke denne "spenningsregulatoren" men legger da inn et par av de vanlige diodene i serie på lederen som ikke er rørt. Da bør jeg ikke komme stort over 6V til slutt i alle fall. Pokker at ikke noen har det produktet man trenger, men godt at man ruger på litt basic know-how og en loddestasjon.

Innspill mottas fremdeles med takk :)

Lenke til kommentar

... ved test gir verken zenerdiodene eller denne saken et spenningsfall på nevneverdig mer enn 0,6V, og her er det ting stopper seg for meg. Kan noen fortelle meg hva det er jeg ikke har forstått?

En zenerdiode fungerer som en vanlig diode i lederetningen. Bruksområdet er i sperreretningen, da begynner den å lede ved angitt spenning. https://en.wikipedia.org/wiki/Zener_diode

 

Flytter denne tråden til Elektronikk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mye enklere og bedre å bruke en ferdig regulator som f.eks. en LM7806. Den vil gi en mer stabil spenning, mens en krets med zener- eller vanlige dioder vil variere mer etter batterispenningen.

Hvis batterispenningen under kjøring dropper en del under 8V, bør du bruke en såkalt Low dropout regulator, da den trenger mindre spenningsforskjell mellom inn- og utgang for å levere riktig spenning.

 

Eksempel på en standard 6V regulator: http://www.ebay.com/itm/10pcs-new-l7806cv-l7806-lm7806-st-to-220-voltage-regulator-6v-1-5a-a-7936661-/252077696566?hash=item3ab1006636

 

Og en Low dropout type: http://www.ebay.com/itm/IC-V-REG-LDO-6-0V-TO-220-3-LF60CV-1087191/390627713605?_trksid=p2047675.c100010.m2109&_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D32481%26meid%3D8ced75a5d07b41fd894ff6b0af716d84%26pid%3D100010%26rk%3D1%26rkt%3D5%26sd%3D390627713605

  • Liker 1
Lenke til kommentar

NÅ begynner det å smake fugl av fisken..!

 

Nettulf: Hva menes med Low dropout?

Det betyr at spenningsfallet over regulatoren er lavt, gjerne ned mot 0,5V. Regulatorne trenger en viss minimum spenning på inngangen for å levere riktig spenning ut. Så en Low dropout regulator kan ha lavere spenning på inngangen og alikevel levere riktig ut-spenning.

 

Ellers er den regulatoren Mr. A viser til mere effektiv siden det er en switcheregulator (mindre effekttap), men den krever jo da noen flere eksterne komponenter. Kortet som er linket til er komplett, og kan enkelt reguleres til ønsket spenning. Størrelsen blir jo litt mer enn bare en enkel TO-220 kapsel, men det er jo sikkert plass nok i bilen uansett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ah, for en verden vi lever i nå, elektronikk til ikkeno penger. Etter det jeg kan se stemmer min forståelse av zenerdioden, hvorfor de jeg kjøpte ikke oppfører seg som de skal vet jeg ikke og jeg kommer ikke til å legge mer i det. 

Brikkene som ble linket til er antageligvis i seg selv helt topp til formålet, men jeg antar de må ha kjøling. Siden det ikke åpenbarer seg noen dertil egnet plass å montere dem må ei lita ribbe til. Regulatoren Mr.A linket til kan antageligvis klare seg uten kjøleribbe, som du sier er den mer effektiv, og lasten jeg kommer til å gi den er så langt unna smerteterskelen at det ikke er noe å tenke på. Bestilte meg et par slike. Crap, nå blir det rent så alt for lettvindt å montere noen lysdioder også...

Tusen takk for hjelpen karer, jeg fikk det jeg trengte og fikk ikke minst bekreftet at det ikke var jeg som rota i teorien :)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hvor mye strøm skal du trekke av denne forsyningen? En linær spenningsregulator som f.eks. LM7806 kan du nok dra 300-500mA fra uten særlig kjøling. Disse regulatorene skal også ha et par små kondensatorer på inn og ut siden. Plasseres fysisk så nær som mulig pinnene på regulatoren (den ene mellom input og ground og den andre mellom output og ground - er en del år sia jeg arbeida med dette selv, men mener uten å ha lest databladet at f.eks. 100nF er en passelig verdi. Skal du i tillegg regulere spenning som er likerettet vekselspenning, bør du i aller høyeste grad slenge på typisk 4700uF før regulatoren og avslutte med en f.eks. 10uF etter regulatoren.

 

Men dette er som sagt mange år sia jeg arbeida med, så det kan være ting har forandra seg.

 

Skal du droppe spenning med en zenerdiode, så mener jeg å huske (uten at dette heller trenger å være korrekt etter så mange år) at dette gjøres ved å sette først en motstand i serie og deretter zenerdioden i parallell med lasten, med sperreretning mot positiv rail. Setter du dioden i parallell så vil det bli en spenningsdrop på 0.6v, zener eller vanlig diode, med mindre den er av mer eksotisk art, og dropper enda mindre spenning. som for eksempel schottky dioder.

Ikke skyt om jeg tar feil i dette hehe, men mener det skal være noe i den retningen. Er rett og slett ikke 100% sikker som sagt.

Edit: Spenningsregulatoren blir ikke særlig varm Blir det en del mer, så utvikler dette seg fort. Så påstanden min om at du ikke trenger kjøling er basert på at du dropper 2-3 volt over den. Mener at disse også skal ha en en viss spenning på innsiden høyere enn det den skal regulere til, ellers så vil du få ustabil regulering. Tror (igjen uten å huske alt sammen i hodet) at du bør ligge ca 1.5v på innsiden over det du forventer å få ut av regulatoren.

En krets drevet av batteri kan nok kjøre stabilt med enklere komponenter, men er det likerettet spenning det er snakk om, så vil du aller helst ha en skikkelig regulator og ikke en enkel zenerdiode regulator krets :).

Endret av technobreath
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...