Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bedriften blir overtatt av nye eiere - kan disse "skvise" ut andre arbeidstakere?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Samboer til en bekjent jobber i en bedrift som nylig har blitt solgt. Det er snakk om at de nye eierne (to personer) selv skal tre inn i den vanlige driften av bedriften i eksisterende fulle stillinger. 

Dermed vil det bli overflødige mennesker på arbeidsplassen, og det er sannsynlig med oppsigelser etter ansiennitetsprinsippet. Kan virkelige bedriftens eiere gå foran andre arbeidstakere med lengre ansiennitet på denne måten?

Selskapsformen til bedriften er meg ukjent - vil det ha noe å si?



Anonymous poster hash: 8a954...1d5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter arbeidsmiljølova § 15-7 skal ein oppsigelse være saklig begrunna i virksomheitas, arbeidsgivers eller arbeidstakars forhold.

 

Eg kjenner ikkje til rettspraksisen i slike situasjonar, men her er det ein balansegang mellom arbeidsgivers styringsrett til å bestemme korleis virksomheita skal drivast, og arbeidstakarane sine rettigheiter gjennom lov eller avtale.

 

Det er ikkje nødvendigvis gitt at ansiennitetsprinsippet skal ligge til grunn for eventuelle oppsigelser. Kva som skal være kriteriane for utvelgelsen skal drøftast med dei ansatte på forhånd.

Det er ofte vanlig å bruke ansiennitet, men det er langt ifrå dei einaste saklige kriteriane, ofte bruker ein også kriterier som f.eks. kompetanse, arbeidskapasitet, osv.

Men her ligger det nok litt i korta at arbeidsgiver kjem til å presse på for å bruke kriteriar som gjer at ein kan seie opp eksisterande arbeidstakarar for å få inn nye.

 

Sidan arbeidsmiljølova ikkje seier noke spesifikt om rettigheiter og pliktar ved slike endringar så blir dette fort advokatmat. Arbeidsmiljølova kap.16 omtaler arbeidstakarane sine rettigheiter ved virksomheitsoverdragelse, men eg får ikkje innrykk av at dette er ei virksomheitsoverdragelse.

 

Dersom samboeren er fagorganisert så kan det være greit å få litt juridisk veiledning gjennom fagforeininga sin arbeidsrettadvokat.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...