Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Spørsmål om AS, regnskap, økonomi


Anbefalte innlegg

Hei

 

Har noen spørsmål angåande :AS, regnskap, økonomi, er ganske ny innen dette så lurer på noen med erfaring som kan svare meg :)?

 

Første eg lurer på er: Kan en bedrift trekke fra/ få tilbake momsen? Eksempel, starter eg et tømrer firma, og trenger å leie inn rørleggar, då vil han faktura med moms til meg.

 

 

For det andre: Visst eg starter 2 AS selskap (eksempel: tømrer, restaurant), det ene selskape går med overskudd mens det andre går med underskudd, kan eg då sende over kapital fra det AS med overskudd til underskudd, sånt eg slipper selskapskatten. Er det noen toleranse på hvordan du gjer sånt? (ulovlig?)

 

 

Takk

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Til det første spørsmålet: Ja, om du er mva-registrert (tømrerfirmaet ditt har hatt over NOK 50 000 i omsetning) får du fradrag for inngående mva. Til gjengjeld skal du fakturere mva på det du selger. 

 

Til det andre: Jeg tror ikke du kan gjøre dette med 2 AS som begge er eid av deg personlig (men jeg er ikke helt sikker på det), men du kan i alle fall gjøre det om du har tre selskaper, ett holdingselskap som eier aksjene i de to driftsselskapene. Da kan du overføre midler mellom de tre selskapene uten at det innebærer noen skattemessig realisasjon. 

Lenke til kommentar

Hei

 

Takk for svar Herr Brun

 

Men, hvor vil du føre fradrag fra mva ligge i regnskapet?

 

 

Angåande det med holdingselskap, er det noe toleranse på hvor ofte du kan gjer det? Visst ikkje så kan det bli ganske lett med skatte triksing ut over flere AS?

Lenke til kommentar

#1: Den som er merverdiavgiftsregistrert kan kreve fradrag for merverdiavgift vedkommende betaler (innen visse begrensninger, det er f.eks. begrensninger på mat). Fradraget innebærer at i stedet for å føre K2400 Leverandørgjeld 100, D6930 Bredbånd 100 så skal du føre K2400 Leverandørgjeld 100, D6930 Bredbånd 80, D2710 Inngående mva høy sats 20. 

 

#2: Det finnes måter for personlig eide aksjeselskap å utjevne overskudd mot underskudd - man kan f.eks. plassere administrative tjenester i underskuddsselskapet og ta seg betalt fra overskuddsselskapet (forutsatt selvsagt armlengdes vilkår). Eller man kan gå til det mer drastiske skritt å fusjonere virksomhetene. 

 

Men den klart mest praktiske løsningen kalles konsernbidrag og er hjemlet i skatteloven § 10-4. Ethvert selskap som er en del av samme konsern (det vil si at de har felles aksjeselskap eller allmennaksjeselskap som mor) har rett til å redusere sitt eget skattepliktige overskudd ved å yte konsernbidrag til et annet selskap i samme konsern. Konsernbidrag gis på samme vilkår som utdeling av utbytte, jfr. aksjeloven § 8-5. 

 

Det finnes begrensninger på ytelsen av konsernbidrag. Men det er ikke "skatte triksing" - i skatterådgivningssammenheng anses en underskuddsposisjon som et gode, og du forbruker av det godet hver gang du reduserer inntekten din via konsernbidrag. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for veldig informert svar :)

 

Men det med konsernbidrag, kommer ikkje det etter selskapsskatten? Eksempel: Overskudd/Årsresultat -> Selskapskatt -> Konsernbidrag til underskudd bedrift.

 

Eller Overskudd/Årsresultat -> Konsernbidrag -> Selskapskatt?

Lenke til kommentar

Hvis du vil kjøpe driftsmidler skal de enten aktiveres (hvis de er ment å vare mer enn tre år og koster mer enn 15k) eller fradragsføres som driftskostnader (alle andre tilfeller).

 

Aktiveres vil si at verdien overføres til en saldo på en konto for anleggsmidler. Du får så kostnadsføre en viss prosentandel av den saldoen per år.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...