Gå til innhold

Hva skyldes boligmangelen?


Anbefalte innlegg

Alle skal jo bo absolutt bo midt i sentrum av byene. Derfor nytter det ikke å hugge bort skog. Det er ikke mangel på boliger i Norge. Det er mangel på boliger i sentrumsområdene av de største byene.

 

Nettopp!

 

Enten må det bygges flere boliger i sentrumsområdene, ellers så må områder utenfor sentrum gjøres mer attraktivt. For sistnevnte er virkemidler som bedre kollektivdekning og mer urban regulering nødvendig. Folk ønsker å bo i områder med et visst tilbud av kino, teater, shopping, kaffebarer, restauranter, nattklubber, arbeidsplasser innen kort gå eller reiseavstand hjemmefra. I Oslo har man dette kun i sentrum, og til dels Majorstuen og Grünerløkka. Kvadratisk gatestruktur, høy boligtetthet, næringslokaler i 1. etasje, m.m. er et minimum.

I praksis må man kunne foreta seg alle døgnets gjøremål i nærområdet, ellers blir dragningen mot sentrum vedvarende og presset fortsetter slik det gjør i dag.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Alle de sentralene bydelene i Oslo går det idag fint an å leve/bo i uten behov for bil, eller dra helt inn til sentrum (innenfor Ring 1). Dette gjelder da bydelene Frogner (Majorstuen endel av denne), St. Hanshaugen, Sagene, Grunerløkka og Gamle Oslo. I tillegg så holder nedre delen av Nordre Aker å utvikle seg til et brukbart byområde (Nydalen). Nordstrand rundt Lamberseter har også nok til at man kan bo der uten å måtte dra inn til sentrum. Nå for tiden så skjer det også store forandringer mellom Alna og Bjerke, der man holder på å utvikle det man kaller for Hovinbyen. Bor i dag 40.000 innenfor dette området, men vil kunne bo nærmere 100.000 her, men gode kollektivtilbud, og en mer byliknende struktur, om en 10-15 år. Når banen ut til Fornebu blir etablert, så vil det også skape rom for byutvikling i dette området.

 

Hovedproblemet er uansett (som beskrevet tidligere i tråden) at kvadratmeterprisne på nybygg blir høyere enn eksisterende bygg. Hvilket er vanskelig å gjøre noe med, da rundt 70% av byggekostnadene er knyttet opp mot arbeidernes lønninger. Som jeg skrev: En 3-roms leilighet litt utenfor Oslo sentrum har typisk en kvadratmeterpris på 25.000-30.000 kroner. Men skal man oppføre en ny boligblokk, så kommer kvadratmeterprisen sjeldent under 30-35.000 kroner, og da kommer tomteprisen i tillegg. Altså får man gjerne mer for pengene ved å kjøpe en leilighet som ble oppført for en god tid tilbake, enn å kjøpe noe helt nytt. Dette fører til at utbyggerne venter i det lengste med å bygge nye boliger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...