Gå til innhold

Hva skyldes boligmangelen?


Anbefalte innlegg

Det nye partiet Liberalistene har i dag et leserinnlegg i dittOslo, hvor de forklarer hvorfor det er så stor boligmangel, og hvordan frihet kan løse problemet. God lesning! 

 

LINK

 

 


1916981-10-1429253914604-n400.jpg

 Hvor mange armer og ben skal det egentlig koste for en bolig i Norge?

 

 

For 50 år siden var det vanlig å betale ned boliglån på noen få år, men til tross for det som skulle ha vært en enorm velstandsøkning siden den gang, er det nå vanlig å slite med boliglån resten av livet. Hva kommer disse blodprisene av? Skatter og reguleringer.

 

Vil du bygge på ubrukte områder i Marka? Ulovlig. 
Kunne du tenke deg en billig leilighet i en høyblokk, bygget med billig utenlandsk arbeidskraft og innovasjon? Ulovlig. 

Noen steder i landet er det til og med ulovlig å bygge bolig uten handicaptoalett! Spør deg selv, tjener du virkelig på å bli behandlet som et barn som må passes på av styringsivrige politikere?

 

Sløsing av dine midler

 

Og hva med skattene? Rent intuitivt, er det ikke litt rart at du må bytte flere års arbeid i bytte mot noen ukers arbeid? Faktum er at det samlede skatte- og avgiftsnivået i Norge er på opptil 70 prosent for en gjennomsnittlig nordmann. Mesteparten av kjøpekraften du har tjent opp blir konfiskert og sløst bort av politikerne på Tinget, og da har du langt mindre igjen til dine prioriteter.

 

På toppen av det hele fører denne skjevheten i tilbud og etterspørsel til spekulasjon og bobler, som bare gjør problemet verre. Dagens politikere (og alle som stemmer på dem) legger altså store hindre i veien for dine selvrealiseringer. Dette gjelder ikke også de fattigste, det gjelder spesielt de fattigste. Ingenting hjelper folk ut av fattigdom mer enn økonomisk frihet, men det krever selvsagt en viss egeninnsats i tillegg.

 

På lag med mennesket

 

Gaiaistene og AP-adelen vil nok ergre seg over en slik sivilisering av boligmarkedet, og det er fordi de har en helt annen tilnærming til politikk. Vi i Liberalistene ser ikke på folk som syndere som må ofre seg for maktmenneskene, fordi de er frekke nok til å leve på Jorda. Vi mener at moralske og politiske teorier skal spille på lag med menneskets natur, og med dette kommer realiseringen av at vi mennesker er rasjonelle og sosiale dyr med mange felles interesser. Vi kan altså alle tjene på å leve i fred sammen.

 

Liberalistene er det eneste partiet i Norge som er basert på live and let live-prinsippet, så lenge du ikke plager andre, har de heller ingen rett til å plage deg. I motsetning til stortingspartiene, mener vi ikke at fred er upraktisk eller umoralsk, men både praktisk og moralsk. 
Dette krever et system som lar deg leve som et fullverdig menneske, med muligheten til å nyte fruktene av ditt eget arbeid, samt de enorme godene man får av samarbeid og frihandel. Den politiske konsekvensen av fred er laissez faire-kapitalisme, som er selve kroneksemplet på sivilisasjon.

 

Vil du ha billige boliger, økt velstand, mindre kriminalitet, bedre miljø, mindre ufrivillig arbeidsledighet, mer innovasjon, og ikke minst friheten til å være et selvstendig, myndig menneske, så må du stemme Liberalistene.

Endret av Happy Duck
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå er det viktig å huske på at det er ikke mangel på boliger i Norge. Derimot er det mangel på boliger i pressområder, noe som er en vesentlig forskjell. Media tar den mest ekstreme delen av markedet og så generaliserer og tabloidiserer de hele boligmarkedet utifra det. Når det er sagt så er det idioti å ikke tillate utbygging av marka og bygging i høyden i pressområder som Oslo.

Lenke til kommentar

Er mangel på boliger fordi absolutt "alle" vil bo i Oslo-området, og trøkker seg ned i det hølet vi kaller hovedstaden. Flytt lenger ut og du vil se mye hyggeligere priser på boliger, men også mye å velge i mellom. 

 

Det hjelper lite at det er lett å kjøpe bolig på landsbygda når det er i pressområdene at jobbene finnes. Innfartsårene til byene er allerede overbelastet i rushtiden, så det er ikke bare å flytte ut på landet. Det må bygges mer i og rundt byene, og infrastrukturen må forbedres kraftig. Å tillate billig arbeidskraft samt fjerne en del tåpelige reguleringer (slik som påbudet om handicaptoalett i alle boliger) kan også gi lavere priser. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Nå er det veldig begrenset hvor mye nytt som bygges i bærum også.

 

 

Ja, det gjelder egentlig alle kommunene rundt Oslo. Vi ser samme tendens i kommuner som Asker, Nesodden, Lørenskog, Skedsmo og Nittedal. Det bygges ikke nok til å holde tritt med etterspørselen i markedet. Selv i kommuner som Nannestad, Eidsvoll og Enebakk er prisveksten formidabel. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I skrivende stund ligger det 24052 "bolig" annonser på finn, mangel? 

 

Etterspørselen er tydeligvis større, siden prisene fortsetter å øke. Hvis det var overskudd på boliger ville prisene gått ned. 

 

 

Jo, det er temmelig useriøst å si at andre partier har noe imot fred.

 

Hvorfor det? Lar de andre partiene folk være i fred, kanskje? Eller forstyrrer de deg og blander seg i nesten alt du gjør? 

Endret av Happy Duck
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

I skrivende stund ligger det 24052 "bolig" annonser på finn, mangel? 

 

Etterspørselen er tydeligvis større, siden prisene fortsetter å øke. Hvis det var overskudd på boliger ville prisene gått ned. 

 

 
 

 

 

Om det ikke var overskudd av boliger ville det ha vært 0 annonser på finn... 

Lenke til kommentar

Om det ikke var overskudd av boliger ville det ha vært 0 annonser på finn... 

 

 

Non sequitur. Tilbud er ikke det samme som overskudd. Det fantes av og til brød å få tak i i Sovjetunionen også, men det var definitivt ikke overskudd av brød. Hvis det er overskudd av en vare vil prisene gå ned. 

Lenke til kommentar

Men med de riktige reguleringene kunne ting vært bedre. At boligmeglere får ha provisjonslønn er for eksempel helt på trynet.

Meglerne kan bare gjøre så mye. Så lenge det finnes betalingsvilje i markedet så er det ikke noe galt med at de har provisjonslønn slik andre selgere har.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...