Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Når kan hovedtillitsvalgt permitteres?


Turtledove

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har lett litt rundt, men finner ingen konkrete regler som omhandler permittering av hovedtillitsvalgt, så jeg håper det finnes noen glupinger her som kan hjelpe meg med det. 

 

Det jeg lurer på helt konkret er rett og slett; når kan en hovedtillitsvalgt (tillitsvalgte/verneombud) permitteres? Er det noen føringer for å vurdere saklig grunnlag? 

 

Setter enormt stor pris på rask hjelp! :) 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er hovedtillitsvalgt ansatt i bedriften som hovedtillitsvalgt? Hvor mange er det ansatt i bedriften?

 

Tillitsvalgte har et ekstra oppsigelsesvern for å hindre at bedrifter kvitter seg med "brysomme" medarbeidere, men er ikke beskyttet mot oppsigelser som skjer på saklig grunnlag, for eksempel ved nedbemanning. Oppsigelsestiden er også minimum tre måneder for tillitsvalgte.

 

Tillitsvalgte som blir sagt opp, kan føre saken for Arbeidsretten ved tvist, i motsetning til ordinære arbeidstakere, som må føre saken for Tingretten. Arbeidsretten er partssammensatt, og blant annet LO er representert, noe som gjør at det kan være lettere å få gjennomslag i tillitsvalgts favør.

Lenke til kommentar

Takk for svar! :)

 

Vi har om lag 75 årsverk i denne bedriften. Hovedtillitsvalgt er ansatt som selger, og er stemt frem som hovedtillitsvalgt på årsmøtet til klubben. 

Det dreier seg ikke om oppsigelse, men om permittering. 

Spørsmålet mitt er om det finnes noen konkrete regler vedrørende permittering av hovedtillitsvalgt. Nå er det tre ansatte som har mottatt permitteringsvarsel, og én av tre de er den hovedtillitsvalgte ved bedriften. Vi har heller ingen andre tillitsvalgte ved bedriften per dags dato, så nestleder må eventuelt ta over den rollen i de 18 ukene dette dreier seg om. 

Lenke til kommentar

Både verneombud og tillitsvalgt vil ha eit ekstra vern mot permitering og oppsigelse, i all hovedsak er dette ulovfesta og ikkje nærmare avtalt (enkelte tillitsvalgte har eit avtalt vern etter tariffavtalen).

 

Ein har uansett eit vern mot usaklig oppsigelse etter arbeidsmiljølova § 15-7 der det blant anna er krav om saklig begrunnelse. 

I tillegg har ein etter § 13-1 vern mot diskriminering, blant anna diskriminering pga medlemskap i ei fagforeining.

Dersom arbeidstakaren eller arbeidssøkaren hevder det er snakk om diskriminering så er det etter § 13-8 arbeidsgivar som har bevisbyrda og som må bevise at diskriminering ikkje har forekommet.

 

Så ved oppsigelse av ein tillitsvalgt så vil kravet til at oppsigelsen skal være saklig bli løfta eit par hakk sidan bevisbyrda er snudd.

Dette betyr ikkje at den tillitsvalgte ikkje kan bli permitert eller oppsagt, men avgjersla må være godt begrunna.

Lenke til kommentar

OK, takk! :) 

 

Det var litt diffuse greier det der, men da vet jeg hva jeg har å jobbe med. 

 

Det er faktisk ingen vara, bare nestleder. Ledelsen i bedriften er veldig "steile" på akkurat det der, og anser det som at det ikke er noen til å tre inn i stillingen for hovedtillitsvalgt ved fravær. Da må det tegnes en egen taushetserklæring for nestleder, og det er vel noe de ønsker å unngå, slik jeg har forstått det. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...