Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Aksjeselskap som investeringsselskap


Anbefalte innlegg

Jeg tenkte å opprette et aksjeselskap for å foreta investeringer som går under fritaksmetoden, men er litt usikker på hvordan det er best å finansiere selskapet slik at jeg slipper skatt både som aksjonær og under firma. Ønsker å overføre et fast beløp i måneden til selskapet som det kan investere i tillegg til noe initiell kapital.

 

1) Siden aksjeselskapet vil investere under fritaksmetoden vil det, slik jeg forstår, ikke betale skatt på utbytte eller ved realisering av investeringer det gjør. Har sett noen steder at man betaler 3 % -- hva stemmer?

 

2) Hvis jeg finansierer selskapet (utover 30000 i aksjekapital) ved å låne fra aksjonær (privat, dvs meg selv) til AS må jeg betale 28 % av rentene og nye 28 % av rentene over skjermingsfradraget. Selskapet vil få fradrag for renter på skatten, men siden det ikke vil skatte så mye vil ikke det ha noen verdi. Siden jeg betaler skatt privat her kan jeg like godt sette renten til 0 % da utbytteskatten er den samme. I praksis får jeg ikke noe skjermingsfradrag for pengene jeg låner bort. Stemmer det?

 

3) Hvis jeg forhøyet aksjekapitalen med beløpet jeg ønsket å låne til selskapet vil jeg øke skjermingsfradraget tilsvarende slik at jeg kan ta ut et høyere skattefritt utbytte hvert år. Hvis jeg ikke tar ut utbytte vi skjermingsfradraget overføres til neste år.

 

For meg fremstår det at alternativ under 3) er best skattemessig. Kan dere kommentere på det? Hvordan kan dette praktisk gjennomføres da økning av aksjekapital vil kreve generalforsamling osv. Kan jeg f eks vedta på generalforsamlingen en ramme for endring og så ta opp lån igjennom året og så gjøre det om til aksjer senere på året (desember) slik at jeg får med skjermingsfradraget for det aktuelle året?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er i startfasen av å starte et investeringsselskap og har tenkt på mange av de samme problemstillingene som deg.

 

1) Det jeg har funnet ut er at du betaler skatt på 3 prosent av utbyttet. Det skulle bli 3% x 27 % = 0,81% av opprinnelig utbytte. Tilnærmet ubetydelig sett i forhold til verdien av utsatt beskatning

2) Har tenkt samme tanken som deg. Ingen grunn til å kreve rente på dette låne beløpet.

3) Man bør ha så høy kapital som mulig investert i selskapet for å få høyt skjermingsfradrag. Minuset er vel at kapitaløkning krever revisorgodkjennelse? Det er dermed ikke sikkert at man ønsker å gjøre dette vært år (kost-nytte vurdering)

 

Lenke til kommentar

Slik jeg forstår det tegner man ikke revisor for å øke aksjekapitalen (Aksjeloven par 10-13), men det er en del jobb da styret må foreslå økningen på generalforsamlingen (som normalt bare er en gang i året i Q1 eller Q2), generalforsamlingen må vedta økningen. Man betaler så pengene inn på en særskilt sperret konto hos en finansinstutisjon (DNB gjør dette gratis ved etablering av AS sikkert også ved kapitaløkning?), styret oppdaterer vedtektene (de inneholder antall aksjer) og aksjeeierboken og melder fra til foretaksregisteret. Man kan unngå sperret konto hvis styret foreslår og generalforsamlinge vedtar at aksjekapitalen skal betales direkte til selskapet. Det er vel å anbefale da man unngår død kapital.

 

Ettersom man får skjermingsfradraget basert på eierskap pr 31.12 (og ikke resten av året) kunne man lagt opp til å gi lån fra aksjonær til selskap igjennom året og konvertert lånet til nye aksjer/aksjekapital på en ekstraordinær generalforsamling i f eks desember (den vanlige generalforsamlingen må være i løpet av de første to månedene). Alternativt kan generalforsamlingen gi fullmakt til å utvide aksjekapitalen innenfor et gitt intervall i løpet av f eks de neste to årene.

 

Hvis man ser for seg å selge deler av selskapet en gang bør de nye aksjene utstedes med samme pålydende som de gamle slik at man ikke får lavere inngangsverdi og dermed mer gevinstskatt privat hvis man f eks selger halve selskapet en dag.

 

De tre prosentene gjelder forresten bare utbytte og ikke gevinst/tap. Tre prosent av utbyttet blir kanskje mindre en. Utgifter til f eks regnskapsprogram, hjelp osv man måtte utgiftsføre, slik at det netto ikke blir noe skatt.

Endret av Invest AS
Lenke til kommentar

De tre prosentene gjelder forresten bare utbytte og ikke gevinst/tap. Tre prosent av utbyttet blir kanskje mindre en. Utgifter til f eks regnskapsprogram, hjelp osv man måtte utgiftsføre, slik at det netto ikke blir noe skatt.

Jeg kommer til å føre mitt regnskap i Excel. Det blir særdeles få bilag da jeg kanskje kjøper 1-2 selskaper i året. Takker for informasjon om Aksjeloven § 10-13. Må nok lese gjennom den en gang til eller to.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Det er ikke mer jobb å avholde ekstraordinær generalforsamling for å vedta kapitalforhøyning. Så lenge du gjør innskudd med penger, trenger du som du sier ikke revisor. Avholdelse av styremøte og generalforsamling er en enkel jobb.

Men du trenger bekreftelse fra bank...

 

Asl §10-9 (2) Før kapitalforhøyelsen meldes til Foretaksregisteret, skal aksjeinnskudd være ytet fullt ut, herunder skal resultatet av teknisk bistand, forsknings- og utviklingsarbeider mv være stilt til rådighet for selskapet. I meldingen til Foretaksregisteret skal det opplyses om at selskapet har mottatt aksjeinnskuddene. Dette skal bekreftes av revisor. Skal aksjeinnskuddene utelukkende gjøres opp med penger, kan bekreftelsen gis av et finansforetak. § 2-19 gjelder tilsvarende.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...