Gå til innhold

[Løst] Søndagsåpne butikker: nyttig eller tåpelig?


  

159 stemmer

  1. 1. Søndagsåpent - nyttig eller tåpelig - Hva synes du bør gjøres?

    • Jeg vil ha fult frislipp av åpningstider alle dager hele døgnet
      86
    • Jeg synes det bør være søndagsåpent med samme åpningtider som lørdager
      22
    • Jeg synes det bør være søndagsåpent noen timer, men ikke full dag
      5
    • Jeg synes det er greit som det er i dag
      28
    • Jeg synes "brustadbuene" og "turistbutikkene" burde holde stengt på søndager
      6
    • Jeg vil ha en moderat innskrenkning av åpningstidene for alle butikker (f.eks 08-20 hverdager og 09-18 på lørdag)
      7
    • Jeg synes det bør holde med åpent 8-16 på hverdager eller ennå mindre
      5


Anbefalte innlegg

Å leve i et samfunn betyr en lang rekke kompromisser. Disse kompromissene er nødvendige, det er dere enige i så vidt jeg forstår. Jeg er jo enig i deg Grimnir i denne saken, og vet ikke om AtW er direkte uenig, han prøver bare å få frem prinsippet, og der er jeg også enig med han. Samfunnets velferd/frihet stiller sterkere enn min individuelle frihet så lenge jeg er medlem i det samfunnet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

 

Intersannt papir som indikerer faren til å bli skadet og manglende work-life balanse øker blant de som jobber på søndager

The results indicated that working one or more Sundays/month was associated with increase both in the risk of reporting one or more health impairments (odds ratio [OR]: 1.17, 95% confidence interval [CI]: 1.06–1.29) and poorer work-life balance (OR: 1.15, 95% CI: 1.02–1.28)

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/07420528.2011.565896?journalCode=icbi20

 

Har du lest rapporten eller har du bare sett på abstracten? Er denne rapporten tilgjengelig uten at man må betale for den?

 

Men uansett om det skulle vise seg å stemme, dvs at søndagsjobbing er negativt for helsen, hvorfor er det da tillat å jobbe på søndager innenfor andre yrker? Og igjen det moralske aspektet: hva med de som faktisk liker å jobbe på søndager da? For det kan jo være mennesker som får en helsebringende effekt av å jobbe på søndager mot at de har fri på tirsdager, har ikke de en rett til å bli hørt?

Jeg har gratis adgang til rapporten pga arbeidet mitt og har lest det.

 

Tror ikke de fleste vet at å jobbe på søndag kan bli assosiert med økte fare for ulykker og dårlig helse. Det hadde jeg aldri hørte før jeg leste rapporten og vet ikke om det er sannt

 

Rapporten indikerer at de som "velger" å jobbe på søndager(ingen tvinger dem vettu!) blir mindre fornøyd med livet generellt. Det er få som ønsker å jobbe på søndag, det blir mange mer som "føler seg" tvunget til å jobbe søndager fordi de har få alternativer og blir misfornøyd med livet. Dette misfornøyelse mulig fører til helse problemer, og dermed økte skatter.

 

Hadde det vært slik som du drømmer på-mange misfornøyde arbeider som ønsker å jobbe på søndag til å bli lykkelig istedenfor mange misfornøyde ansatte som føler seg tvunget til å jobbe på søndag så hadde det vært lett å stemme på søndagsåpent

Din frihet kan påvirke min frihet på negative måter. Fordi jeg bor ikke så langt fra flere søndagsåpne butikker, har jeg aldri friheten til å kjøre som jeg vill på søndager uten å stoppe mange ganger pga trafikken som jeg må erfare

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Jeg har gratis adgang til rapporten pga arbeidet mitt og har lest det.

 

 

Men hvorfor postet du den som et svar til meg? Jeg skjønner ikke hvordan den relaterer til noe jeg har skrevet. Dessuten er en empirisk artikkel med data basert på intervjuer generelt sett ganske håpløst å diskutere uten en gang å ha sett spørreskjemaet eller annet enn en kort oppsummering av metodebruk.

Lenke til kommentar

Har ikke deltatt i diskusjonen gjennom tråden, skriver egentlig bare for å få denne lagt til i "mine innlegg", men her er mine two cents:

 

Dersom alle butikker er søndagsåpne vil det medføre et netto tap for butikkene da alle må lønne ansatte én dag ekstra per uke. Vi forbrukere vil jo ikke handle noe mer selv om vi får en ekstra dag på oss. Da vil prisene skrus opp og vi ender opp med noe ingen er tjent med. Det vil bli noen flere arbeidsplasser for lavt utdannede/lavt lønnede folk.

 

Men... Søndagsåpne butikker vil også sørge for å spre trafikken litt mer ut over hele uka, slik at det blir noe redusert trafikk mandag til lørdag i forhold til dagens nivå. I noen byer med tett trafikk kan dette være veldig lønnsomt. Kanskje søndagsåpne butikker vil fungere meget godt noen steder, men dårlig andre steder?

 

Jeg var før for søndagsåpne butikker, av rent prinsipp, men nå heller jeg mer i mot etter å ha tenkt litt over temaet. Det er fint å ha én dag i uken med mindre støy og roligere trafikk, en dag som kan brukes til ulike arrangementer, restaurant- og kafébesøk og lignende med litt roligere atmosfære. Mitt forslag vil i bunn og grunn bare gå ut på at kommunene (eventuelt fylkene for ordens skyld) selv skal få bestemme selv grensen for "Brustad-bua", med maks- og minimumsgrenser for antall kvadratmeter utsalgssted, for eksempel 100-200 kvadratmeter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dersom alle butikker er søndagsåpne vil det medføre et netto tap for butikkene da alle må lønne ansatte én dag ekstra per uke. Vi forbrukere vil jo ikke handle noe mer selv om vi får en ekstra dag på oss. Da vil prisene skrus opp og vi ender opp med noe ingen er tjent med. Det vil bli noen flere arbeidsplasser for lavt utdannede/lavt lønnede folk.

 

Here we go again... Prisene har ikke økt i andre rike, vestlige land som har innført søndagsåpent. Prisene har delvis blitt holdt nede på grunn av økt forbruk, og delvis på grunn av sterkere konkurranse mellom dagligvarekjedene. Kilde: http://www.oecd.org/officialdocuments/publicdisplaydocumentpdf/?cote=DAF/COMP/WP2(2014)1&docLanguage=En

 

Det er ingen grunn til å tro at prisene skal øke i Norge med deliberaliseringen. Tvert imot vil dagens spesielle norske tilstand med Brustadbuer som har monopol på søndagsåpent ikke være spesielt gunstig for prisene konsumentene opplever denne dagen.

Lenke til kommentar

 

Les hva jeg skriver, du ønsker å påtvinge VERDIEN frihet på andre, ikke alle er enig i at frihet slik du definerer det er viktigere enn alt annet. Dette er ikke vanskelig å forstå, og nei, jeg sier ingenting av det du insinuerer.

 

Til tross for hva enkelte liberalister prøver å innbille seg, så er ikke deres definisjon av frihet og eiendomsrett noe unik, det er verdier som alt annet, verdier de forsøker å påtvinge samfunnet.

 

AtW

Med andre ord: War is Peace, Freedom is Slavery, Ignorance is Strength + frihet er tvang.

 

Men du får ha takk for å ha gitt meg en god latter, jeg var nemlig ikke klar over at jeg var sånn et maktgal person som ønsker at mennesker skal ha frihet til å legge opp sine liv slik de selv måtte ønske (såfremt de ikke plager andre).

 

 

Tøv. les det jeg skriver, frihet er en verdi som alt annet, du ønsker å påtvinge folk denne verdien, å ønske å påtvinge folk verdier er ikke slaveri, og det er heller ikke hva som tradisjonelt oppfattes som tvang.

 

Det er ikke det samme å være maktgal, som ønske at samfunnet følger dine verdier. Kanskje på tide å slutte med latterlig overdrivelser for å late som du har et poeng.

 

Om du virkelig ikke forstår at (din versjon av) frihet og eiendomsrett er verdier som alt annet, og du ønsker å påtvinge andre folk det like mye som folk som verdsetter andre verdier, så burde du sette deg ned, tenke deg litt om, og kanskje lese litt om saken. Det er et farlig naivt syn. 

 

AtW

Lenke til kommentar

Den verdidebatten er jo meningsløs. Konklusjonen er at alt rundt oss kommer som et resultat av ulike verdier, og at det tydeligvis ikke er slik at en verdi er mer verdt enn en annen for noen annen grunn en at en har forrang i lovverket, eller at fler støtter en verdi enn en annen. Her har da O Store Overformynderi bestemt at verdi A har forrang over min egen verdi, uten å faktisk spørre meg først. Det beste hadde vært om man kunne ha både verdi A og verdi B i likevekt, og det kan man i prinsippet, siden det ikke er åpningstidstvang, og kundene kan velge bort søndagsåpne butikker hvis de føler det er så slemt å holde åpent denne dagen. Er det realistisk? Kanskje ikke, men det viser isåfall i klartekst at folk faktisk ønsker søndagsåpent - selv om de sier det motsatte. Den enkleste måte å unngå at butikkene har åpent på søndag er faktisk å ikke handle på søndag!

Lenke til kommentar

Folk ser ut til å glemme en viktig detalj; at dagens lovverk tilsier mer tvang enn dersom loven fjernes.

I dag tvinges/forbys butikkeiere og ansatte til å ikke holde åpent eller jobbe på søndager, mens forslaget er å fjerne forbudet og gjøre det helt frivillig.

 

Kan ikke fatte og begripe at folk ikke støtter mer frihet!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Frihet for hvem? Det burde være rimelig klart nå at mange butikkeiere og butikkansatte i prinsippet mister deler av sin frihet som konsekvens av "friheten" dere etterspør.

 

Dagens lovverk forbyr dog ikke søndagsåpent, dagens lovverk regulerer omfanget, fordi vi "vet" at konsekvensene gjevnt over er negative. Det er en enorm forskjell.

Endret av cuadro
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Folk ser ut til å glemme en viktig detalj; at dagens lovverk tilsier mer tvang enn dersom loven fjernes.

I dag tvinges/forbys butikkeiere og ansatte til å ikke holde åpent eller jobbe på søndager, mens forslaget er å fjerne forbudet og gjøre det helt frivillig.

 

Kan ikke fatte og begripe at folk ikke støtter mer frihet!

Søndagsåpne butikker like ved huset mitt lager mye bråk og trafikk og noe kriminalitet. Når de stenges så har jeg friheten til å kjøre forbi uten trafikk, bråk og kriminalitet.

På slik måte påvirker en annens frihet min frihet og dermed har jeg retten til å protestere andres "friheten"

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Frihet for hvem? Det burde være rimelig klart nå at mange butikkeiere og butikkansatte i prinsippet mister deler av sin frihet som konsekvens av "friheten" dere etterspør.

 

Dagens lovverk forbyr dog ikke søndagsåpent, dagens lovverk regulerer omfanget, fordi vi "vet" at konsekvensene gjevnt over er negative. Det er en enorm forskjell.

Tja, hvis man vil jobbe fulltid er man p.t. mer eller mindre tvunget til å jobbe man-fre. Er dette et onde?

Lenke til kommentar

 

 

Jeg har gratis adgang til rapporten pga arbeidet mitt og har lest det.

 

 

Men hvorfor postet du den som et svar til meg? Jeg skjønner ikke hvordan den relaterer til noe jeg har skrevet. Dessuten er en empirisk artikkel med data basert på intervjuer generelt sett ganske håpløst å diskutere uten en gang å ha sett spørreskjemaet eller annet enn en kort oppsummering av metodebruk.

Calm down dude!

Jeg merker at du liker å presentere forskning og ville bare vise deg noe interserende empiri, ikke angripe en mening du ikke har sagt noe om

 

Beklager, jeg glemte at ikke alle har gratis adgang til papiret.

Lenke til kommentar

 

Frihet for hvem? Det burde være rimelig klart nå at mange butikkeiere og butikkansatte i prinsippet mister deler av sin frihet som konsekvens av "friheten" dere etterspør.

 

Dagens lovverk forbyr dog ikke søndagsåpent, dagens lovverk regulerer omfanget, fordi vi "vet" at konsekvensene gjevnt over er negative. Det er en enorm forskjell.

Tja, hvis man vil jobbe fulltid er man p.t. mer eller mindre tvunget til å jobbe man-fre. Er dette et onde?

 

Det er en struktur, som sikkert kunne vært både værre og bedre. Det er dog for min del helt innlysende at det er et bedre alternativ enn å jobbe eksempelvis mandag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag ene uken, og så mandag, tirsdag, torsdag, fredag og søndag neste.

 

Men jeg ser ikke hva dette har med hva jeg skriver over å gjøre, da det innlegget peker på at den langvarige og forutsigbare konsekvensen er at "alle må holde åpent". En persons ønske om å holde åpent vil langsiktig "tvinge" en annen - så hvem sin frihet er viktigst? Lovregulering hjelper oss nettopp med å finne en mellomvei; hvor "fri bestemmelse" helt konsekvent og forutsigbart kun gir ett reelt alternativ på det større plan, kan regulering tillate mer "frihet" - uten å fastslå at dagens regulering er den riktigste.

Endret av cuadro
Lenke til kommentar

 

 

Frihet for hvem? Det burde være rimelig klart nå at mange butikkeiere og butikkansatte i prinsippet mister deler av sin frihet som konsekvens av "friheten" dere etterspør.

 

Dagens lovverk forbyr dog ikke søndagsåpent, dagens lovverk regulerer omfanget, fordi vi "vet" at konsekvensene gjevnt over er negative. Det er en enorm forskjell.

Tja, hvis man vil jobbe fulltid er man p.t. mer eller mindre tvunget til å jobbe man-fre. Er dette et onde?

 

Det er en struktur, som sikkert kunne vært både værre og bedre. Det er dog for min del helt innlysende at det er et bedre alternativ enn å jobbe eksempelvis mandag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag ene uken, og så mandag, tirsdag, torsdag, fredag og søndag neste.

 

Men jeg ser ikke hva dette har med hva jeg skriver over å gjøre, da det innlegget peker på at den langvarige og forutsigbare konsekvensen er at "alle må holde åpent". En persons ønske om å holde åpent vil langsiktig "tvinge" en annen - så hvem sin frihet er viktigst? Lovregulering hjelper oss nettopp med å finne en mellomvei; hvor "fri bestemmelse" helt konsekvent og forutsigbart kun gir ett reelt alternativ på det større plan, kan regulering tillate mer "frihet" - uten å fastslå at dagens regulering er den riktigste.

 

 

En persons ønske gir ingenting, men om det faktisk ER generell interesse for dette blant den jevne nordmann stiller saken seg annerledes. Hvis interessen er der metter man et behov, og det er generelt en positiv ting...?

 

Godt mulig du setter pris på å ha en fast ukedag du har fri, personlig ville jeg heller jobbet helg og hatt et par fridager i midtuken. Vil heller ha fri en dag de fleste andre jobber enn en dag jeg ikke kan utnytte slik jeg ønsker fordi samfunnet kjører på eksistensminimum. Det er også et ganske åpenbart argument for at søndag som fast helligdag ikke er et gode, hvertfall for deler av befolkningen som ikke ser på avslapning på sofaen som den ultimate søndagsaktiviteten. De som er avhengig av rutiner er nok imot dette, men er deres rettigheter viktigere fordi begrunnelsen ofte er "familie" eller lignende? Jeg er rimelig sikker på at hvis halvparten av arbeidsstokken motsetter seg søndagsarbeid vil også de som er ansvarlig for ansettelser legge til rette for at tilpassede stillinger eksisterer, spesielt med tanke på at mange kun kan jobbe helg (studenter, ungdom generelt) og vil være interessert i disse vaktene "ingen andre vil ha". I verste fall må man vel lokke med litt ekstra lønn, men som poengtert tidligere i tråden er ikke ekstrakostnadene ved søndagsåpent veldig store - og ifølge empirien antageligvis nær null.

Lenke til kommentar

Calm down dude!

Jeg merker at du liker å presentere forskning og ville bare vise deg noe interserende empiri, ikke angripe en mening du ikke har sagt noe om

 

Beklager, jeg glemte at ikke alle har gratis adgang til papiret.

Den er grei. Var bare nysgjerrig. :-)

Lenke til kommentar

En persons ønske gir ingenting[..]

Er dette kun på trass, eller misforstår du faktisk noe så simpelt som en klar allegori?

 

Enda mer medfører ikke det at det er et marked, at det er et behov. Ei heller er det alltid utelukkende positivt å tilfredsstille markedskreftene. Dette anser jeg for såpass opplagt at jeg ikke engang ser det nødvendig å eksemplifisere.

 

Utover dette gjør du ikke stort annet enn å argumentere utifra dels ignoranse og dels svartmaling - din fremstilling av hvordan andre tilbringer søndagen og hvordan andre ønsker å tilbringe felles fridag er ikke langt på nær nyansert, og tilsynelatende ganske så blottet for kunnskap om hvilke tilbud som er tilgjengelig. Ikke har vi nok ungdommer i landet til å fylle de nødvendige stillingene heller, dette vil gå ut over etablerte familier.

 

Men alt det er helt greit; vi to har veldig forskjellige syn på hva som er viktig i forhold til det å balansere et arbeidsliv og livet ellers, og fra dette mener jeg det følger at "fri bestemmelse" ikke er veien å gå da det er et ganske ensidig alternativ som slettes ikke fører til noen reell "fri bestemmelse".

Lenke til kommentar

 

En persons ønske gir ingenting[..]

Er dette kun på trass, eller misforstår du faktisk noe så simpelt som en klar allegori?

 

Enda mer medfører ikke det at det er et marked, at det er et behov. Ei heller er det alltid utelukkende positivt å tilfredsstille markedskreftene. Dette anser jeg for såpass opplagt at jeg ikke engang ser det nødvendig å eksemplifisere.

 

Utover dette gjør du ikke stort annet enn å argumentere utifra dels ignoranse og dels svartmaling - din fremstilling av hvordan andre tilbringer søndagen og hvordan andre ønsker å tilbringe felles fridag er ikke langt på nær nyansert, og tilsynelatende ganske så blottet for kunnskap om hvilke tilbud som er tilgjengelig. Ikke har vi nok ungdommer i landet til å fylle de nødvendige stillingene heller, dette vil gå ut over etablerte familier.

 

Men alt det er helt greit; vi to har veldig forskjellige syn på hva som er viktig i forhold til det å balansere et arbeidsliv og livet ellers, og fra dette mener jeg det følger at "fri bestemmelse" ikke er veien å gå da det er et ganske ensidig alternativ som slettes ikke fører til noen reell "fri bestemmelse".

 

Drit i de nedlatende ordvalgene, hvis det er det som må til for å argumentere mot meg har du ikke mye på lager.

 

Hva så om det vil gå ut over etablerte familier? Dagens ordning går utover andre, familier trenger ikke førsterett. Så sårbare er dem ikke. Da tenker jeg heller på de som kunne trengt en helgejobb for å spare opp litt til senere i livet eller dekke generelle utgifter, enten de er studenter eller ei (unge, arbeidsløse mennesker har man i alle miljøer - også der det ikke er høyskoler eller universiteter, eller sågar videregående skoler - hvor du får mangelen fra vet ikke jeg). Dessuten er det ikke snakk om å jobbe hver søndag - det ble nevnt tredjehver en plass i tråden. Majoriteten av søndagsmiddagmulighetene beholdes, med andre ord. Dessuten går det jo an å bytte vakter... det er en særdeles vanlig praksis blant butikkarbeidere.

 

Jeg er ikke unyansert i det hele tatt - jeg er fullt klar over at det er NOEN som vil tape på dette, benekter ikke eksistensen av familier som får færre dager sammen - men jeg sår tvil om omfanget. Du synes å fokusere på familier, og det er fair enough - men de er jo bare en del av det totale bildet.

 

Man kunne jo lovregulert det slik at man kunne ha åpent 12-18 på søndager f.eks. Det er en oppmykning i det minste. Brustadbukonseptet er hverken fugl eller fisk, og p.t. må man handle trangt, dyrt og med lite utvalg på søndag på grunn av reguleringene. La nå hvertfall de større butikkene holde åpent i et passelig tidsintervall. Det må være et OK kompromiss, hvor handlemuligheten gjenoppstår, uten at søndagens posisjon blir totalrasert. Har også foreslått at det kan gå på rundgang hvilke butikker som får ha åpent. Hvis 1/3 butikker i et lokalområde har søndagsåpent har jo det langt mindre ringvirkninger enn om alle har åpent. Nytteverdien øker mest når EN av de større butikkene man har i området får lov til å åpne, nummer to og tre er ikke fullt så viktige. Poenget er å unngå storkiosken/Joker.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Man kunne jo lovregulert det slik at man kunne ha åpent 12-18 på søndager f.eks. Det er en oppmykning i det minste. Brustadbukonseptet er hverken fugl eller fisk, og p.t. må man handle trangt, dyrt og med lite utvalg på søndag på grunn av reguleringene. La nå hvertfall de større butikkene holde åpent i et passelig tidsintervall. Det må være et OK kompromiss, hvor handlemuligheten gjenoppstår, uten at søndagens posisjon blir totalrasert. Har også foreslått at det kan gå på rundgang hvilke butikker som får ha åpent. Hvis 1/3 butikker i et lokalområde har søndagsåpent har jo det langt mindre ringvirkninger enn om alle har åpent. Nytteverdien øker mest når EN av de større butikkene man har i området får lov til å åpne, nummer to og tre er ikke fullt så viktige. Poenget er å unngå storkiosken/Joker.

Forslagene du har i ditt siste avsnitt har jeg lite imot. Som tidligere presisert er jeg ikke i utgangspunktet imot søndagsåpent, jeg mener kun at det må reguleres fordi omfanget av "fri bestemmelse" er for stort.

 

Det finnes en mellomting fra "alt er stengt" til "alt er åpent", og det er den vi må bli enige om, mener jeg.

Endret av cuadro
Lenke til kommentar

 

Det finnes en mellomting fra "alt er stengt" til "alt er åpent", og det er den vi må bli enige om, mener jeg.

 

 

Men nå er jo ikke lovforslaget slik at alle MÅ ha åpent.

Selv om lovforslaget som ligger inne går gjennom, tviler jeg på at alle butikker, spesielt i ikke-urbane miljø, kommer til å endre åpningstidene, da det nok ikke er marked for å ha åpent en dag til.

 

Igjen må jeg henvise til Sverige (som jo har hatt søndagsåpent siden 70-tallet).  Ja, mange av de store butikkene har åpent på søndager, men mange av de små har stengt.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Folk ser ut til å glemme en viktig detalj; at dagens lovverk tilsier mer tvang enn dersom loven fjernes.

I dag tvinges/forbys butikkeiere og ansatte til å ikke holde åpent eller jobbe på søndager, mens forslaget er å fjerne forbudet og gjøre det helt frivillig.

 

Kan ikke fatte og begripe at folk ikke støtter mer frihet!

Fordi det vil ikke bli mer frihet. Sånn dagens lovverk fungerer vil søndagsåpning kun lede til at man på tid bruker avtalene med fagforeningene til å tvinge de ansatte over på søndagsjobbing. Denjam skrev et ganske godt innlegg om saken, og vi bør sitere det for videre lesning.

Skal søndagsåpning i gjennom, bør man omskrive ansinnitetsprinsippet. Man må også sørge for at det er klart at man kan ha stengt i flere dager i uken.

Men for å sitere vår hovedkilde i saken:

 

Hvor jeg har det fra? Jo, det skal jeg si deg: Jeg er driftsansvarlig og mellomleder i et større hypermarked. Min jobb har mange oppgaver, deriblant å rådføre bemanningssjef. Det er slik større bedrifter opererer når det blir omfattende endringer i åpningstider. Sist hendte det for min del i 2012 når Coop ønsket å utvide åpningstiden med en time på kvelden. Videre er vi som bedrift lovpålagt å ikke fravike fra ansinnitetsprinsippet, så tanken om at den enkle ansatte på noen som helst måte står fritt til å forhandle sine egne arbeidsdager er helt virkelighetsfjernt.

 

Hvorfor du nevner arbeidsmiljøloven aner jeg ikke, det er ingen her som har skrevet at bedrifter vil kreve av ansatte å jobbe mer enn det som er lovbestemt fulltidsstilling. Derimot vil dies arbeidsdager skiftes ut, enten de vil eller ikke. Dette er heller ikke et urimelig krav av bedriften, selvsagt vil de omorganisere vaktskiftene slik at ansattomkostningene er best mulig optimalisert etter kundestrømmen! Eksempelvis trenger vi idag 14 skift for en alminnelig fredag kun i kasse, 17 for lørdag, mens en roligere ukedag gir plass til 8 skift. Av resten av Europa har vi lært at søndagshandel avlaster fredag- og lørdagshandel, og at disse dagene da kan sammenlignes mer med tirsdag og torsdag respektivt. Søndagshandelen igjen er en rolig dag, og det forventes ikke at det blir mer enn 6 til 8 skift av dette. Totalt sett mister vi på det beste 7 skift som vi kan tilby de ansatte. Hvordan vil dette foregå? Jo, felles oppsigelse av alle ansatte, der nye avtaler blir forhandlet gjennom ansinnitetsprinsippet. Alle som ønsker å beholde sin 100% stillingsprosent må takke ja til en arbeidsavtale som inkluderer minst hver tredje søndag og annenhver lørdag, mens ekstrahjelp og personer med lavere stillingsprosent må regne med å få dårligere vilkår.

 

Du har selvsagt litt rett også, vi jo ikke jobbe der. Vi kan jo bare si opp! Og selv om det er litt skjipt å si ifra seg nærmest en fordobling i lønn med ansvarstillegg og ansinnitetstillegg, så er det nettopp det jeg planlegger å gjøre. For andre som planlegger å ta lån til å kjøpe hus, er midt i studiene eller vanskelig finner jobb andre steder, så er det ikke så enkelt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...