Gå til innhold

Generelt AF hastighet


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Hva er det egentlig som bestemmer AF hastigheten, er det objektivet, kamera eller en kombinasjon. Leser jo ofte i tester at et objektiv har feks treg eller rask autofokus, det samme kan en lese om i kameratester.

 

Dette er sikkert barnelærdom, men hva er faktorene her?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Siden du har en D600 her det huset som bestemmer hastigheten i og med at det har en innebygget fokusmotor, dette er jo selvfølgelig avhengig av at du bruker et objektiv som er kompatibel med dette systemet.

Generelt kan du si at objektiver med innebygget fokusmotor har raskere/bedre fokusmotor proporsjonalt med prisen.

 

Andre faktorer er blender du bruker, en blender åpning på foreksempel f/2.8 vil reagere raskere en en blender på foreksempel f/11.

 

Antall og hvilken fokuspunkt du bruker har også en vesentlig innvirkning, normalt er senterfokuspunktet det som fokuserer raskest og mest nøyaktig, men her er det fokussytemet i kameraet som er avgjørende.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

Motor i huset bestemmer kun hastighet hvis linsen ikke har innebygd motor. Har den det (som de fleste Nikon-linser i dag) er det motoren i linsen som brukes.

 

Det er veldig mange faktorer som betyr noe, grovt sett er det en kombinasjon av hvordan huset yter og hvordan objektivet er bygd.

 

I huset (så lenge du ikke bruker linser som drives av motoren i huset) er det en kombiansjon av autofokussensoren og elektronikken som tolker signalene som bestemmer. Med fasebasert fokus som speilreflekser bruker gir sensoren direkte hvor mye ute av fokus motivet er og det trengs ikke voldsomt med prosessorkraft for å fokusere, men har du mange fokuspunkter og skal drive med ansiktsgjengkjenning og/eller følge motiv som beveger seg øker kravet til elektronikken som skal vurdere output fra selve fokussensoren.

 

Når kameraet først har bestemt seg hvor det vil fokusere sender det et signal til linsen om hvor mye fokus skal endres. Da er det opp til linsen hvor fort det går. Her vil typen motor, motorens styrke, hvor tungt autofokuselementet er osv påvirke. Er det for mye slark i mekanismen kan det også være behov for en ekstra justering for å finjustere (men mange kameraer gjør ikke det).

 

Bruker du Live View på kameraet er det helt annerledes. Da er det videosignal fra sensoren (i hvert fall på D600) som brukes og kontrasten i signalet brukes for å evaluere fokus. Det krever mye mer datakraft i kameraet, videosignalet skal genereres og så må det analyseres for kontrast/skarphet. Kameraet finner riktig fokus ved å flytte fokus frem og tilbake inntil det er så skarpt som det kan bli. Dette er mye mer tidkrevende enn å bare lese ut fokusdata fra af-sensoren og går derfor mye saktere (men er mindre utsatt for fokusfeil). I tillegg er ikke de fleste speilreflekslinser optimalisert for denne type fokusering. Derfor klarer de speilløse (som fokuserer på samme måte, men har optimalserte linser) stort sett å fokusere mye raskere enn speilrefleks i Live View.

 

I tillegg til kamera og linse betyr motivet en del for fokushastighet. Høy kontrast og bra lys gjør fokuseringen raskere, tilsvarende må kameraer gi opp AF når det blir mørkt nok. Men det er veldig mørkt med dagens AF-system.

Endret av se#
Lenke til kommentar

Siden du har en D600 her det huset som bestemmer hastigheten i og med at det har en innebygget fokusmotor, dette er jo selvfølgelig avhengig av at du bruker et objektiv som er kompatibel med dette systemet.

 

Til dels: Fokushastigheten til objektiv uten innebygget motor er bestemt av huset OG utvekslingen i objektivet, og den igjen er ofte bestemt av vekten på glass som skal flyttes under fokuseringen. Noen objektiv har høy utveksling og fokuserer raskt, andre har lav utveksling (og krever dermed mange omdreininger på skruen), og fokuserer langsomt. Sistnevnte er ofte lyssterke teleobjektiv som 135/2DC. En bieffekt av den lave utvekslingen er at det blir mindre jaging fram og tilbake for å finne fokus.

Men ja, det er forskjell på fokushastigheten på forskjellige hus.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...