Gå til innhold

Ustabilt strømnett, leieboer


Heskdu

Anbefalte innlegg

Leier for tiden i et kollektiv sammen med 9 andre studenter. Vi har hatt en rekke problemer med huset, og sliter med sleipe meglere og en rimelig dårlig kontrakt. Problemet nå er at vi den siste tiden har slitt med strømbrudd. På et tidspunkt var det så gale at vi satt opp en loggbok for å loggføre strømbruddene, og hadde hele 19 strømbrudd på en halvtime. Vi har forgjeves prøvd å informere megleren vår om dette, men fikk beskjed om at dette var på grunn av de hyppige lynnedslagene den siste tiden, og at sånt måtte vi belage oss på, og at strømmen tilogmed gikk hjemme hos han. Altså en veldig ovenfra ned retorikk, hvor ingenting vi sier blir tatt seriøst.

Vi informerte derfor brannvesenet om de dårlige forholdene ved huset og de noterte seg en rekke brudd som måtte utbedres umiddelbart. Strømmen var ikke en del av deres rapport, da de ikke har med strøm å gjøre. Derimot mente de at jeg burde ta kontakt med enten el-tilsynet eller strømleverandøren. Straks brannvesenet var gått ringte jeg til el-tilsynet som mente at dette var en sak for strømleverandøren, og når jeg tok kontakt med dem, mente de at dette var en sak for huseier. Jeg er nå rimelig oppgitt og vet rett og slett ikke hvem jeg skal kontakte.

Så hvem er det egentlig som har ansvaret for dette? Og er hyppige strømbrudd nok til å bryte ut av en bindene kontrakt? Vi har prøvd å komt ut av kontrakten på grunn av mugg og manglende nødutganger, men ser ut som det krever veldig mye for å komme seg ut.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikkje noke godt fasitsvar på kva som er grunnlag for å heve avtalen. Etter husleigelova § 2-12 så må det være ein mangel som medfører vesentlig mislighold.

 

Om ein kan pårpope noke som ein mangel vil blant anna være avhengig av kva opplysningar som utleiger har gitt, om opplysningane er riktige og kva leigetakaren hadde grunn til å forvente.

 

Dårlige rømningsvegar er eit typisk eksempel på slike ting som er vanskelig å pårope som mangel sidan dette burde være lett å oppdage under visninga. Meir skjulte feil som mugg og dårlig elektrisk anlegg vil det være lettare å pårope som mangel, men då avhengig av kva informasjon dere har fått.

 

 

Veit du kva straumbrudda skyldast? Har du spurt kraftselskapet om dette? Sjølv om det er skjeldan med hyppige utfall så er det ikkje umogleg at f.eks. tordenvær kan forårsake dette.

Eller er grunnen at det elektriske anlegget er av eldre dato som ikkje er tilpassa for at 10 studentar skal kunne bu der med alt av elektrisk utstyr. 50 år gamle hus er typisk dimensjonert for å kun komfyr og varmtvannsbereder som skal kunne dra mykje straum, og ellers er dei øvrige romma kun dimensjonert for eit par lampar. Når eit slikt soverom då plutselig blir ein moderne hybel med PC, stereoanlegg, mobil, TV, panelovn, kaffetrakter, osv. så blir systemet overbelasta naturlig nok.

 

 

Uansett så er framgangsmåten å pårope dette som ein mangel. Då får utleigaren plikt til å utbetre mangelen, dersom det tar for lang tid så kan dere bruke virkemiddel som å holde tilbake husleige, eller betale for å få mangelen utbetra sjølv og trekke ifrå dette frå husleiga.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takker for gode svar!

Tidligere så var det jordfeilbryteren den sikringen som gikk oftest. Det var snakk om rundt 30 ganger forrige halvår med jevne mellomrom. Da måtte vi ned i kjelleren til en annen leilighet å skru på sikringene der før det var mulig å skru på vår. Etter nyttår derimot har strømmen gått mye hyppigere men da har det vært hovedstrømbryteren som har vært den mest utsatte. Hender også at andre sikringer som til badet og til enkelte soverom går i ny og ne, men ikke noe mønster der.

Regner igrunn med at megleren var fullt klar over at strømnettet var begrenset da vi flyttet inn. Lå en del gamle panelovner stuet inn på et kott som tidligere var i bruk i huset. Vi spurte da om det var mulig å henge disse opp igjen, men fikk til svar at det ikke var lov da veggene kunne få stygge merker. Slik vi har opplevd megleren vår så oppfatter vi det som at de på forhånd visste at om vi skrudde opp ovnene så ville det være nok til å overbelaste strømnettet.

Så er kun denne huset som er utsatt.

Lenke til kommentar

Er det vi er redde for. Er faktisk ikke så alt for gammelt. Er automatsikringer, men nå er vi 9 stk. og de fleste har en eller annen form for ovn på rommet sitt da huser ikke er isolert og har kun enkeltglass. Har hørt med brannvesenet idag om huset faktisk er regulert for så mange soverom, noe jeg har veldig liten tro på.

Lenke til kommentar

Eit problem med kollektiv er at det ikkje er nokon klare reglar for kor mange personar som kan bu i den same boligen. Det er f.eks. ikkje ulovlig for ein familie på 5 å bu i ei eitromsleiligheit. Men det vil nok være ulovlig for ein utleigar å kreve husleige frå 5 vilkårlige personar som deler den same leiligheita utan anna til felles enn at dei leiger den same boligen.

 

Vanligvis så blir det då basert på ei heilheiltlig vurdering. Vanligvis så ser ein då på om beboerane i boligen utgjer ei eller fleire husholdningar.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...