Gå til innhold

Bakgrunn/utdannelse for å kunne bruke siviløkonom-tittel


yrn

Anbefalte innlegg

Er du nødt å gå ett 5 årig økonomi og ledelse (administrasjon) for å skaffe tittelen siviløkonom, eller er det mulig å ta en annen bachelor (f. eks. økonomi og forretningsjuss), og ta en øk.ad master?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ettersom du nevner Økonomi og forretningsjus og Økonomi og ledelse regner jeg med at det er snakk om BI. Du kvalifiserer for opptak til Master i Økonomi og ledelse med Økonomi og forretningsjus, men det krever at du har minimum 3,5 (B) i snitt. Velger du Økonomi og ledelse kommer du automatisk inn.

 

Overgangen til Master kan imidlertid være litt større hvis du har Økonomi og forretningsjus. Det kommer selvfølgelig an på hvilken linje du velger, men Økonomi og ledelse/administrasjon har en mer tilpasset studieplan som er rettet mot Master-delen. Velger du en kvantitativ master mangler du f.eks. kurs som Økonometri. Det er imidlertid overkommelig hvis du behersker kvantitative fagområder relativt greit.

Endret av underho
Lenke til kommentar

Ingen offentlige eller private institusjoner kan lenger tildele tittelen "siviløkonom" (ei heller "sivilingeniør"). Dette ble avsluttet i 2007.

 

Etter betydelige protester fra studenter ved NTNU sendte departementet i 2012 på høring et forslag som lar institusjoner som kan tildele gradene master i teknologiske fag og master i økonomi og administrasjon tildele hhv. sivilingeniør og siviløkonom som tilleggstittel. Forslaget er fortsatt under behandling.

Lenke til kommentar

Vil under behandling si at de inntil videre tildele tittelen?

 

NHH sine hjemmesider sier følgende:

 

Masterstudiet i økonomi og administrasjon (MØA) ved NHH er et toårig studium som bygger på bachelorstudiet i økonomi og administrasjon eller tilsvarende studier. Studiet leder frem til graden Master i økonomi og administasjon - Siviløkonom.

Min utheving. Dette kan selvsagt henge igjen fra gammelt av, eventuelt være upresist språk. Eller feil.

Lenke til kommentar

Norges Handelshøyskole har i henhold til grads- og tittelforskriften § 12 anledning til å tildele gradene høgskolekandidat, bachelor, master, MBA, MIB, Ph.D. og dr.philos. De kan imidlertid ikke tildele graden/tittelen siviløkonom, jfr. forskriften § 70.

 

Det undergraver hele poenget med grads- og tittelforskriften hvis en institusjon uten videre skal tildele beskyttede titler som en del av andre titler.

Lenke til kommentar

Sivilingeniør og siviløkonom er gamle titler som henger igjen pga folk tror de er mer fancy enn MSc...

 

(syntes det forøvrig er rart at økonomer får en Master of Science - vet ikke hva som er så vitenskapelig med økonomi)

Endret av ahpadt
Lenke til kommentar

Sivilingeniør og siviløkonom er gamle titler som henger igjen pga folk tror de er mer fancy enn MSc...

 

(syntes det forøvrig er rart at økonomer får en Master of Science - vet ikke hva som er så vitenskapelig med økonomi)

Vil du ikke si at psykologi er vitenskap? Husk at veldig mye (det aller meste) knyttet til økonomi handler om psykologi. Det handler i stor grad om atferdsprosesser. Les her for et interessant innlegg.

Lenke til kommentar

Det største 'problemet' med økonomi er at alle har en mening, som med politikk og fotball. At de overhodet ikke vet hva de snakker om er ikke et hinder. Vi ender derfor opp med slike påstander.

 

Misforstå meg rett, det er fullt mulig å kritisere økonomi som fagfelt. Det finnes til og med enkelte økonomer som er kritisk til hvor vitenskapelig det egentlig er, og som kommer med ganske gode argumenter (jeg er ikke enig, men det er nå så). De er som regel ikke elektroingeniører.

Lenke til kommentar

Tittelen siviløkonom forteller ikke noe mer enn at innehaveren har en mastergrad i økonomi og administrasjon av en viss kvalitet og minst så og så mange studiepoeng innen noen fag og har skrevet en masteroppgave. Ellers kan mastergraden inneholde mange forskjellige typer kurs og siviløkonomer har derfor ofte veldig forskjellig kompetanse. Tittelen i seg selv gir deg nok derfor ikke noen fordeler på arbeidsmarkedet, så lenge du kan vise til en mastergrad.

 

(syntes det forøvrig er rart at økonomer får en Master of Science - vet ikke hva som er så vitenskapelig med økonomi)

 

Økonomi er ikke bare regnskapsføring. Det er for eksempel samfunnsøkonomi, som forsøker å forklare en hel del spørsmål, som for eksempel hvorfor enkelte land utvikler seg fortere enn andre eller hvordan forskjellige typer penge- og avgiftspolitikk vil påvirke samfunn og individer. Man har markedsføring og ledelse, som handler om hvordan/hvorfor enkelte organisasjoner kan bli mer vellykkede enn andre. Det er også mange andre underfag som på en eller annen måte er knyttet til å forstå hvordan verdier skapes og hvordan individer, organisasjoner og samfunn forholder seg til disse. Det er mange spørsmål som står helt eller delvis ubesvarte.

Lenke til kommentar

Når jeg har lest om kritikk av det noen vil kalle "light"-utgaver av vitenskaplige fag har måleenheter vært nevnt. I de fleste eldste vitenskapelige fagene så er det som regel måleenheter relatert til hvilke som helst spørsmål, hvorvidt det er innen matematikk (meter/sekund), fysikk (Newton) eller kjemi (Molar).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...