Gå til innhold

Spenningspik / booster for magnetventil (og relespoler).


Anbefalte innlegg

Se vedlagte krets (litt forenklet). Jeg synes magnetventilen er litt treg både med å kople inn og med å kople ut. Har testet og funnet ut at magnetventilen fint tåler korte pulser (ca 1ms) på opp til ca 100VDC. Selvfølgelig åpner den da mye mer presist, men den vil ikke tåle en slik spenning over lang tid.

 

Jeg ønsker å lage en krets som gir meg 100VDC i innkoplingsøyeblikket for så å gå ned til 12VDC etter 1-2ms.

 

Ved utkobling ønsker jeg egentlig å få til en lignende løsning (for hurtigere reaksjon). Har tenkt litt på å kjøre en motspenning men er usikker på hvordan jeg kan få til dette.post-158640-0-86733900-1418824632_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ved innkobling kan du ha ladet opp en kondensator til 100V. En diode fra kondensatoren og en fra 12V sørger for at disse ikke "blandes". Bruk rele for å styre. Ved utkobling er det beste å koble spolen til ingenting. Ingen strøm i spolen gir raskest utkobling. Dåg en liten kondensator kan være bra mot gnist.

Lenke til kommentar

Takk for innspill men jeg stusser enda på hvordan jeg skal bygge denne "innslags boosteren". Jeg har lest om slike kretser, men aldri sett noen forklaring på hvoran dem bygges. Om jeg jenker litt på spessifikasjonene og bare ønsker meg en dobbling av spenningen ved innslag (24Volt), samt normalt utslag, blir det enklere da? Tenker i mitt stille sind at jeg nok trenger en kondensatorspenning i tillegg til den vanlige driftsspenningen, samt en passende motstand for å få ladet den innen rimelig tid (2-3 sekund). Mulig litt av samme teknikk som brukes på slike spenningsfordoblere (4-doblere, 8 doblere), men jeg har helt glemt hvordan dem også bygges nå. Fordelen med driftspenning 12V + kondensatorspenning 12V er at da vil jo kondensatoren lade ut og spenningen gradvis falle fra 24V til 12V. Denne falltiden kan gjerne være på under 10ms. Selve magnetspolen er forresten på 30 Ohm. (Det betyr vel at kondensatoren må være på rundt 330 uF - ((dersom formelen er T=RxC))).

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...