Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Betaling av medlemsskap


pierce007

Anbefalte innlegg

Noen som vet følgende:

 

Må styremedlemmer i en idrettsklubb betale medlemskontingent?

Jeg vet denne må betales for å kunne ha stemmerett, men hva om bare medlemmet ønsker å være med i styret?

 

Her må da faktisk medlemmer som gjør mange timer gratis dugnad betale for å sitte i styret frivillig.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Men den aller høyeste sannsynlighet, ja.

 

Kontigent må nok betales dersom man har aktivt deltakelse i form av egen eller barns. Dersom man sitter i styret uten å ha aktive er det ikke sikkert man trenger å betale. Selv om gjerne mange gjør det alikavell.

 

 

Idrettslag og lignende er som oftest driftet på dugnadsånd og litt enkel fornuft, så noe store komplekse avtaler og lignende pleier ikke å være vanlig, for majoriteten i vertfall.

Endret av Priim
Lenke til kommentar

Idrettslag og lignende er som oftest driftet på dugnadsånd og litt enkel fornuft, så noe store komplekse avtaler og lignende pleier ikke å være vanlig, for majoriteten i vertfall.

Så fort idrettslaget vil være medlem av NIF må de følge NIF-"loven" (fysj), og den er ganske detaljert og til dels kompleks. Det meste følger for så vidt av "enkel fornuft" (for eksempel at man må ha stemmerett for å være valgbar i "demokratiske organisasjoner"), men slettes ikke alt...
  • Liker 1
Lenke til kommentar

"Foreningsrett" er et ganske interessant rettsområde ettersom det ikke finnes noen "foreningslov".

 

Til tross for at det ikke finnes noen "foreningslov" så kan foreninger drive en omfattende forretningsvirksomhet, ha mange ansatte og eie og forvalte eiendommer.

 

http://www.jusstorget.no/article.asp?Key=2&FagKey=148

 

http://www.brreg.no/nyheter/2012/12/trenger_du_orgnr.html

 

Et grunnleggende prinsipp i "foreningsretten" det er at medlemskapet i foreningen både må være "forpliktende" og også samtidig gi rettigheter. Plikten til å betale medlemmskontigent pleier vel å være en av forpliktelsene.

 

I de fleste tilfellene så vil vel medlemmene av styret være medlemmer som er forpliktet til å betale en kontigent. Man kan ikke utforme vedtektene slik at de kommer i konflikt med de ikke lovfestede kravene som gjelder for det å være en forening. Man kan med andre ord ikke bryte den loven som ikke finnes, hvis man skal ta godt nok vare på sine rettigheter i forhold til en ikke eksisterende lov.

 

Til tross for fraværet av lovgivning så er en forening formelt sett en "juridisk person" som for eksempel kan slås konkurs (... fotballklubb xxx gikk konkurs ..)

 

http://www.vg.no/sport/fotball/1-divisjon/lyn-slaar-seg-selv-konkurs/a/10009751/

 

NIF er et eksempel på en slik forening som både har ansatte, forretnignsdrift og som besitter eiendom:

 

http://www.idrett.no/omnif/Sider/forside.aspx

 

http://w2.brreg.no/enhet/sok/detalj.jsp?orgnr=947975072

 

Hvis man vil være en "frivillig organiasjon" da finnes det en lovtekst som stort sett regulerer hvem som kan være det (og gjennom dette oppnå skattemessige fordeler og andre fordeler.)

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2007-06-29-88

 

Det finnes også en lov om Samvirkelag og en del andre spesielle "foreninger".

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Det er ikke et alminnelig foreningsrettslig krav at et styremedlem skal være medlem av foreningen (merk at dette heller ikke er et alminnelig krav til andre selskapsformer), heller ikke for foreninger som er idrettslag.

 

Straks idrettslaget er medlem av Norges Idrettsforbund må laget utforme vedtekter som er i samsvar med NIFs vedtekter (som NIF i sin arroganse kaller "NIFs lover"), se NIF-"loven" § 2-2. Herr Brun viser til § 2-5, mer spesifikt § 2-5 første ledd:

 

 

 

For å ha stemmerett og være valgbar må man være fylt 15 år, vært medlem av laget i minst én måned og ha oppfylt medlemsforpliktelsene, jf. § 10-4. Ingen kan møte eller avgi stemme ved fullmakt, jf. § 2-21.

 

Det følger av denne bestemmelsen at man på valgtidspunktet må ha vært medlem i minst én måned. Det betyr at ikke-medlemmer ikke kan velges til styreposisjoner. Videre må man på valgtidspunktet ha oppfylt medlemsforpliktelser, altså ha betalt eventuell medlemskontingent.

 

Bestemmelsene forbyr såvidt jeg kan se ikke idrettslaget å opprette æresmedlemskapskategorier uten kontingentkrav, og dette har en del idrettslag opprettet, se eksempelvis Furuset IFs statutter for dette her. Et slikt æresmedlem vil være valgbar, da vedkommende per definisjon ikke skal betale kontingent (og derfor ikke har misligholdt noen forpliktelser ved å ikke gjøre det).

Lenke til kommentar

Det lar seg vel diskutere om et æresmedlemskap tildelt post mortem helt gir de samme forpliktelser og de samme rettigheter som et ordinært medlemskap.

 

For store foreninger med mange medlemmer så går det helt sikkert an å tøye den ikke eksisterende lovgivingen en del.

 

Spørsmålet "er man en forening" eller "er man ikke en forening", det vil vel stort sett bare komme "på spissen" skatterettslig og med hensyn til eierforhold og prinsipper rundt "begrenset ansvar".

 

Hvis man er en vennegjeng som bare har satt opp noen navn på en papirlapp for å få skattemyndighetne til å se på "det man holder på med" som "forening", så er det vel ikke helt sikkert man får medhold i det. Likeledes hvis man ønsker å bli kvitt en halv million i gjeld som "foreningen" hefter for, ved å slå "foreningen" konkurs, så kan det vel være at man får en liten undersøkelse av hvorvidt det virkelig er slik at man ikke hefter for et personlig ansvar.

 

Ellers så er det jo ikke noe "foreningstilsyn" som går rundt og kontrollerer at foreninger er foreninger.

 

De generelle ulovfestede prinsippene rundt en forening det er jo at medlemskapet både skal forplikte og gi rettigheter. Medlemmskontigen pleier normal å være en av forpliktelsene.

 

Disse problemstillingene vil vel sannsynligvis først og fremst "bli satt på spissen" i mindre foreninger og ved "spesielle situasjoner".

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Hvis du tenker på Furuset IFs statutter står det "Æresmedlemskap kan tildeles post mortem", ikke "Æresmedlemskap kan kun tildeles post mortem".

 

Spørsmålet om organisasjonens rettslige kategorisering kommer på spissen straks organisasjonen er involvert i noe som kan lede til en rettslig konflikt. Merkelig nok er dette ikke aktuelt bare ved skatte-, eiendoms-, og ansvarsspørsmål, men også i form av aktiv og passiv søksmålskompetanse, avtaler av noen grad av viktighet, og de fleste former for økonomisk støtte fra det offentlige.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...