Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hvorfor eldes dyr fortere enn mennesket?


aaaa

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Alderen til et dyr har gjerne en sammengeng med kompleksiteten til organismen, og hvor mye tid og energi som må brukes for å danne avkom. Noen dyr, som insekter eller fisker, legger flere tusen (om ikke millioner) egg samtidig. Det brukes en del energi på å danne og befrukte disse eggene, og for noen er det så mye energi at de bare legger egg en gang. De fleste slike dyr passer ikke på avkommet etter klekking, og det går dermed ikke mer tid eller energi med på det kullet. På denne måten kan disse dyrene danne nok avkom i løpet av alt fra noen dager til noen få år. Andre dyr, som f.eks pattedyr, er mer utviklet og må leve lenge nok til å kunne danne avkom, gjerne flere kull. Om du ser på menneske, som er det mest utviklede dyret på jorden, så har vi en utrolig kompleks hjerne som bruker årevis på å utvikle seg. Dermed må vi leve lenge for å passe på avkommet til de er store nok til å passe på seg selv, og etter hvert få avkom selv. Som med alt annet i biologien, er det unntak til dette også, men generelt sett er det dette som går igjen. :)

Lenke til kommentar

det finnes plenty av dyr som blir eldre enn mennesker også.

Det eldste dyret(ett skjell/musling-lignene sak av noe slag) ble 507 år gammelt.

Skilpadder blir gjerne ett par hundre år.

Papegøye lever gjerne minst like lenge som mennesker.

 

Så, vi er bare høyt oppe på listen over forventet levealder, men langt ifra øverst...

Lenke til kommentar

Hvordan er genene våre koblet sammen med tid?

Hvordan leser gener tid? Eller er det omvendt?

 

Fra linken jeg la ved i post # 3 kan du lese :"– Vi har identifisert noen av disse proteinene, men vi vet det er flere. Når vi har dem, kan vi direkte teste i hvilken grad skader i arvematerialet begrenser livslengde. Allerede nå ser vi at DNA- reparasjon påvirker livslengde. "

Dette betyr at det er DNA som ødelegges (av ytre og indre faktorer), som avgjør livslengden på et organisme (altså både dyr og mennesker). Noen dyr har mer bastante og tålige gener, som f.eks muslinger som aklla peker på (kanskje de har reperasjonsevne per DNA?). Og så har du rundormene som det pekes på i artikkelen som helt mangler en viktig bit i sitt DNA og derfor bare lever 25 dager.

 

Gener leser ikke tid, men det er det naturlige forfallet som skjer over tid som avgjør. Hos noen organismer er det eksponeringen for oksygen som starter prosessen med nedbrytelse.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...