Gå til innhold

amatør-fotograf søker hjelp!


Anbefalte innlegg

hei!

er egentlig veldig ny på fotografering, og jeg har litt vanskelig for å forstå hva de forskjellige tingene betyr (ISO, lukkertid, eksponering osv) så mitt spørsmål er om noen kan hjelpe meg å forklare hva de helt "basice" tingene er/gjør som f.eks. ISO, lukkertid osv. føler meg litt blond som spør om detta men, men :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

ISO er hvor følsom kameraet er for lys. Jo højere ISO, jo mere følsom. Det kan bruges til at kompenserer for manglende lys. Prøv at undgå at bruge for høj ISO da lavere ISO giver bedre kvalitet.

 

Lukketid er mængden af tid som kameraret er åben. hvis noget beværger sig hurtigt, så skal du have en meget hurtig lukketid så du kan fryse det i tid. Lang lukketid kan give bevægelser som fartstriber osv.

Lukketid påvirker også lys, da mængden af lys der slipper ind bliver større jo længere en lukketid du har.

 

Aperture (tror i kalder det blændevide på norsk, er ikke sikker) Dette er egentlig hvor stor en åbning der kommer i objektivet når det tager et billed. En lav aperture på eksempel 2.8 vil giver skarp forgrund og slørret baggrund samt lukke meget lys ind.

En høj aperture på eksempel 22 vil gøre alt knivskarpt (godt til landskab) men lukke meget lidt lys ind.

 

Når du tager et billed så handler det egentlig udelukkende om at sætte disse i kombination så den rigtige mænge af lys kommer ind.

Måden du gør dette på er at vælge hvilken "effekt" der er vigtigst for dig af de 3. Lad os sige du er til en sport eventog shutterspeed er vigtigst for dig fordi ting bevæger sig hurtigt, og du gerne vil fryse dem på dig foto. Så sætter du denne som du ønsker. Efterfølgende bruger du de 2 andre funktioner til at kompenserer for at skabe det rigtige lys.

Sådan er det altid. En ting har prioritering. De to andre kompenserer for at skabe det rigtige lys.

Lenke til kommentar

Aperture (tror i kalder det blændevide på norsk, er ikke sikker) Dette er egentlig hvor stor en åbning der kommer i objektivet når det tager et billed. En lav aperture på eksempel 2.8 vil giver skarp forgrund og slørret baggrund samt lukke meget lys ind.

En høj aperture på eksempel 22 vil gøre alt knivskarpt (godt til landskab) men lukke meget lidt lys ind.

Tett på - det kalles "blenderåpning", "blender" eller "blendertall".

En stor blender (eller "lavt blendertall") på for eksempel f/2.8 gir som du sier liten dybdeskarphet, mens en liten blender (eller "høyt blendertall") på for eksempel f/22 gir mye dybdeskarphet, så "nesten alt" er i fokus.

Men - skyter man på liten blender (altså høyt blendertall), så blir det også diffraksjon, en effekt så alt blir litt mer diffust og ullent. Skal du ha så knivskarpt som mulig blir det en avveining mellom diffraksjon og dybdeskarphet - typisk er objektivet skarpest rundt f/8 til f/11.

Lenke til kommentar

 

Aperture (tror i kalder det blændevide på norsk, er ikke sikker) Dette er egentlig hvor stor en åbning der kommer i objektivet når det tager et billed. En lav aperture på eksempel 2.8 vil giver skarp forgrund og slørret baggrund samt lukke meget lys ind.

En høj aperture på eksempel 22 vil gøre alt knivskarpt (godt til landskab) men lukke meget lidt lys ind.

Tett på - det kalles "blenderåpning", "blender" eller "blendertall".

En stor blender (eller "lavt blendertall") på for eksempel f/2.8 gir som du sier liten dybdeskarphet, mens en liten blender (eller "høyt blendertall") på for eksempel f/22 gir mye dybdeskarphet, så "nesten alt" er i fokus.

Men - skyter man på liten blender (altså høyt blendertall), så blir det også diffraksjon, en effekt så alt blir litt mer diffust og ullent. Skal du ha så knivskarpt som mulig blir det en avveining mellom diffraksjon og dybdeskarphet - typisk er objektivet skarpest rundt f/8 til f/11.

 

 

 

Helt enig :-)

Det er ikke mange objektiver der give perfekte billeder ved fuldt blenderåpning på eksempelvis 2.8.

Der kommer også ting ind som vinyeting osv, men tror ikke man skal bekymre sig så meget om de her ting når man er helt begynder.

Men tak for opfølgning på mit svar.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...