Sylar Skrevet 23. oktober 2014 Del Skrevet 23. oktober 2014 Har en spekeskinke (helt stykke med bein) som det har kommet litt mugg på. Noen små hvite prikker. Jeg lurer på om det er skadelig å spise skinka om jeg bare skjærer vekk det helt ytterste, hvor det er disse små hvite prikkene. Har forøvrig oppbevart skinka bra; altså ikke innpakket i plast, men i bomullspose i romtemperatur. Det er vel penicillin som dannes av slik mugg. Jeg vil jo ikke ha i meg masse penicillin uten at jeg trenger antibiotika. Lenke til kommentar
Per69 Skrevet 23. oktober 2014 Del Skrevet 23. oktober 2014 Muggsoppen sprer seg mye lenger enn det du ser. Det du ser er kun fruktlegemer. Mugg (også penicilintyper) kan også lage gifter som man kan bli syk av. Avhengig av hvor mye dette er og at det kun er i overflaten, kan du lage litt saltlake tørke av muggen. Ikke gjør kjøttet unødvendig fuktig. Lenke til kommentar
morgan_kane Skrevet 23. oktober 2014 Del Skrevet 23. oktober 2014 Spekeskinka bør oppbevares kjølig. Bør vell gå greit å skjære bort det ytterste vil jeg tro. Smaker skinka dårlig kan du bare kaste den. 1 Lenke til kommentar
Lami Skrevet 23. oktober 2014 Del Skrevet 23. oktober 2014 Ja, så skjær av ytterste og smak. Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 23. oktober 2014 Del Skrevet 23. oktober 2014 Oppbevares den i romtemperatur kan den fort tørke på utsiden og skille ut hvite flekker med salt. "Små hvite flekker" høres mer ut som saltflekker enn som mugg. Jeg vil tro mugg har veldig dårlige levekår på noe så salt som spekeskinke. Jeg sier ikke at det ikke er mugg, men at det høres lite sannsynlig ut. Hvis det er salt så er det ikke farlig å spise, bare litt mindre optimalt enn riktig oppbevart spekekjøtt. Lenke til kommentar
Sylar Skrevet 24. oktober 2014 Forfatter Del Skrevet 24. oktober 2014 Er små prikker, men noen steder blir det mer dekkende. Det er ikke "ullent" slik jeg har sett på leverpostei, og mye tynnere. Også er det bare på ett område, 4x8 cm cirka. Satt ganske hardt fast. Høres dette ut som salt? Skinka smaker helt normalt. Lenke til kommentar
^fmj Skrevet 24. oktober 2014 Del Skrevet 24. oktober 2014 Et bilde ville vært til stor hjelp. Lenke til kommentar
Adrax Skrevet 24. oktober 2014 Del Skrevet 24. oktober 2014 Høres ikke ut som mugg egentlig. Mener å ha selv sett det på spekeskinker jeg har spist før. Støtter Simen1 sin forklaring. Lenke til kommentar
1245112654122755325882462 Skrevet 24. oktober 2014 Del Skrevet 24. oktober 2014 Skjær av litt innenfor der muggen er synlig, smaker den ekkelt ville jeg ha kastet den :-) Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 24. oktober 2014 Del Skrevet 24. oktober 2014 Om det er mugg så vil giftstoffa gå fleire cm innover. Det er berre "blomsten" som du ser på utsida, røttene går lenger innover. I tillegg vil mugg være eit teikn på at det er fare for mugg også andre plassar der det berre ikkje har komt fram i full blomst ennå. Mugg smaker ganske lite, så akkurat på mugg så kan ein ikkje stole på smak og lukt på samme måte som ein kan gjere på matvarer som surner/rotner. Å kalle muggsopp for penicillin er ei overforenkling. Enkelte typar mugg er nyttige slik at vi kan bruke enzyma til f.eks modning av ost eller spekeskinke, eller til å utvinne antibiotika, men dei fleste muggtypane er giftige. Spredninga av giftstoff i matvarene vil sjølvsagt også være avhengig av kor "harde" matvarene er. I mjuke matvarer slik som f.eks leverpostei eller mjuke ostar så vil giftsporene spre seg veldig enkelt, som hovedregel må du kaste alt ved fyrste tegn til mugg. I harde oster der giftsporene til muggen ikkje klarer å trenge så djupt inn i matvaren så kan du ofte skjære vekk muggen. Frå faste matvarer er det anbefalt å skjære av 1-1,5 cm rundt der det er synlig mugg. Dei som produserer spekeskinke analyserer muggen for å være sikre på at det kun er dei nyttige muggtypane som er på produktet og ingen av dei skadelige. Eg trur at det burde gå heilt fint å skjære vekk muggflekkane frå spekeskinka sidan skinka er såpass hard, men for å være heilt sikker så bør du skjære vekk minst 1 cm. Det er heller ikkje utenkelig at dette er ufarlig mugg, men som hovedregel så skal du være forsiktig med å ete matvarer som har blitt utsatt for mugg. Lenke til kommentar
Sylar Skrevet 24. oktober 2014 Forfatter Del Skrevet 24. oktober 2014 Takk for alle gode svar her. Jeg satset på at det var salt jeg. (En bør ikke engste seg for alt mulig.) Lenke til kommentar
robertaksland Skrevet 24. oktober 2014 Del Skrevet 24. oktober 2014 Fukt fingeren din og ta på det hvite, og berør forsiktig tungen din. Da kjenner du lett om det er salt eller mugg. Er det saltutskillelse så vil du kjenne saltsmaken tydelig. Mugg smaker nesten ingenting ved en slik test. Jeg vil gjette på at det er saltet som er kommet ut av skinken, og da er den helt ufarlig å spise. Det er svært sjelden at mugg vokser på salt lagret skinke. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå