Gå til innhold

Sony slipper bildebrikke som ser i mørket


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Ser i mørket

Nei, den ser ikke i mørket, men den ser i veldig svakt lys.

Hvorfor påstår du noe slikt? Pass heller på hva du selv sier. Mørket defineres som lite eller ikke opplyst, så jo, den ser i mørket. Du kan ikke rette på folk med utgangspunkt i dine egne feiloppfattede definisjoner av ting.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

 

 

Ser i mørket

Nei, den ser ikke i mørket, men den ser i veldig svakt lys.

Hvorfor påstår du noe slikt? Pass heller på hva du selv sier. Mørket defineres som lite eller ikke opplyst, så jo, den ser i mørket. Du kan ikke rette på folk med utgangspunkt i dine egne feiloppfattede definisjoner av ting.

Klassisk hverdagslig uttryk vs teknisk korrekt. Ingen bryr seg. Akkurat som når man åpner vinduet og folk sier "Pass på så du ikke slipper kulda inn". Det er vel heller varmen som slippes ut, men ingen bryr seg for alle med litt godvilje forstår hva som sies.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

"Rent teknisk klarer den nye bildebrikken å ta bilder ned til 0.005 lux, noe som tilsvarer en måneløs og stjerneløs natt. Eller bekmørket, som det også kan kalles."

Ettersom dette er en artikkel på et fotonettsted, så kan en del av målgruppen ha nytte av en mer praktisk kvantifisering av hvor lyst dette er, og bekmørket er knapt dekkende.

 

I grader av "mørkhet" eller svakt lys skiller man mellom:

 

Alminnelig tusmørke (general twilight): man slår på utelys/veilys,

Nautisk tusmørke (nautical twilight): man kan navigere ift. konturer i horisonten, se omriss av gjenstander.

Astronomisk tusmørke (astronomical twilight): svakere stjerner er synlig, ikke stjernetåker.

Natt: Solen er mer enn 18 grader under horisonten, det kan være overskyet og måneløst. Så godt som sort.

 

Astronomisk tusmørke er når solen er mellom 12 og 18 grader under horisonten, og så mørkt bør det minst være for å ta noenlunde gode bilder av stjernehimmelen. Med det menes at man i astronomisk tusmørke unngår at himmelen blir lyseblå ved 30s lukker, 2.8 blender og iso rundt 3200.

 

I artikkelen beskrives et kamera som skal fungere også når solen er mer enn 18 grader nedenfor horisonten, og man i tillegg tar bort både månen og stjernene. Det betyr at det kan ta bilder under forhold hvor andre kameraer, støysvake fullformat osv, trenger mer enn 30 sekund eksponering med vidåpen blender og høy iso, mens dette under slike forhold skal klare å ta bilder til nytte for en bil i bevegelse, som da betyr lukkertid på brøkdeler av et sekund.

 

Selv om dette kameraet ikke trenger å ta hensyn til farger, kun gråtoner, så er det rimelig ekstremt, for å si det mildt.

Endret av xRun
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det betyr at det kan ta bilder under forhold hvor andre kameraer, støysvake fullformat osv, trenger mer enn 30 sekund eksponering med vidåpen blender og høy iso, mens dette under slike forhold skal klare å ta bilder til nytte for en bil i bevegelse, som da betyr lukkertid på brøkdeler av et sekund.

 

 

Image sensor world:

Sony shows a higher resolution image shot at 0.05 lux (10x of the stated minimum) with F1.4 lens at 30fps and internal gain of 60dB (click to expand to 799x597 pix image):

Sony%2Bimx224_225_b_2_2.jpg

Bildet er altså under 0,5 Mp. Skalerer man ned et bilde fra et fullformatkamera til 0,5 Mp og samtidig ikke er mer kresen på støy enn det du ser på bildet så tåler det temmelig høy ISO.

 

Bildet er tatt med 60 dB intern forsterkning. Hver tredje dB tilsvarer ett ISO-trinn forsterkning. Dette er altså tatt med 20 ISO-trinn forsterkning. De fleste kamerasensorer har en base-ISO på rundt 100. Hvis vi antar det gjelder for denne sensoren også så er bildet tatt på ISO 1 million.

 

Det bildet du ser er tatt med 0,005 lux. Sony mener altså at man skal kunne ta bilder med 10 ganger mindre lys enn dette (0,005 i stedet for 0,05 lux). Det tilsvarer 1/3 sekund lukkertid i stedet for 1/30. For å få like lys eksponering må man også øke ISO med 3,16 trinn til ISO 10 millioner. Det blir naturlig nok en hel del mer kornete enn dette.

 

Det er 0,005 lux som hevdes å tilsvare overskyet stjernehimmel uten månelys, ikke 0,05 som dette bildet er tatt med. Jeg er litt skeptisk til påstanden om at det tilsvarer overskyet stjernehimmel uten månelys.

 

Bildet er tatt med f/1,4. Skal man sammenligne sensorteknologi bør man bruke f/1,4 på konkurrentene også, under samme lysforhold.

 

Sagt på en annen måte: Jeg synes det er en imponerende støyytelse fra en så liten sensor, men nå er også eksemplet ekstremt tilrettelagt for nettopp å imponere. f/1,4, 3 trinn lavere ISO enn maks og kun 0,5 Mp. Hadde man sammenlignet side ved side med for eksempel Sony A7s + Sony Distagon 35mm f/1,4 i samme stjernelys og samme 1/30s lukkertid, på samme ekstremt høye ISO, der sistnevnte er skalert ned til 0,5 Mp så ville man nok sett langt bedre støyytelse fra A7s-kameraet på grunn av sensorstørrelsen (egentlig større blenderdiameter). Men neppe så mye bedre som forskjellen i sensorstørrelse skulle tilsi. Sony A7s er nok langt mer optimalisert for lavere ISO og tar vel heller ikke i bruk BSI eller stacking-teknikkene som den lille sensoren gjør. Den lille sensoren skal altså i følge teorien yte en god del bedre per sensorareal enn A7s-sensoren, men den enorme arealforskjellen spiser nok per areal-fordelen til frokost. Men som sagt: Jeg skulle likt å se en god side ved side sammenligning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...