Gå til innhold

3 x HDD med klikkelyder på ny PC


ahw_

Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har flyttet noen harddisker fra min gamle PC til den nye. Fra før hadde jeg 5 disker hvorav to er samme modell fra Western Digital uten tydelig hørbare klikkelyder, og 3 er modell HD103SJ fra Samsung. Disse 3 like diskene lager nå tydelige klikkelyder selv om alle fungerer uten problemer (så vidt jeg ser). Kan nevne at siden diskene var fra før var satt opp med Intels S-ATA-kontroller i RAID-modus, så jeg flyttet enkelt og greit bare diskene fysisk.

Det virker som at hvis diskene er uten aktivitet i noen sekunder, deretter blir aktive igjen, høres ett klikk. Hvis jeg i Windows setter diskene til offline eller online med noen sekunders mellomrom, kommer ett klikk fra disken(e), men ikke alltid. Ett klikk høres med jevne mellomrom, kanskje hvert 30-60 sek, men er usikker på om det er samme disk hver gang. Alle lager uansett disse lydene.

 

Jeg har lagt ved en lydfil (hdd-click-sound.mp3) som viser klikkelyden fra diskene etter at jeg åpner et program som aksesserer alle diskene (Intel Rapid Storage Technology). Hver disk lager ett klikk etter hverandre.

Har sjekket S.M.A.R.T.-status med Acronis Drive Monitor, og den mente alt var OK.. Den ene disken var ikke satt opp i RAID, og S.M.A.R.T-parametrene så greie ut. RAID-volumet med Samsung-diskene (kanskje også den andre) hadde parametre med ukjente navn eller noe slikt. Noen ganger var det få parametre, andre ganger ca. like manga som det sikkert bør være. Så ut som en glitch selv om alt var «OK». Likevel kom det opp en advarsel med jevne mellomrom som sa at det ene RAID-volumet hadde 30% helse (en gang sa den 50%).

Etter å ha tatt ut diskene til begge RAID-volumene, hadde jeg fortsatt én Samsung-disk installert, og den lagde fortsatt klikkelyder. Jeg har sjekket S.M.A.R.T-status på denne disken og kjørte selv-test med HD Tune Pro i stedet for Acronis Drive Monitor. Testen var OK. S.M.A.R.t-status:
post-224066-0-15203600-1412814341_thumb.png

 

Til slutt byttet jeg fra Intels RAID-driver til Microsofts AHCI-driver og endret modus i UEFI/BIOS fra RAID til AHCI. På denne disken som ikke var del av et RAID-volum, er klikkelyden nå helt borte og alt fungerer tilsynelatende som normalt. Jeg ønsker ikke å sette inn de andre diskene nå for å teste, i tilfelle noe går galt.

 

Jeg ser nå for meg at jeg lar den nye maskinen bruke AHCI-modus, og putter RAID-diskene tilbake inn i den gamle maskinen, selv om dette ikke var helt det jeg ønsket. Det siste jeg kan tenke meg å gjøre er å kjøpe nye disker (har ikke flere med nok kapasitet) og sette disse opp i RAID på nytt på den nye maskinen.

 

Setter pris på deres tanker om dette!

 

Gammelt hovedkort: MSI P67A-C45 (B3)

Nytt hovedkort: ASUS Rampage V Extreme (X99)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ikek at det hjelper saken din så mye, men kan opplyse (om det ikke er kjent) at klikkelyden kommer av at harddisken trekker lesehodet sitt tilbake. Er vel ikke så unormalt med klikkelyder, og noe som skjer hver gang RAID-oppsettet mitt skrur seg på fra dvalen sin.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Ikek at det hjelper saken din så mye, men kan opplyse (om det ikke er kjent) at klikkelyden kommer av at harddisken trekker lesehodet sitt tilbake. Er vel ikke så unormalt med klikkelyder, og noe som skjer hver gang RAID-oppsettet skrur seg på fra dvalen sin.

Takk for svar! Det du beskriver virker logisk og normalt. Det jeg synes er rart i mitt tilfelle er at jeg hadde tilnærmet samme RAID-oppsett på begge maskinene, og jeg hørte aldri slike repeterende klikkelyder på den forrige maskinen, selv når de ble på- og avslått. Jeg bruker faktisk også samme OS-installasjon som før (med unntak av oppdaterte drivere), men klikkelydene kan forekomme selv før OS'et er innlastet. Kanskje det har noe med strømsparing å gjøre (vill gjetning), men jeg har hittil ikke kommet over noe åpenbart i UEFI/BIOS.

 

Jeg har nå flyttet diskene tilbake til den gamle maskinen, og de lager ikke de samme klikkelydene. :hmm:

Endret av ahw_
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...