Gjest Slettet-P8zKbRH56D Skrevet 28. september 2014 Del Skrevet 28. september 2014 I et forsøk titrerte vi 28 ml Tiosulfat (Na2S2O3) mot 20 ml appelsinjuice og 10 ml I2 (jod)Før start:Konsentrasjon Na2S2O3: 0.020 mol/L Konsentrasjon I2: 0,008 mol/L Det gikk med 4 ml tiosulfat før vi nådde ekvivalenspunktet. Reaksjonsligning blir:I2 + C6H8O6 -> C6H6O6 + 2H+ + 2I- Oppgaven: Regn ut hvor mange mg askorbinsyre suicen inneholder per 100 g juice.Du kan regne massetettheten av juicen til 1,0 g/mL. Usikker på hvordan jeg går frem her.. setter stor pris på forklaring her og utregning!! Lenke til kommentar
GeO Skrevet 1. oktober 2014 Del Skrevet 1. oktober 2014 Først må vi vite hva som skjer under titreringen. Reaksjonen du skrev opp ligningen for, skjer i det du tilsetter jod til appelsinjuicen, altså før selve titreringen starter. Da blir askorbinsyren oksidert, og noe jod reduseres til jodid. Under titreringen med tiosulfat skjer dette I2+ 2 S2O32- = 2I- + S4O62- Altså blir mer jod redusert til jodid av tiosulfat. Ved ekvivalenspunktet, når alt jod er brukt opp, har vi brukt 0.020 mol/L * 0.004 L = 0.00008 mol tiosulfat. Dette betyr at det var 0.00004 mol jod i løsningen da titreringen startet. Helt i starten ble det tilsatt en mengde jod på 0.008 mol/L * 0.010 L = 0.00008 mol, så i reaksjonen med askorbinsyre (den du skrev opp) må det ha blitt brukt opp 0.00004 mol jod. Dette tilsvarer også 0.00004 mol askorbinsyre ut fra støkiometrien i den første ligningen. Molvekten til askorbinsyre er 176.12 g/mol, altså er det 176.12 * 0.00004 = 0.00704 g askorbinsyre i 20 mL juice. Per 100 g (eller 100 mL siden tettheten er 1,0 g/mL) blir det 0.00704 g * (100 mL)/(20 mL) = 0.035 g. Med forbehold om diverse regne- og slurvefeil. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå