Gå til innhold

Fem ganger flere lyn enn normalt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest medlem-271921

Personlig bruker jeg 5 typer vern etter at jeg fikk mye datautstyr ødelagt grunnet lyn.

1) Jeg har grovvern i sikringsskapet

2) Finvern som er kontaktstasjoner med sikringer. Kall det gjerne mellom finvern.

3) UPS tilkoblet jord som også fungerer som et finvern på slutten før elektronikken.

4) Lynavleder på taket av huset.

5) I tillegg til dette har jeg også jordfeilbryter som i dag er obligatorisk.

 

Først etter at jeg installerte punkt 2 fikk jeg bukt med problemer knyttet til ødelagt elektronikk. I sommer hadde jeg et kjøleskap som ble ødelagt. Det var en av de få tingene i huset som stod ubeskyttet. Hvor mye selve lynavlederen har hatt å si er jeg ikke sikker på, men har hatt noen nedslag av mindre type i lynavlederen. Det smalt brukbart :)

Lenke til kommentar

Flott å se noen virkelig ta grep som deg tbruheim1967. Det er ikke billig, men det trenger ikke å være billig å miste utstyr i lynnedslag heller. Det ble en heftig diskusjon i forrige HW.no-artikkel om diverse tiltak:

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1619543

 

Jeg er rimelig sikker på at du har gjort mer enn de fleste gjør av slike tiltak.

 

Punkt 1)

Du har mellomvern i sikringsskapet (ofte feilaktig kalt grovvern). Det går an å få grovvern utenom, men det er nok heftig dyrt vil jeg tro. Da kan det monteres etter elektrisitetsverkets ønske tror jeg det var. Optimal plassering er vel en cirka 15 meter fra neste vern (ditt mellomvern i ditt sikringsskap). Det havner da kanskje utpå husvegg, eller i hagen et sted. Men, jeg tror det er e-verket som må bestemme det, fordi det ligger jo på utsiden av koblingsskjema for sikringsskapet.

 

Punkt 5)

Jordfeil er veldig smart. Jordfeil kan likevel ligge utenfor hos en nabo, og kan i værste fall ramme "deg". Nå er jeg ikke elektriker, men har forstått at i det strømnettet av den typen jeg har (har ikke 3-fase inn i sikringsboks) kan komme 2 jordfeil før det har nådd grensen. En jordfeil er ikke bra nok det heller, men det må jo en elektriker til for å måle at det ligger jordfeil i strømnettet utenfor huset ditt. Den kan også oppstå etter at elektriker dratt sin vei, så det er aldri garantier for at det ligger jordfeil i gatenettet utenfor.

 

Det kan plutselig oppstå jordfeil i hjemmet "ditt" også. F.eks. så kan et gammelt kjøleskap plutselig få slike feil. Da er det godt å ha jordfeilbryter.

 

Nytt punkt 6)

Forresten. Bra du har UPS, men har du det på en egen "data"-strømkurs? For om du har for mye annet dilldall hengende på kursen der PC står, så kan f.eks. et apparat kortslutte strømmen mens du er vekkreist, og UPS kan da ha tømt seg, og du kommer hjem til en PC som ble brått slått av. Selv om det ofte går godt med bråstengning, så vet man at dette ikke er optimal behandling. Filer kan plutselig bli korrupte av slik behandling. Dette kan ihvertfall være et scenario som kan inntreffe, dersom man glemte å sette opp programvaren som kan kommunisere med UPS, hvor det fanger opp strømbruddet og iverksetter en sikker nedstengningsprosedyre for f.eks. din Windows PC.

 

Det skjedde nemlig meg at et apparat tok rotta på sikringen, slik at UPS fikk tømt seg.

 

 

Punkt 4)

Jeg mangler lynavleder i mitt opplegg. Det kan komme godt med, men koster noen kroner. Så kan man diskutere hvor mye man vil, "at lynet aldri slår ned hjemme hos "meg"", som jeg har sett noen faktisk påstå.

 

På en annen adresse jeg bodde så var største synder faktisk telefonnettet. Nå har jeg fiber og ikke noe aktivt telefonnett, så jeg er vel rimelig trygg der nå da.

 

Nytt punkt 7)

Få beskyttet telefoninntaket i første telefonstikk.

 

 

Det kan også skje overspenninger via et kobberbasert nettverk.

Alternativt tiltak, punkt 8)

Kan være å beskytte også noen punkter i datanettverket med finvern. RJ-45 må passe i finvernet, og finvernet må være designet for å dekke mange ledere fra en plugg. ISDN-beskyttelse er bra nok for å beskytte nettverket ditt eksempelvis.

 

Har man bare WiFi i bruk, og ingen kobberstrekk for nettverk, så er man rimelig trygg der.

 

 

Ellers finnes Elektromagnetiske Pulser (EMP), som kan komme fra terrorangrep og atombombeeksplosjoner nær deg. Dette er svært vanskelig å beskytte seg helt mot, og skjer rimelig sjelden eller tilnærmet aldri. Men, det kan også skje. Så er det nevnt. Man må vite hva man driver med for å få til et vellykket EMP-beskyttet opplegg.

 

http://www.futurescience.com/emp/emp-protection.html

(her snakker han om en rimelig metallsøppelbøtte man kan hjemmesnekre)

 

Det går an å EMP-beskytte det kjæreste man har. F.eks. en backup-harddisk, elns. i et svært lite bur som gir litt EMP-beskyttelse. Problemet er å få jordet det tilstrekkelig. Fordi en jording kan like godt fungere som en antenne som plukker til seg EMP-støyen. Jordingen må derfor være av det aller korteste mulige slag, og ha betydelig og ekstra god kontakt med jord. Altså noe utenom det normale. Mulig at den jordingsringen du evt. la for lynavleder er bra til sånn type jording. Men, man må koble seg til ringen nærmest mulig. Det er ikke sikkert du har en ring en gang, og kanskje lynavlederen din er noen få spyd ned i jord.

 

Man kan også tenke seg at et terrorangrep overlever man, mens at et atombombenedslag er det ofte værre med. Terrorangrep er nok det mest relevante å skulle beskytte seg mot av disse to, dersom man er ekstremt uheldig og bor / arbeider på feil sted til feil tid.

 

Noe som ellers kan skje er solvind, som er mer aktuellt enn begge de to foregående til sammen. Her er vel det aller største problemet de voldsomme spenningene som kan forplante seg i det meste av strømledninger.

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1628064&page=2&do=findComment&comment=21975735

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1628064&page=2&do=findComment&comment=21975951

Endret av G
Lenke til kommentar

 

 

 

Fem ganger flere lyn enn normalt.

 

 

Det irriterer meg når folk feilbruker statistikk på denne måten.

Fem ganger mer enn normalt gir ingen mening når normalen er et intervall, dere mener nok som de fleste som gjør denne feilen "fem ganger mer enn gjennomsnittlig".

 

Det er stor forskjell på gjennomsnittsverdi og intervallet som regnes som normalt, uavhengig av om det er snakk om lynnedslag, temperatur, nedbør, eller hva som helst annet.

 

Derfor er det feil når meterologen sier "sommeren har vært 2 grader kaldere enn normalt", mens han egentlig mener 2 grader kaldere enn en gjennomsnittssommer, og normaltemperatur f.eks. regnes som x grader +/- 5 grader.

 

Da vil 2 grader under gjennomsnitt være normalt, mens "to grader kaldere enn normalt" vil faktisk bokstavlig talt bety 7 grader under gjennomsnitt.

 

"efikkan" jeg er ikke enig med deg.

 

Det kommer vel helt an på din definisjon av "Normalen".

 

"Normalen" er i bunn og grunn en referanse-verdi.

 

Den kan enten være en konkret enkelt-verdi, eller en gjennomsnitts-verdi.

 

F.eks...

 

Jeg tar likså greit utgangspunkt i ditt eksempel.

 

(NB!...: Jeg bruker fiktive-tall i mine eksempel her...!!!)

 

 

Eksempel Nr.1...:

--------------------------

Det var 20'C den 23.Juni 2000(St. Hans-Aften).

I 2004 var det 23'C den 23.Juni(St. Hans-Aften).

I 2008 var det 18'C den 23.Juni(St. Hans-Aften).

I 2012 var det 25'C den 23.Juni(St. Hans-Aften).

 

Konklusjonen blir da at 20'C er Normalen, og at tempratuen i 2008 var 2'C lavere enn "Normalen", mens temperaturene i 2004 og 2012 var i motsettning til temperatuen i 2008 henholdsvis 3'C og 5'C høyere enn "Normalen".

Til sammenligning så var gjennomsnitts-verdien for denne datoen i denne perioden 21,5'C, som igjen er 1,5'C høyere enn "Normalen".

Eller for å si det på en litt annen måte.

Temperaturene for 2000 og 2008 var henholdsvis 1,5'C og 3,5'C lavere enn gjennomsnitts-verdien, mens temperaturene for 2004 og 2012 var henholdsvis 1,5'C og 3,5'C høyere enn gjennomsnitts-verdien.

-----------------------------------------------------------------

 

Eksempel Nr.2...:

-------------------------

Sommeren i 2000 hadde en gjennomsnitts-verdi på 21'C.

I 2004 var gjennomsnitts-verdien på 25'C.

I 2008 var gjennomsnitts-verdien på 19'C.

I 2012 var gjennomsnitts-verdien på 27'C.

 

Konklusjonen blir da at 21'C er "Normalen", og at tempratuen i 2008 var 2'C lavere enn "Normalen", mens temperaturene i 2004 og 2012 var i motsettning til temperatuen i 2008 henholdsvis 4'C og 6'C høyere enn "Normalen".

Til sammenligning så var gjennomsnitts-verdien for denne perioden 23'C, som igjen er 2'C høyere enn "Normalen".

Eller for å si det på en litt annen måte.

Temperaturene for 2000 og 2008 var henholdsvis 2'C og 4'C lavere enn gjennomsnitts-verdien, mens temperaturene for 2004 og 2012 var henholdsvis 2'C og 4'C høyere enn gjennomsnitts-verdien.

-----------------------------------------------------------------

 

So in conclusion...:

---------------------------

Intervall eller ikke?

Uansett om det er snakk om antall Lyn, Verpede Egg, eller Armhevinger.

Har man en "Normal"/referanse-verdi så kan man kartlegge både negative og positive svingninger over tid.

En "Normal"/referanse-verdi eller baseline-value om du vil, forblir uendret selv om tidsrommet utvides.

Det samme kan ikke alltids sies om en gjennomsnitts-verdi,med mindre man bruker den til å sammenligne med andre gjennomsnitts-verdier, og skal finne gjennomsnitts-verdien av disse.

---------------------------

 

PS...: Jeg prøvde å finne den artikkelen som jeg lest her for en stund tilbake siden.

 

Den snakket om akkurat dette her med "Normal"/referanse-verdi...,men jeg kommer bare ikke på hva overskriften var.

Synd, men sant. *Sukk*

 

Men... *Pytt* *Pytt*

Lenke til kommentar

"efikkan" jeg er ikke enig med deg.

 

Det kommer vel helt an på din definisjon av "Normalen".

Du tok ikke poenget i det hele tatt.

Det jeg snakker om er emnet statistikk, som er en viktig del av matematikken. Hvis du ikke husker mattetimene så går dette svært forenklet ut på å regne ut variansen(mål på variasjon i måleresultater) som vi bruker til å regne ut standardavvik som gjør oss i stand til å bedømme hva som er normalt og hva som avviker fra normalen.

 

Sett at du har to byer med samme gjennomsnittstemperatur, men den ene ligger ved kysten og den andre i innlandet, kan altså én bestemt temperatur være normalt i den ene og unormalt i den andre.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-271921

Flott å se noen virkelig ta grep som deg tbruheim1967. Det er ikke billig, men det trenger ikke å være billig å miste utstyr i lynnedslag heller. Det ble en heftig diskusjon i forrige HW.no-artikkel om diverse tiltak:

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1619543

 

Jeg er rimelig sikker på at du har gjort mer enn de fleste gjør av slike tiltak.

 

Punkt 1)

Du har mellomvern i sikringsskapet (ofte feilaktig kalt grovvern). Det går an å få grovvern utenom, men det er nok heftig dyrt vil jeg tro. Da kan det monteres etter elektrisitetsverkets ønske tror jeg det var. Optimal plassering er vel en cirka 15 meter fra neste vern (ditt mellomvern i ditt sikringsskap). Det havner da kanskje utpå husvegg, eller i hagen et sted. Men, jeg tror det er e-verket som må bestemme det, fordi det ligger jo på utsiden av koblingsskjema for sikringsskapet.

 

Punkt 5)

Jordfeil er veldig smart. Jordfeil kan likevel ligge utenfor hos en nabo, og kan i værste fall ramme "deg". Nå er jeg ikke elektriker, men har forstått at i det strømnettet av den typen jeg har (har ikke 3-fase inn i sikringsboks) kan komme 2 jordfeil før det har nådd grensen. En jordfeil er ikke bra nok det heller, men det må jo en elektriker til for å måle at det ligger jordfeil i strømnettet utenfor huset ditt. Den kan også oppstå etter at elektriker dratt sin vei, så det er aldri garantier for at det ligger jordfeil i gatenettet utenfor.

 

Det kan plutselig oppstå jordfeil i hjemmet "ditt" også. F.eks. så kan et gammelt kjøleskap plutselig få slike feil. Da er det godt å ha jordfeilbryter.

 

Nytt punkt 6)

Forresten. Bra du har UPS, men har du det på en egen "data"-strømkurs? For om du har for mye annet dilldall hengende på kursen der PC står, så kan f.eks. et apparat kortslutte strømmen mens du er vekkreist, og UPS kan da ha tømt seg, og du kommer hjem til en PC som ble brått slått av. Selv om det ofte går godt med bråstengning, så vet man at dette ikke er optimal behandling. Filer kan plutselig bli korrupte av slik behandling. Dette kan ihvertfall være et scenario som kan inntreffe, dersom man glemte å sette opp programvaren som kan kommunisere med UPS, hvor det fanger opp strømbruddet og iverksetter en sikker nedstengningsprosedyre for f.eks. din Windows PC.

 

Det skjedde nemlig meg at et apparat tok rotta på sikringen, slik at UPS fikk tømt seg.

 

 

Punkt 4)

Jeg mangler lynavleder i mitt opplegg. Det kan komme godt med, men koster noen kroner. Så kan man diskutere hvor mye man vil, "at lynet aldri slår ned hjemme hos "meg"", som jeg har sett noen faktisk påstå.

 

På en annen adresse jeg bodde så var største synder faktisk telefonnettet. Nå har jeg fiber og ikke noe aktivt telefonnett, så jeg er vel rimelig trygg der nå da.

 

Nytt punkt 7)

Få beskyttet telefoninntaket i første telefonstikk.

 

 

Det kan også skje overspenninger via et kobberbasert nettverk.

Alternativt tiltak, punkt 8)

Kan være å beskytte også noen punkter i datanettverket med finvern. RJ-45 må passe i finvernet, og finvernet må være designet for å dekke mange ledere fra en plugg. ISDN-beskyttelse er bra nok for å beskytte nettverket ditt eksempelvis.

 

Har man bare WiFi i bruk, og ingen kobberstrekk for nettverk, så er man rimelig trygg der.

 

 

Ellers finnes Elektromagnetiske Pulser (EMP), som kan komme fra terrorangrep og atombombeeksplosjoner nær deg. Dette er svært vanskelig å beskytte seg helt mot, og skjer rimelig sjelden eller tilnærmet aldri. Men, det kan også skje. Så er det nevnt. Man må vite hva man driver med for å få til et vellykket EMP-beskyttet opplegg.

 

http://www.futurescience.com/emp/emp-protection.html

(her snakker han om en rimelig metallsøppelbøtte man kan hjemmesnekre)

 

Det går an å EMP-beskytte det kjæreste man har. F.eks. en backup-harddisk, elns. i et svært lite bur som gir litt EMP-beskyttelse. Problemet er å få jordet det tilstrekkelig. Fordi en jording kan like godt fungere som en antenne som plukker til seg EMP-støyen. Jordingen må derfor være av det aller korteste mulige slag, og ha betydelig og ekstra god kontakt med jord. Altså noe utenom det normale. Mulig at den jordingsringen du evt. la for lynavleder er bra til sånn type jording. Men, man må koble seg til ringen nærmest mulig. Det er ikke sikkert du har en ring en gang, og kanskje lynavlederen din er noen få spyd ned i jord.

 

Man kan også tenke seg at et terrorangrep overlever man, mens at et atombombenedslag er det ofte værre med. Terrorangrep er nok det mest relevante å skulle beskytte seg mot av disse to, dersom man er ekstremt uheldig og bor / arbeider på feil sted til feil tid.

 

Noe som ellers kan skje er solvind, som er mer aktuellt enn begge de to foregående til sammen. Her er vel det aller største problemet de voldsomme spenningene som kan forplante seg i det meste av strømledninger.

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1628064&page=2&do=findComment&comment=21975735

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1628064&page=2&do=findComment&comment=21975951

 

Veldig bra innspill. Proft skrevet og veldig lærerikt. Personlig bruker jeg 3 UPSer som er fordelt på elektronikk. UPSene kan settes opp til å sende meg en epost. Kan være nyttig mht til ditt punkt 6.

Lenke til kommentar

 

 

 

"efikkan" jeg er ikke enig med deg.

 

Det kommer vel helt an på din definisjon av "Normalen".

 

 

Du tok ikke poenget i det hele tatt.

Det jeg snakker om er emnet statistikk, som er en viktig del av matematikken. Hvis du ikke husker mattetimene så går dette svært forenklet ut på å regne ut variansen(mål på variasjon i måleresultater) som vi bruker til å regne ut standardavvik som gjør oss i stand til å bedømme hva som er normalt og hva som avviker fra normalen.

 

Sett at du har to byer med samme gjennomsnittstemperatur, men den ene ligger ved kysten og den andre i innlandet, kan altså én bestemt temperatur være normalt i den ene og unormalt i den andre.

 

Jeg tok poenget ditt nå...

 

Du burde ha nevnt det me de to byene i ditt første innlegg.

Det hadde fått poenget ditt bedre frem i fra starten av.

 

Men jeg står fortsatt ved det jeg skrev i min kommentar til deg.

 

All statestikk bruker en Baseline-verdi...,be it...en Minimums-verdi, Maksimums-verdi...,eller en Gjennomsnitts-verdi.

 

Alle målinger som blir utført i etterkant utgjør positive og/eller negative svingninger på statestikken.

 

Det er som du sier forskjell på en spesifikk "Normal"-verdi og en mer generell "Normal"-verdi.

 

Som f.eks. det du sier om de to byene.

 

"By vs Land vs Kontinent vs Planet"

 

Det som er normalt for en kan være unormalt for den/de andre.

 

Det er forståelig nok...,og jeg forstår det.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det er fint å se at noen har skjønt at det er mulig å beskytte seg i tordenvær.

Det som er viktig å merke seg at UPS ikke har overspenningsvern og heller ikke blir godtatt av forsikringsselskapene. Du må ha vern i tillegg!

- I de fleste hjem har folk montert billige og ubrukelige pluggbare vern. Disse er testet etter normer som ikke er tilpasset norske spenningsforhold. Sørg for at du har et FG-godkjent vern.

Vernet i sikringsskapet beskytter kun ca. 10-20 kabelmeter inn i installasjonen, mens finelektronikk trenger et ekstra vern i både stikkontakten og internett- eller antenneuttaket. Du får kjøpt kombivern som verner både strøm- og signalinntaket til data og/eller fjernsynet.

Pluggvern som ikke er FG godkjent, er ikke tilpasset primærvernet.. slik at det rett å slett må ta hele støyten....

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...