Gå til innhold

Skottlands Stavanger - oljebyens skjulte fattigdom.


Anbefalte innlegg

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/storbritannia/oljebyens-skjulte-fattigdom/a/23298166/

 

I VG idag kan man lese om at oljerikdommen som er i Aberdeen som på mange måter kan sammenlignes med Stavanger har fått ett prisnivå såpass presset pågrunn av at aktører i det private markedet får rå fritt. Ved å bli selvstendige gir det Skottland råderett over sin egen oljerikdom og kan derfor gi tilbake til samfunnet. Forann at private aktører skal sitte igjen med kaka, ilag med at det går til finanisering av andre prosjekter i England.

 

De fattige må lide for at det private markedet ikke blir regulert og landets rikdom blir fordelt.

 

Les artikkelen som er linket til.

 

Dette viser også at det private næringsliv ikke nødvendigvis gir tilbake til samfunnet. Uten at de må.

Endret av Priim
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tror dessverre at Ja siden her lever under en illusjon.

Storbritannia subsidierer hver skotte med en større sum overføringen enn de subsidierer engelskmenn.

Når de subsidiene blir borte må skottene skaffe dem fra et annet sted og det stedet finnes bare i banklån.

 

Norges oljerikdom er ikke bare bygget opp over veldig lang tid - det er inntekten (lønninger og bedrifts inntekter) som sørger for Norges "oljerikdom" i dagliglivet - mens bare maks 4% av avkastningen av oljefondet kan brukes i statsbudsjettet - dette etter at Staten har garantert for alle lete og utviklings kostnadene for oljeselskapene.

 

Sånn sett burde Skottland lokalt ha samme forutsetning for inntekter lokalt for arbeidstakere som Norge.

Det som vel egentlig er årsaken til den skjevere fordelingen i Skottland er at de ikke har en like sterk fagbevegelse som i Norge.

 

Når de i artikkelen klager over at lønningene ikke strekker til fordi alt er blitt så dyrt på boligmarkedet så viser jo det at veldig mange Skotter er blitt rike i Aberdeen, men kanskje et mindretall som er blitt "fattigere" pga. dyrere boligmarked.

 

Skottland har hatt veldig stor grad av selvstyre i mange år så de må ta på seg mye av skylden for det negative selv.

 

Artikkelen er veldig snever på en "sosial pornografisk" måte hvor "de stakkars fattige" er fokus uten å gi innsikt i hvorfor det er blitt sånn og hvor stor andel av befolkningen det gjelder.

 

Hvis Ja siden vinner valget tror jeg dessverre Skottland kommer til å oppleve en gedigen blåmandag hvor drømmene blir knust.

 

Jeg sier dette på bakgrunn av at jeg alltid har støttet Skottland for selvstendighet - men jeg tror dessverre at det kommer for sent - verdensordningen er i ferd med å forandre seg og et splittet Storbritannia blir et svekket Europa.

Endret av arthon
Lenke til kommentar

Jeg er prinsippielt uenig.

 

Problemet er at Skottland har aldri hatt ett system som sørger for at alle får mulighetene til å gi seg selv en god fremtid. Det gjelder Storbritania øvrig igrunn, selv om Skottland på mange måter skiller seg selv ut i fra resten av øy-riket.

 

I Skottland finnes det fagforeninger, men det finnes ikke ett selskap som Statoil som kan sette standaren. Oljearbeidere i Skottland har ikke 2-4 og 750.000+ i året som mange norske oljearbeidere har. Selv om det er lønn i Norge mange mener er ganske kurant er fort lønnen lavere og turnusen 4-2.

 

Handlingsregelen regulerer hvorvidt vi kan bruke oljeinntektene, resten går i fond. Skatte systemet har laget ett sikkerhetsnett rundt forvaltningen slik at vi skal unngå at store private aktører styrer markedet, noe dem får gjøre i Skottland. Da blir enkelte sittende med rikdommen og siden de er såpass få og store er det vanskelig å få gjennomslag hos dem.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...