jodaneida Skrevet 15. september 2014 Del Skrevet 15. september 2014 Det har seg slik at jeg verken tåler hvete, gluten, melk eller egg, men vil så gjerne spise noe rundstykker. Har prøvd den de selges på butikken som ikke inneholder hvete, men syntes den var vanskelig å lage uten at den enten ble for tynn eller tykk. Noen som har tips til en god oppskrift som ikke inneholder disse tingene? Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 15. september 2014 Del Skrevet 15. september 2014 Det blir vel omtrent som å lage vann uten å ha oppi vann. Lenke til kommentar
jodaneida Skrevet 15. september 2014 Forfatter Del Skrevet 15. september 2014 Det blir vel omtrent som å lage vann uten å ha oppi vann. Slik jeg forstå det så kunne hvete erstattes med : spelt, rug, bygg, havre, maismel, potetmel, bokhvete. Kan vel ikke være helt umulig? Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 15. september 2014 Del Skrevet 15. september 2014 (endret) Selvsagt kan du ikke erstatte hvete med noe annet med et like godt resultat. De andre alternativene (delvis med unntak av spelt) inneholder ikke det som gjør at bollene holder sammen når de hever (altså at de får bobler), nemlig gluten, og heller ikke det som gjør at de spretter ut igjen når du trykker på dem (altså at de er saftige). Videre: Hvis du ikke tåler gluten så tåler du ihvertfall ikke spelt (fordi det inneholder gluten). Rug inneholder også gluten... Bygg inneholder også ... gluten. Har du overhodet ikke snøring på hva du tåler og ikke? Baker du rundstykker med bare potetmel så får du basically lomper (eller tørt sukkerbrød, men da må du ha egg i). Bokhvete er en nøtt, og melet har dermed ikke egenskapene til et saftig rundstykke i seg. Det melet som jeg har sett i praksis er Semper glutenfritt bakemel (rismel med noe potet i og kanskje noe annet), men det blir noen tørre greier uten spenst eller smak. Endret 15. september 2014 av Tåkelur Lenke til kommentar
jodaneida Skrevet 15. september 2014 Forfatter Del Skrevet 15. september 2014 Selvsagt kan du ikke erstatte hvete med noe annet med et like godt resultat. De andre alternativene (delvis med unntak av spelt) inneholder ikke det som gjør at bollene holder sammen når de hever (altså at de får bobler), nemlig gluten, og heller ikke det som gjør at de spretter ut igjen når du trykker på dem (altså at de er saftige). Videre: Hvis du ikke tåler gluten så tåler du ihvertfall ikke spelt (fordi det inneholder gluten). Rug inneholder også gluten... Bygg inneholder også ... gluten. Har du overhodet ikke snøring på hva du tåler og ikke? Baker du rundstykker med bare potetmel så får du basically lomper (eller tørt sukkerbrød, men da må du ha egg i). Bokhvete er en nøtt, og melet har dermed ikke egenskapene til et saftig rundstykke i seg. Det melet som jeg har sett i praksis er Semper glutenfritt bakemel (rismel med noe potet i og kanskje noe annet), men det blir noen tørre greier uten spenst eller smak. Vet ikke helt om jeg aner spydighet jeg, men jeg vet nøyaktig hva jeg tåler. Det som er nevnt er det som er slått ut på testen, fikk vite dette for en stund tilbake så har bare holdt meg unna alt som jeg vet har en form for mel eller gluten i. Prøvde å lese ernæringsbladet jeg fikk i posten men var litt vanskelig å få en viss oversikt siden jeg både reagerte på gluten og hvete, og disse sto på forskjellige punkter. Får visst bare stikke innom en kostholdsbutikk å spørre, finnes vel alltids en slags erstatning for ting type erstatning for egg osv. Skjønner jo at bollene ikke vil bli helt perfekt, men ville prøve noe annet hvis det var mulig. Men takk for svar. Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 15. september 2014 Del Skrevet 15. september 2014 Det finnes nok mange oppskrifter for glutenfrie brød eller rundstykker, men boller vil jeg påstå blir ekstremt vanskelig å gjenskape, ettersom at det elastiske og luftige med boller kommer fra gluten. Lenke til kommentar
jodaneida Skrevet 16. september 2014 Forfatter Del Skrevet 16. september 2014 Det finnes nok mange oppskrifter for glutenfrie brød eller rundstykker, men boller vil jeg påstå blir ekstremt vanskelig å gjenskape, ettersom at det elastiske og luftige med boller kommer fra gluten. Det er vel sant.. men følte boller va lettere å lage.. de gangene jeg har prøvd å lage brød så har det endt opp med at brødet har vært deigete inni, til tross for at jeg har fulgt anvisningen i tillegg til lagt på flere minutter/hatt mindre væske oppi da jeg prøvde på nytt... Lenke til kommentar
NNR Skrevet 20. september 2014 Del Skrevet 20. september 2014 Hei! Her er oppskrifter du kan moderere med det du tåler: http://favorittoppskrifter.blogspot.no http://monakristinbloggen.blogspot.no Denne nettsiden er også fin i forhold til å vite hva man kan kjøpe: https://www.allergimat.no/butikk/s/home.html Egg kan byttes ut med 1 ss bakepulver eller eggeerstattningen som heter NO egg. Melk kan byttes ut med havre, soya eller rismelk. Det er lurt å lese fettinnholdet i produktene du erstatter med da dette påvirker resultatet - ofte er det lite fett i disse produktene, og olje må tilsettes. Kokosmelk er også et alternativ med mer fett i, det gir også god smak til vafler. Lager man pannekaker eller vafler det lurt å tilsette stivelse i form av potetmel eller maismel. Lykke til! Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå