Gå til innhold

Hvilke utgifter kan jeg trekke fra på skatten når jeg leier ut en leilighet?


gaffel1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Plan- og bygningsetaten i kommunen (for å kontrollere at den delen av boligen er lovlig å leie ut - ellers kan du få en stygg overraskelse etterhvert). Ut over det er det ingen meldeplikt for utleiere.

 

Skattepliktige inntekter skal oppgis i selvangivelsen (eget vedleggsskjema RF-1189B); inntekter du er i tvil om skatteplikten rundt skal oppgis i selvangivelsens punkt 5.0 med tilstrekkelige opplysninger til at skattemyndighetene kan ta stilling til spørsmålet.

Lenke til kommentar

Hvordan er det man trekker ifra på skatten?

 

Er det sånn at hvis man feks har leieinntekter på 20 000 kr i måneden, og har utgifter på 5000 kr, så må man betale skatt av 15 000 kr?

 

Eller er det slik at man må betale skatt av 20 000 kr, men at man kan trekke fra 5000 kr fra det beløpet man må betale i skatt?

Lenke til kommentar

Kapitalskatt er en nettoskatt, det vil si at du skal betale skatt av overskuddet (definert som inntekter etter at lovlige fradrag er trukket fra).

 

Hvis du har leieinntekter på 20k per måned, lovlige fradrag på 5k, så skal du skatte av de 15k som er igjen.

 

I Norge opererer vi hovedsakelig med inntektsfradrag, det vil si at du får gjøre fradrag i inntekten før skattleggingen. Skattefradrag i snever forstand, det vil si at du får gjøre fradrag direkte i utlignet skatt, gjelder bare for BSU (20 % av sparebeløpet kan føres til fradrag i skatten) og betalt utenlandsk skatt (kan kreves fradratt i norsk skatt).

Lenke til kommentar

La oss si at utleieinntekten er 120k i året, og at du skyver mest mulig av det du kunne fått fradrag for som kostnader direkte på leietaker (slik at 120k også er netto inntekt).

 

Unndratt skatt utgjør 32 400 kr (27 % kapitalskatt av netto, antatt at dette ikke er næringsutleie). Tilleggsskatt kan utgjøre inntil 19 440 kr (60 % av det unndratte skattebeløp). Ved så lave beløp blir det vanligvis ikke snakk om påtale og straff.

Lenke til kommentar

"Sjansen for å bli oppdaget" er ikke minimal med mindre du forutsetter at Skatteetaten bare oppdager deg av eget tiltak. Det viser seg (blant annet i en god del innlegg på nettopp dette forumet) at leietakere er veldig klar over at utleiere er skattepliktig, og en rekke mennesker er veldig flinke til å opplyse leietakere om at utleiers forhold til skattemyndighetene kan være et svært nyttig pressmiddel. Så Skatteetatens sjanser for å oppdage deg er i praksis lik litt over sjansen for at du får en leietaker som av en eller annen grunn er misfornøyd med deg.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hvis du oppretter et AS må du samtidig overdra leiligheten til aksjeselskapet. Da skal du samtidig fordelsbeskattes for fordelen av fri bolig (fordelen ved å bo i egen bolig er bare skattefri når du eier boligen). Aksjeselskap har aldri skattefrie leieinntekter. For det vesentligste gjelder det samme for et ANS/DA.

 

Et enkeltpersonforetak vil ikke få betydning for leieinntektene, fordi å leie ut rom i egen bolig kun rent unntaksvis er næringsvirksomhet. Det vil derfor være kapitalinntekt (ikke næringsinntekt) på din hånd, og gå utenom enkeltpersonforetaket.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...