Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Jobben går over til outsourcing. Har jeg rettigheter?


nosync

Anbefalte innlegg

Jeg stor trives i jobben, jeg sa opp min tidligere jobb for å ta sjansen og jobbe med noen jeg hadde som hobby og var veldig interessert i.

 

Men nå etter ca 5 år, vurderer ledelsen å gå over til outsourcing, og jeg nå risikerer all oss i avdelingen å miste jobben. Alle er svært urolige og stemningen er ikke bra.

 

Det som gjør meg svært svært redd er at jeg er nå i en alder der å skaffe jobb blir nå mye mye vanskeligere. Særlig innen den jobben er nå er i blir helst dominert av unge folk nylig ut av skolen.

 

Så jeg vil gjøre alt jeg kan for å holde på stillingen og min jobb. Jeg har ikke stor utdanning, og mister jeg denne jobben er det stor sannsynlighet jeg havner som NAV'er og kan miste alt jeg har....kan sikker ikke holde på hjemmet eller noe da...

 

Hvilken rettigheter har jeg? Hva bør jeg gjøre? Gå til HK? (jeg er organisert).

Endret av nosync
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fagforeninga sin oppgåve blir å passe på at prosessen går rett for seg.

 

Ein av dei viktigaste oppgåvene for fagforeninga er om oppsigelsane er saklig begrunna etter arbeidsmiljølova sine regler om oppsigelser. Det er også eigne reglar ved masseoppsigelser.

Fagforeninga vil også være ein naturlig part når outsourcinga skal drøftast.

 

Fagforeninga kan ikkje gå inn å stoppe prosessen, men dei kan passe på at dei ansatte får hjelp og veiledning under denne prosessen.

Enkelte fagforeninger har også eigne støtteordninger for medlemmer som har blitt arbeisledige på grunn av outsourcing eller konkurser.

Lenke til kommentar

Det kan vel ikke være lovlig å bare si opp folk som dette? Greit nok om de vil fra nå av gå over til outsoursing, og da vil alle ny ansettelser være det, men folk som er nå ansatt må vil få være på til de slutter av naturlige årsaker?

 

Det bare virker så på tryne at dette kan være gylidig oppsigelse.

Lenke til kommentar

Så lenge outsourcingen er reell så har selvfølgelig arbeidsgiver adgang til å bestemme at dette ikke lengre er noe bedriften skal drive med. Man må gjennomføre prosessen på en ryddig måte, men dette er i kjernen av arbeidsgivers styringsrett. Så lenge outsourcingen er reell (og det ikke bare er en unnskyldning for å si opp noen av IT-folka) så har de lov til det. Se arbeidsmiljøloven § 15-7. Det skal riktignok gjøres en avveining mellom arbeidsgivers besparelser og de ulempene du påføres. I din situasjon kan være noe å krangle på.

Lenke til kommentar

Bestemmelsen inneholder ingen slik regel nå lengre, hvilket er resultatet av linken din. Den lyder i sin helhet som følger:

 

§ 15-7. 1 Vern mot usaklig oppsigelse 2

(1) Arbeidstaker kan ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

(2) Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker. Ved avgjørelse av om en oppsigelse har saklig grunn i driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, skal det foretas en avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsen påfører den enkelte arbeidstaker.

(3) En oppsigelse som skyldes at arbeidsgiver setter ut eller tar sikte på å sette ut virksomhetens drift på oppdrag ved bruk av selvstendige oppdragstakere, er ikke saklig med mindre det er nødvendig av hensyn til virksomhetens fortsatte drift.

Dette er "rasjonaliseringstiltak", så kjernen står i andre ledd her.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...