Gå til innhold

Må man ha makro for å ta bilde av øyne?


Anbefalte innlegg

Hallo.

 

Jeg har for tiden et Nikon D3200 med et 18-55VR objektiv.

 

Jeg har lenge hatt lyst til å ta bilder av øyne, vi snakker da noe alà dette:

http://eofdreams.com/data_images/dreams/eye/eye-03.jpg

http://www.feelguide.com/wp-content/uploads/2011/01/Eye4.jpg

 

Jeg vet jo at dette er redigert, men hvis jeg kjører kameraet opp i trynet mitt på den måten med stativ, så blir det ufokusert uansett åssen jeg gjør det.

 

Må jeg ha makro for å få til ting som dette?

Jeg har gått medier og kommunikasjon, så burde forsåvidt visst dette, men kan ikke prioritere objektiver eller noe sånt med dagens budsjett, hehe.

Endret av Kimelimm
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Objektivet ditt har en nærgrense - hvor tett på det kan fokusere. Hvis du vil fokusere tettere på enn det skal du bruke makrooptikk.

Det greieste er å sette kameraet på stativ, sette objektivet i manuell fokus fokusert helt på nærgrensen, og så bevege hodet (eller kameraet) til øynene er i fokus.

 

Det letteste er å ikke ta det som selvportrett, men få hjelp fra andre til å se når det er i fokus, så hjelperen tar bildet, men det finnes noen triks - speil så du ser skjermen i liveview-modus, eventuelt å kikke inn i objektivet og prøve deg fram med å se om du ser autofokus-mønsteret på mattskiva, og prøve og feile om dette skal være skarpt eller ikke.

 

Uansett blir det også en utfordring å få nok lys. Greieste her er kamera på stativ og hodet hvilende på noe fast - så får du stødighet nok til litt høyere lukkertid. Hvis ikke bør du ut i dagslys, bruke blits eller lignende.

Endret av Trondster
Lenke til kommentar

Vet at fotokunnskaper er viktigere, hehe.

 

Men jeg tenkte hvis det var nesten fysisk umulig å få det fokusert med det objektive jeg hadde. :)

 

Men hva mener du med å sette modelles hode mot veggen?

Såvidt meg bekjent så burde jeg unngå å zoome med objektivet når jeg skal ta sånt, for å få mest fokus? (evt sette objektivet helt innat øyet, men da kommer det jo ikke akuratt noe lys inn.

Lenke til kommentar

Men hva mener du med å sette modelles hode mot veggen?

Såvidt meg bekjent så burde jeg unngå å zoome med objektivet når jeg skal ta sånt, for å få mest fokus? (evt sette objektivet helt innat øyet, men da kommer det jo ikke akuratt noe lys inn.

Med kameraet på stativ og modellens hode mot veggen erdet lettere å finne riktig fokusavstand (godt tips fra Nautica). Du skal ha riktig fokusavstand - ikke kline øyet oppi så tett som mulig. Er øyet for tett på blir det like utydelig som om det er for langt unna. Sett manuell fokus, bruk stativ, fokuser objektivet så tett på du kan og beveg kameraet (og stativet) til øyet er i fokus. Endret av Trondster
Lenke til kommentar

18-55'en din har maks forstørrelse på 0,31x, dvs at du fokusert helt tett på med objektivet på ditt kamera får du tatt bilde av noe som er ca. 7,5 * 5 cm stort - et øye og en del rundt øyet - objektivet kan ikke fokusere tettere på enn dette. Skal du fokusere tettere på må du bruke hjelpemidler som mellomringer eller bruke dedikert makroobjektiv.

Endret av Trondster
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er jo nesten umulig å gjøre det der på seg selv. Du får svært smal dybdeskarphet når du går så tett på et øye som du vil, og det å gjøre det på seg selv ... vel, jeg hadde ikke engang giddet å prøve. Eventuelt får du sette av en hel dag og krysse fingra på at et av de tusen forsøkene dine blir både skarpt og rett komponert.

 

Et langt enklere alternativ er å fotografere en annens øye.

Lenke til kommentar

Er vel mulig å koble kameraet til datamaskinen og få opp live view på den (Canon har iallefall en slik mulighet). Så er det jo bare å justere hodet frem og tilbake og trykke på utløserknappen på dataprogrammet med musa.

 

Ja...ikke sant :)

 

Måtte bare teste med 35mm og 150mm - kamera i venstre hånd og høyre hånd på musa.... ;)

35mm er ganske mye mer croppet enn 150mm, men neste test med stativ bør det bli mye bedre....

 

Ufff....fikk et par nye "sveiseblink" nå igjen....så får fortsette testen om noen dager....

 

post-226353-0-30336500-1407276235.jpg

post-226353-0-30336500-1407276235_thumb.jpg

Endret av flageborg
Lenke til kommentar

Enkleste er at en annen en motivet sørger for fokus. Hvis det er selvportrett er det greieste å skyte tethered som beskrevet over - at man ser bildet på en dataskjerm så man får korrekt fokus. Ellers blir det mye prøving og feiling.

 

Men - det mest grunnleggende er at du har riktig fokus - som sagt - sett objektivet i manuell fokus og fokuser så tett på som det går - så er det å flytte kamera og/eller motiv til motivet er skarpt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...