Gå til innhold

Siste Ordet 3


Ueland

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fy shit faen i :o

 

Sitter her nå, laster ned knoppix @ 400KB/s, i tillegg har jeg upload @ emule på 120KB/s og scorer 4028kbit/s på itavisens termmeter.

Er det noe skikkelig glat med linja mi, eller burde jeg bare være overlykkelig så lenge det varer?! :hmm:

(har en 704/128 linje fra tiscali)

 

Jaja, sykt er det ihvertfall... :scared: aldri vært borti så raskt nett hjemme før jeg... :) glad som en lerke nå... :!

:::::::::::::

@nikkor, congrats on new PC, I håper jeg kan get one som it ein gong i the future... :thumbup:

Lenke til kommentar

Natur og Miljø prøve idag jeg... Skrev bare 3 sider og satser på treer jeg og...

Skjønner ikke noe av det vi har om, celleoppbygging, kromosomer, lys og magnetbølger eller noe...

 

Ett spørsmal jeg funderte spesielt på var; "hva er radioaktiv stråling? Kom med eksempler...."

 

:hmm:

Lenke til kommentar
En radioaktiv kilde består av ustabile atomkjerner. De vil før eller senere gå over i en mer stabil tilstand. Dette skjer ved utsendelse av stråling.

 

Det er tre typer stråling som sendes ut fra radioaktive stoffer. De kalles a (alfa), b (beta) og g (gamma) etter de tre første bokstavene i det greske alfabet. Ved å la strålingen passere gjennom et elektrisk felt, kan man se at a-strålingen er positivt ladd, b har negativ ladning og g er nøytral.

Hva er a-, b-og g-stråling?

a-stråling er partikler som består av 2 protoner og 2 nøytroner. Det er kjernen i heliumatomet.

b-stråling er elektroner.

g-stråling er fotoner (energipakker av elektromagnetisk stråling).

Når en radioaktiv kjerne sender ut stråling, sier vi at den henfaller. Kjernen går da over til et annet grunnstoff. For eksempel kan kjernen til radium, Ra-226 (tallet betyr at kjernen veier 226 atomvektenheter) sende ut en a-partikkel og derved bli til radon (Rn-222) som veier 4 atomvektenheter mindre.

 

Noen kjerner har altså evnen til å henfalle til andre kjerner ved utsendelse av stråling. Men hva er det som gjør at noen kjerner er stabile, andre ikke ? Atomkjernen er satt sammen av kjernepartikler, dvs. protoner og nøytroner. Det viser seg at noen sammensetninger av kjernepartikler er energimessig mer gunstige enn andre; kjernen "foretrekker" visse spesielle kombinasjoner av antall protoner og nøytroner. En kjerne som har et ugunstig antall nukleoner, kan være ustabil, dvs. at den har en viss sannsynlighet for spontant å henfalle - den er radioaktiv.

 

Enhver ustabil kjerne har en viss sannsynlighet for å henfalle når som helst. Men det går ikke an å forutsi når en bestemt kjerne vil henfalle. Har vi et stort antall kjerner, kan vi imidlertid forutsi nokså nøyaktig hvor mange av dem (men ikke hvilke) som kommer til å sende ut stråling i et bestemt tidsintervall.

 

En radioaktiv kildes styrke eller aktivitet viser hvor mange kjerner som henfaller hvert sekund. Det måles i enheten becquerel (Bq), oppkalt etter den franske fysikeren.

 

1 becquerel er ett henfall pr sekund.

1 Bq = 1 s-1

http://www.uio.no/miljoforum/stral/t2/elfelt.gif

Lenke til kommentar
Fy shit faen i :o

 

Sitter her nå, laster ned knoppix @ 400KB/s, i tillegg har jeg upload @ emule på 120KB/s og scorer 4028kbit/s på itavisens termmeter.

Er det noe skikkelig glat med linja mi, eller burde jeg bare være overlykkelig så lenge det varer?! :hmm:

(har en 704/128 linje fra tiscali)

Kelvin Byte? *pirke*

Lenke til kommentar

i dag kl 8 skal jeg ned på skolen å ha våken natt. Fest og litt drikking blir det vel. Samler alle rusebilene i en firkant og tar presenning over. mac1334 tar med gassgrill. Blir artig. skal filme det.

 

Kan sikkert legge det ut. Er ialefall ei osm tar helt av. Men ho trenger ikke alkohol for å ta av da. Jeg kommer nok ikke til å ta av i det hele tatt.

Endret av Åsmund
Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...