Gå til innhold

Kjøpe våpen til jakt


Anbefalte innlegg

God kveld!

 

Tidligere i sommer ble jeg invitert med på et jaktlag og endte opp med å ta oppskytinga for storvilt nå i forrige uke. Problemet er at jeg ikke har eget våpen. Har derfor tenkt å gå til innkjøp av en rifle med nødvendig tilbehør. Er ikke sikker på om jeg blir noen heltidsjeger, så ønsker ikke å bruke så alt for mye penger på dette. Har lest litt og forstått det slik at det er siktet som er viktigst. Er det noen av dere som har tips og erfaringer når det kommer til kjøp av våpen og sikte så taes det i mot med mange takk.

 

Mvh

Der Kaiser

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, det er en fordel hvis du har et budsjett. Har du planer om å kjøpe nytt utstyr? Kombinasjonsvåpen eller boltrifle? Regner med sistnevnte. Det er forøvrig verdt å nevne at du må skyte opp med det våpenet som du skal bruke på jakt. Prøveskudd kan du ta med hvilket som helst våpen, så siden du allerede har 30 skudd - så må du ta 5 nye skudd hvis det er boltrifle. 3 med kombinasjonsvåpen.

 

Kikkert:
Her anbefaler jeg å legge de aller meste pengene i. Jeg har f. eks. Interarms Mark X, som er en rifle som er verdt kanskje 2-3k. Kikkertsiktet mitt, Zeiss Classic Duralyt, koster 9k. Jeg anser Zeiss, Kahles og Swarowski som ledende. Ikke kjøp et "jalla-sikte" som risikerer å bli ødelagt av rekylen etter et par år. Det kan forøvrig være verdt å tenke over i hvilke situasjoner du skal jakte i. Skal du jakte på bøen? Måneskinn? Smygjakt? Posteringsjakt? Skal du gå langt på fjellet, som man ofte gjør på reinsdyrjakt?

 

XXL har Zeiss Duralyt til en god pris, 5-7k. Jeg har dessverre ikke erfaring med dette siktet. Vet at erfaringer er litt blandede, men mest gode. Du får det du betaler for. Her får du ihvertfall opplyst retikkel, som kan være en fordel hvis du skal jakte mye i skumring og eventuelt i måneskinnet. Det kan også være greit å se etter brukte kikkertsikter. Min far har en Zeiss Classic fra 80-tallet, og den er fremdeles veldig god. Mitt tips er å ikke gå over 56 i lysåpning. 42 er egentlig helt ypperlig. Noe lavere enn det ville jeg egentlig ikke ha gått. Men her spiller kikkertsiktet og produsent igjen en stor rolle.

 

Rifle:

Hvilket kaliber foretrekker du? Kjøp i et av de vanligste kalibrene. 30.06, .308 eller 6,5. Da er du sikker på at du finner ammunisjonen du trenger omtrent overalt. 6,5 har billigere ammunisjon. Men med .30-06 er det mest trøkk i av de nevnte, og det er også mulig å bruke det i utlandet hvis du en dag skal jakte større vilt. Generelt som nybegynnerrifle er Tikka T3 helt optimalt. Gode rifler med godt rykte på seg. God produsent også. Det er også et godt marked for brukte våpen på finn.no. At riflene har skutt litt, betyr egentlig veldig lite.

 

Du kan altså få utstyr totalt på 2000 kroner. Samtidig kan man legge seg i andre enden, og få supert utstyr til 50k. Det å legge seg på rundt 10-15k burde være bra nok for de aller, aller, fleste. Jeg vil egentlig anbefale å kjøpe ordentlig utstyr når du først gjør det. Jeg regner med at jeg har ihvertfall kikkertsikte for resten av livet mitt.

Lenke til kommentar

Først av alt: (Som posteren over meg såvidt var inne på)

Storviltprøven (5 skudd på reinsskive, 100 meters hold) er ikke så mye en test av skytters ferdigheter som en kontroll av at våpen og sikte er innskutt og fungerende. Denne prøven skal derfor gjennomføres med hvert enkelt våpen som skal brukes under jakten, og er bare gyldig for dette våpenet.

Du fikk låne våpen til oppskytingen, spør om du får låne det samme våpenet til jakta i høst. Ammunisjon holder du naturligvis selv. Om du kjøper nytt våpen, må du ha ny oppskyting. Jeg er usikker på om du må ta de 30 treningsskuddene igjen.

 

Budsjett kan man gjøre mye rart med. Du må regne med et par-tre tusen til våpenskap (som er påbudt). For enkel posteringsjakt vil en rimelig Mauser i høvelig kaliber gjøre jobben, de er meget vanlige i 30-06 og 6,5x55. Begge deler får ihjel alt lovlig norsk vilt på skapelig vis så lenge skuddet sitter. Fåes brukt for en rimelig penge, legg gjerne i litt ekstra om den har en stokk som passer deg. Det er helt lov å spørre om å få prøveskyte før du kjøper.

Samme hvilket kaliber, kjøp deg et par hundre treningsskudd og bruk disse på å bli en bedre skytter. Tenk over hva som gjør at kula ikke treffer der den skal, og fiks på dette. Du skal ha uflaks for å finne et våpen som går dårligere enn 5-10 cm på 100 meter, om du får så dårlig samling bør du få en god skytter til å prøve noen skudd for å se om det er våpenet eller du som er problemet.

 

Kommer ikke på mer nå, men spør gjerne.

 

Èn ting til: Du har jegerprøven ja?

Lenke til kommentar

Ref posten over meg:

Man slipper å ta de 30 prøveskuddene hvis man allerede har skutt dem med et våpen som tilfredsstiller energikravene for jakt på en av storviltartene. Det må tas en ny prøve for hvert løp man benytter.

 

En rimelig Mauser 98 er egentlig et godt og billig valg. Gode og solide våpen som man egentlig får slengt etter seg. Presise er de også. De finnes som oftest i .30-06, siden de fikk dette kaliberet da de ble faset inn i Forsvaret etter at tyskerne etterlot dem etter 2. verdenskrig. Før dette så var de 7,92x57.

 

Jeg har ihvertfall prioritert siktet på min rifle. Det skal mye til for at rifla blir begrensningen på jakt, men det skal ikke mye til før kikkertsiktet hemmer deg. Jeg hadde tidligere et gammelt og billig Tasco-sikte på rifla mi, og testet det mot Zeissen til faren min på bøen i skumring. Med Zeissen hadde jeg nok skytelys til å kunne skyte i 15-20 minutter lengre enn det jeg hadde med Tascoen. I sistnevnte kikkertsikte forsvant retikkelen utrolig raskt, og jeg måtte gi opp selv om det faktisk var mer enn bra nok skytelys.

Lenke til kommentar

 

Med Zeissen hadde jeg nok skytelys til å kunne skyte i 15-20 minutter lengre enn det jeg hadde med Tascoen. I sistnevnte kikkertsikte forsvant retikkelen utrolig raskt, og jeg måtte gi opp selv om det faktisk var mer enn bra nok skytelys.

Hvis det er hjortevilt du tenker på, så bør du vel avslutte jakte før det blir mørkt. :) Du skal ha dagslys, for eventuell ettersøk også. Så den lysstyrken, er det få som trenger. Måtte være for åtejakt, på ikke-hårvilt, da det ikke kreves ettersøk.

Endret av Friluftskar
Lenke til kommentar

Hvis det er hjortevilt du tenker på, så bør du vel avslutte jakte før det blir mørkt. :) Du skal ha dagslys, for eventuell ettersøk også. Så den lysstyrken, er det få som trenger. Måtte være for åtejakt, på ikke-hårvilt, da det ikke kreves ettersøk.

En avslutter selvsagt jakta når det er uforsvarlig å skyte. Men hvis man skal gi seg med den minste antydning til mørke, så blir det lite dyr. Poenget er at med ordentlig optikk, så er det mulig å kunne skyte merkbart lengre (i tid selvsagt) enn med dårligere optikk. Med god optikk ser man bedre igjennom siktet enn via øynene. Med dårlig optikk, så ser man bedre med øynene enn i siktet. Man skal selvsagt være sikker på skuddet. Samtidig blir det tryggere generelt, siden det er enklere å oppdage kvister og andre ting som kan stå i veien i skuddfeltet. Ellers har man også mulighet for å jakte i månelys.

 

Man trenger egentlig ikke høyere lysåpning enn 42 eller 56. Min far sin Zeiss med 42 er omtrent like god i mørket som min med 56.

Lenke til kommentar

 

 

En avslutter selvsagt jakta når det er uforsvarlig å skyte. Men hvis man skal gi seg med den minste antydning til mørke, så blir det lite dyr. Ellers har man også mulighet for å jakte i månelys.

En har ikke lov til å jakte i mørket (eller dårlig lys), på bl.a. hjortevilt. Og du skal som et minimum slutte jakta 2 timer før, daglyset blir dårlig, etter lovverket! Et ettersøk skal foregå i dagslys. Så hvis du har egen godkjent hund, kan du holde på til du har to timers dagslys igjen.

 

Men har en jeger ikke egen hund, må det taes med tid til å få ettersøkshund og eier til plassen. Og den tiden må regnes med! Så hva skal vanlige jegere med lyssterke kikkerter? Greit nok til lovlig åtejakt. Men ikke ved lovlig jakt på hjortevilet og vilt som krever ettersøkshund.

 

Men det er mange som strekker den lovlige jakten, vel langt utover i kveldingen og jakter til det er "skumt". Jeg vet også at noen tillater seg å skyte i mørket og i månelys. Men, det er ikke lovlig!

Lenke til kommentar

En har ikke lov til å jakte i mørket (eller dårlig lys), på bl.a. hjortevilt. Og du skal som et minimum slutte jakta 2 timer før, daglyset blir dårlig, etter lovverket! Et ettersøk skal foregå i dagslys. Så hvis du har egen godkjent hund, kan du holde på til du har to timers dagslys igjen.

Beklager, men her har du misforstått en del. Etter lovverket? Vis gjerne kilder til at man skal avslutte jakta 2 timer før lyset er borte. Jeg mistenker at du kan bli sittende og lete resten av livet ditt - for en slik regel finnes bare ikke. Det er fullt lovlig å jakte i månelys. Da er det ofte lyst nok til å kunne skyte hvis dyret er nærme og med god bakgrunn (som for eksempel rim på bøen).

 

Jeg skyter ikke i "mørket" eller "dårlig lys" - men jeg skyter i skumring fordi det kan trygt gjøres uten å bryte med §19 i viltloven. Hvis det ikke er forsvarlig å skyte, så skytes det selvsagt ikke. Den enkelte jeger sitter med ansvaret.

 

Dette er kravet til utførelsen av jakt, ref viltloven:

§ 19. (human jakt)

Jakt og fangst skal utøves på slik måte at viltet ikke utsettes for unødige lidelser og slik at det ikke oppstår fare for mennesker eller husdyr eller skade på eiendom.

 

Men har en jeger ikke egen hund, må det taes med tid til å få ettersøkshund og eier til plassen. Og den tiden må regnes med! Så hva skal vanlige jegere med lyssterke kikkerter? Greit nok til lovlig åtejakt. Men ikke ved lovlig jakt på hjortevilet og vilt som krever ettersøkshund.

Hvorfor må tiden regnes med? Normalt sett skal man vente 1-1,5 timer med ettersøk. Da spiller det ikke noen rolle om hunden er i huset ditt eller 1 time unna. Hvis det er fare for ettersøk, altså at dyret blir skadeskutt, så skyter man jo ikke. Verre er det ikke. Det er også lovlig å bruke kunstig lys under ettersøk hvis man har gitt melding til de rette instansene. Det er selvsagt en fordel med ettersøk på dagtid.

 

Men det er mange som strekker den lovlige jakten, vel langt utover i kveldingen og jakter til det er "skumt". Jeg vet også at noen tillater seg å skyte i mørket og i månelys. Men, det er ikke lovlig!

Jeg tviler på at du noensinne har vært ute på jakt i månelys, og fått sett selv hvor lyst det egentlig er. Så lenge jegeren er klar over sine begrensninger og utfordringer knyttet til jakt på kvelden, så er det en rimelig sikker og effektiv jaktform.

 

Så jo, det er fullt lovlig å skyte gitt at man er sikker på at dyret går en rask død i møtet. Det er ikke klokkeslettet som sier noe om det er lovlig eller ikke. Det er mengde med lys som avgjør det. Det er mer enn nok lys til å gjøre dette i skumring og i månelys.

Endret av Quote
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...