Zetorgutt Skrevet 18. juli 2014 Del Skrevet 18. juli 2014 Tenkte jeg skulle prøve å skaffe noe alkohol som kan stå i noen ti år, får å få bedre smak. Hva anbefaler dere jeg burde prøve? Har hørt mye at noe alkohol bli bedre på smak etter noen ti år, er litt nysgjerrig på hva som blir bedre smak på. Har også hørt folk skryte så av bourbon som var 35 år gammel, som visst skulle være så godt. Er en type som drikker, øl, cognac, whiskey, likør og litt vin. Noen tips? Takker på forhånd! Lenke til kommentar
Horrorbyte Skrevet 18. juli 2014 Del Skrevet 18. juli 2014 Sterkøl er et godt eksempel på noe som kan bli bedre etter litt lagring på flaske. I Mot i Brøstet spøkte Nils med at Supern hadde juleøl helt fra i fjor, og det kan faktisk føre til at det smaker bedre. Dette gjelder i hovedsak sterkøl, så du kan f.eks. kjøpe litt sterkere juleøl på polet i desember og drikke det til jul neste år. Du vil vite hva som kan lagres i flere tiår, og da er det umiddelbart litt dyrere rødvin jeg tenker på. Sånn ellers er Madeira kjent for å være nærmest udødelig, men jeg vet ikke om den utvikler seg noe særlig etter den er tappet på flaske. Det er uansett fascinerende å kunne drikke noe som ble tappet lenge før man selv ble født. Sånn sett er cognac også interessant, for som du sikkert vet blandes cognac av mange ulike cognac-er av varierende alder. Lenke til kommentar
Paws Skrevet 27. juli 2014 Del Skrevet 27. juli 2014 Mye rødvin kan lagres ihvertfall. Men spør på polet, de fleste som jobber der har god peiling! Har fått mye gode tips de siste årene når jeg har vært ute etter lagringsdyktige viner i forbindelse med gavekjøp. Er du glad i forskjellig, prøv også forskjellig, som øl, vin og sprit. Men det er viktig at du har et sted å lagre det hvor det kan holde en jevn temperatur, fortrinnsvis kjølig, men ikke slik at det blir for kaldt på vinteren. Kom gjerne med oppdateringer når du har funnet noe! Lenke til kommentar
Shirmah Skrevet 27. juli 2014 Del Skrevet 27. juli 2014 Om du skal lagre vin er det viktig at flaskene oppbevares liggende og ikke stående. Om de står oppreist tørker korken ut, som resulterer i at det kommer oksygen inn i flasken, og resultatet blir eddik... Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 27. juli 2014 Del Skrevet 27. juli 2014 Heile poenget med Vinmonopolet er vell at du kjøper alkohol som er ferdig lagra? Uansett så vil smaken som utvikler seg ved lagring være avhengig av lysforhold, temperatur og kva beholder som blir brukt. Cognac og whisky som blir lagra på tønner tar smak frå treverket. Når det er tappa over på glassflasker så vil smaken nesten ikkje endre seg. For udestillert alkohol så vil smaksendringane komme også ved flaskelagring. Men som ved alle andre matvarer så er det ikkje alt som har godt av lagring, i alle fall ikkje langtidslagring. Så du kan ikkje lagre kva som helst, så spør på polet etter råd. Lenke til kommentar
Paws Skrevet 27. juli 2014 Del Skrevet 27. juli 2014 Heile poenget med Vinmonopolet er vell at du kjøper alkohol som er ferdig lagra? Ikke nødvendigvis! Mye vin som selges på polet som helst burde lagres i noen år før den drikkes. Dette kan enkelt sees ved flsakesymbolet, er den stående bør den drikkes nå, er den skrå kan den både drikkes nå og lagres, mens er den liggende, bør den lagres. Jeg har kjøpt flere flasker på polet i Norge som burde lagres i både fem og ti år. 1 Lenke til kommentar
( ) Skrevet 2. august 2014 Del Skrevet 2. august 2014 For å svare direkte på det som står i overskriften: Intet... Det er ikke alkoholen som trenger lagringen, men samspillet mellom de høyst forskjellige kjemiske forbindelsene som er trengt sammen i flasken/fatet (samt, naturligvis, utvekslingen av stoffer mellom væsken, fatet og atmosfæren). Og når det er sagt, så er diverse tyngre rødviner typiske eksempler på ting som bør lagres noen år mellom flasketapping og -tømming. Et av problemene i sammenhengen, er dog spørsmålene om hvilke produsenter, druevarianter, årganger, etc... man bør satse på (og tilsvarende spørsmål kan stilles analogt innen ting som (sterk-)øl, cognac, whiskey, sherry, madeira, ...). Et spørsmål jeg undres over, er hvorfor man stiller spørsmål denne veien, istedenfor å stille de om en type produkt man har fattet nærmere interesse for... Er spørsmålet egentlig bunnet i tanken på investeringer i sådanne ting ? Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå