Gå til innhold

Problemer med Spenningsregulator L7805CV (TO-220)


Anbefalte innlegg

Har en enkel last bestående av to Ir-LED som i sum trekker 0,14A (fra 5V Power).

 

Satte opp en L7805CV som er påstemplet 1,5A med standard 330nF mellom inngangen og GND, samt en 100nF mellom utgangen og GND. Ingen kjøling.

Regulatoren leverer 5V ut, men er supervarm (for varm til å holde fingeren på.

 

Kretsen mates med 12,5V fra et batteri og inngangsstrømmen er 0,15A. Mister altså bare 1,2W underveis, men denne lille effekten er altså nok til å gjøre regulatoren kjempevarm.

 

Googlet litt og fant at kretsen kunne gå i selvsving, så noen anbefalte 100uF på inngangen og 10uF på utgangen. Testet det også. Testet sågar med både 330nF+100uF inn, samt 100nF+10uF ut. Fortsatt like varm.

 

Prøvde med en til L7805CV fra samme parti (eBay), men den er helt lik.

 

Er dette normalt eller har jeg fått et dårlig parti med L7805CV ?

 

Tar gjerne imot forslag til andre måter å løse dette på. PS: jeg skal ha noen flere mikroprosessor-kretser hengende på samme 5V, men disse delene trekker praktisk talt ingen strøm. Bør jeg ha en egen regulator for disse kretsene da jeg tipper dem er sensitiv mot rippel på spenningen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er varmen som er problemet altså?

Sett på en kjøleribbe eller reduser forsyningsspenningen hvis mulig. Dette er normalt. 1,2W er ganske mye i denne sammenhengen.

 

Du kan forvente en overflatetemperatur på ca. 65 grader C over romtemperatur når du brenner av 1,2W i en TO-220 L7805CV (ifølge databladet jeg fant). I tillegg vil varmen fra ICen varme lufta rundt, så forholdet blir egentlig litt verre.

 

Du kan også sette en motstand i serie med regulatoren for å fordele varmetapet over et større område. Men da må du ha en som tåler effekten. Det holder ikke med en 1/8 eller 1/4 W resistor (med mindre den er stor da, men da har du heller ikke oppnådd formålet).

 

Relevant datablad: http://datasheet.octopart.com/L7805CV-STMicroelectronics-datasheet-7264666.pdf

Endret av Nedward
Lenke til kommentar

Nå er jeg usikker på om jeg har forstått dette riktig, men har du koblet to IR-LED i parallell på 5V utgangen?

Når jeg jobber med LED så tenker jeg sjelden på regulering av spenningen, LED er mer avhengig av begrensninger på strømmen for å unngå thermal runaway.

 

Hvis hver LED skal ha 75mA ville jeg ha koblet dem i serie med hverandre, og plassert dem mellom GND og bein 2 (referanse/gnd) på regulatoren. Hvis man deretter kobler en 68 ohm motstand (0,5-1W) mellom bein 2 (ref.) og 3 (utgang) så vil denne kretsen sørge for at det går nøyaktig 73,5mA gjennom hver LED uansett temperatur. På denne måten vil regulatoren ikke bli så varm, men motstanden kan bli litt varm.

http://hobbyelectronics.digitalab.org/2013/07/led-drivers-using-7805-and-lm317/

 

Med min løsning må du i tillegg ha en egen 5V-regulator for IC-kretsene dine.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...