vidor Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 (endret) Professor Berit Johansen ved Institutt for Biologi, NTNU holdt et foredrag for Norsk Allmenlegeforening hvor hun bl.a. tar for seg hvordan vi har utpekt fettet til fiende og skutt oss selv i foten med karbohydrater. Vel verdt å lese selv om det til tider er teknisk. http://legeforeningen.no/PageFiles/177619/140519%20Johansen%20Solstrand_2014_bj.pdf Endret 2. juni 2014 av vidor 1 Lenke til kommentar
dag1234 Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 Litt heftig for oss som ikke er helt inne i dette, vidor. Kan du gi kortversjonen? På norsk? Lenke til kommentar
Skosåle Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 (endret) Gud vet hvor mange produkter som merkes med "kun 1% fett" eller "40% mindre fett". Ikke rart de fleste tror at om man unngår fett i maten så legger man ikke på seg fett. Litt pussig med tanke på at vi snart er lubne eller fete alle mann. En annen ting som er negativt med for mye karbohydrater er at man blir mye dårligere i magen av det. Spiser man mye karbohydrater en dag så merker man fort at magen er mer oppblåst enn vanlig. Nå har ikke karbohydrater all skyld for fedme og sykdom, men å spise litt mindre karbohydrater og mer fett tror jeg ingen har vondt av. Balanse er nøkkelen her. I mine øyne så er mat og produkter alt for dårlig merket, greit at vi har nøkkelhull. Men, hva med å merke varer som inneholder mye kcal, høyt innhold av karbohydrater som sukker eller mye av dårlig fett? Så folk faktisk er obs på hva de kjøper. Hva med mer fokus på hvor mye kcal vi skal spise i løpet av en dag? De fleste har jo ikke peiling på sånt. De spiser det de tror er "sunt", men de legger fortsatt på seg. Nå sporer jeg litt av her, men om vi ikke skal ende opp som de over dammen, så burde vi få opplyst folk. En sund folkehelse har ingen vondt av, dessverre så er det alt for mange som er i elendig form. -Mye på grunn av lite mosjon, men også på grunn av forferdelig dårlig kosthold. Endret 26. mai 2014 av Kjetil_90 1 Lenke til kommentar
Zakke Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 I alle år jeg har gått på skoler og slikt, så tror jeg aldri at jeg noen gang har blitt skikkelig opplært i kosthold. Vi hadde vel en "kostholdssirkel" i heimkunnskapen på barneskolen en gang, og da var det bare sånn at fettgruppen var fy-fy, mens frukt og grønt var bra. Aldri noe detaljert gjennomgang. Det som må til er bedre opplæring, slik at man forstår hva det som står bakpå pakken betyr, og dermed klarer å se gjennom den villedende merkingen. Det kunne gjerne vært oppgaver i heimkunnskapen hvor man måtte veie og måle opp totalt innhold av kcal, karbs, proteiner, fett osv i en rett. Den teoretiske delen av kroppsøving kunne ha fokusert litt på forskjellige dietter. Det er også mye synsing ute blant folk som ikke har peiling, og villedende merking på produkter. Det er jo så mange ting som er "sunne" i disse dager, men ordet sunt er jo en av de mest vage ordene som finnes. De aller fleste ting kan jo være sunne på sin måte slik at man kan trekke frem dette som et positivt argument, men samtidig overse ulempene. Olivenolje har jo f.eks nøkkelhullmerke på seg, så da skulle man jo tro at man kunne bare bøtte på med det? Nei, det kan man ikke, for det inneholder like mange kalorier som alt annet fett, og man må derfor bruke det med samme forsiktighet som alt fett. Honning er jo kjempesunt fordi det inneholder mye nyttig dilldall? Jada, det er det sikkert, men næringsverdiene er jo det samme som for usunn sirup. Nøtter er jo sunt? Joda, men man blir feit av nøtter også. Ellers er jo folk flinke til å tro at alt som er naturlig automatisk er sunt, og dermed lurt å spise. Folk blir lurt av ting som bare inneholder "ufarlig" naturlig forekommende sukker, "helt ufarlig fett" og slike ting. Det finnes jo også negative og positive ord som egentlig betyr det samme. Noe som kalles en kaloribombe i første omgang, kan jo i neste omgang omtales som energirikt.Folket må læres opp.. 4 Lenke til kommentar
Battaman Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 Har selv drevet litt "forskning" på egen kropp i forhold til slanking, og dersom man ser utelukkende på vekta så er det kun en ting som gjelder, antall kalorier inntatt vs forbrent. 1 Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 Ja, hvis man spiser feil mat må man sulte seg for å gå ned i vekt. Spiser man "artgen" mat derimot vil kroppen styre det mer eller mindre av seg selv. Lenke til kommentar
Zakke Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 Det stemmer det, men samtidig så har man noen ting som metter mer per kalori enn andre ting. Det er ihvertfall mitt inntrykk. Hvis man bare teller kalorier så kan man spise mye nudler og drikke mye cola på en dag og fortsatt gå ned i vekt, men man vil nok tape en del mer muskelmasse på det enn hvis man velger mer proteinrik mat. Dessuten vil det ustabile blodsukkeret øke apetitten slik at man begynner å gå rundt sulten hvis man skal klare å holde på dietten, og da er det lettere å sprekke og begynne å snope på ting. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 Spis heller proteiner og fett og se hva som skjer med kroppen. Jeg skummet gjennom studien, men er man virkelig redd mettet fett fremdeles, eller misoppfattet jeg den delen? Lenke til kommentar
meg0709 Skrevet 26. mai 2014 Del Skrevet 26. mai 2014 Det er jo sukkeret som er døden, når de fjerner fettet i maten, så må de erstatte det med sukker for å få smak på maten. 2 Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 27. mai 2014 Del Skrevet 27. mai 2014 Det kommer mer og mer fram i lyset at sukkeret er synderen: http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/05/21/industrins-egna-studier-avslojar-risker-med-socker/?fromMobile=true Lenke til kommentar
Pinng Skrevet 27. mai 2014 Del Skrevet 27. mai 2014 Dette har "lavkarbo-bølgen" visst om lenge. For et sunt kosthold må karbohydratene du får i deg komme hovedsaklig fra grønnsaker og fullkornsprodukter. Evt litt frukt innimellom dersom du ikke bruker kosttilskudd. Lenke til kommentar
Zakke Skrevet 27. mai 2014 Del Skrevet 27. mai 2014 Det er jo sukkeret som er døden, når de fjerner fettet i maten, så må de erstatte det med sukker for å få smak på maten. Problemet er også at ferdigmat er blitt så utbredt, og at denne maten ofte er laget på billig skrap. Det er også ofte tilsatt unødvendig sukker i ferdigmat. Hvis du skal hive i deg en grandis, kjenn nøye etter på smaken og legg merke til hvor søt bunnen egentlig er på smak. Samme gjelder nok også tomatsausen. Det er ikke nødvendigvis så søtt at man merker det til vanlig, men når man tenker over det så er det ganske søtt. Slik er det ikke hvis jeg lager hjemmelaget pizza ihvertfall. Det er også veldig mye av ferdigmaten som er laget av smaksatt hvetemel eller annen stivelse. Her er en artikkel som tar for seg at kjøttet på grandisen bare inneholder 40% kjøtt: http://www.dagbladet.no/2008/12/08/magasinet/tilsetningsstoffer/mat/3902813/ Det er lett å jukse med farsemat ved å bare tilsette litt salt, krydder og smaksforsterkere, for så å spe ut farsen med stivelse. Spekk setter vel også god smak. Mens man tror man får i seg kjøtt så får man egentlig i seg stivelse som er like ille som sukker. Toroposer inneholder også omtrent det samme uansett hvilken rett det er. Det er de samme basice ingrediensens som brukes på alt, og tatt fra hodet så er disse ingrediensene noe slikt som: maisstivelse, hvetemel, salt, natriumglutamat (smaksforsterker), sukker. Deretter tilsetter de noe beskjedent krydder for å få det til å smake slik som den retten skal smake, og kanskje de har noe ris, tørkede erter eller tørkede grønnsaker i posen også. Og litt fargestoff for at ikke hele retten skal bli hvit slik den egentlig er. Dette koker folk opp, blander med kjøttdeig, og spiser med god samvittighet. Folk lures trill rundt ved å spise stivelse som man sannsynligvis ikke ville orket å spise hvis det ikke hadde vært for at det var smaksatt med noe beskjedent krydder, salt og en smaksforsterker som får ting som smaker dårlig til å smake godt og mer delikat. Det er på tide at dagens ungdom tar frem kokeboken og lærer seg å lage mat fra scratch. 2 Lenke til kommentar
anon12234 Skrevet 27. mai 2014 Del Skrevet 27. mai 2014 (endret) Problemet i dag er at "sultfølelsen", du vet den følelsen du har etter å ha jobbet hardt en lang dag med fysisk arbeid, den følelsen som gjør at middagen smaker ekstra godt, den følelsen som kribler inni deg og som gjør mors kjøttsuppe bedre enn noen annens? Den følensen er blitt demonisert, folk tror at man skal da vel kunne gå et liv uten å være sulten, det er for barn i afrika og vi er da vel ikke det. Så hver gang dem er sulten så slenger dem nedpå en snickers eller noe annet tull. Sultfølelsen er en bieffekt at en kjemisk reaksjon i kroppen, den signaliserer at kroppen er i ferd med å begynne omsetting fra fett til sukker(stoffskifte), dette er en bra ting, man skal være litt sulten en gang eller to i løpet av et døgn for å holde denne mekanismen ved like. Folk med stoffskiftesykdom har gått så lenge uten at kroppen har fått gjøre denne prosessen at kroppen ikke lenger er i stand til å gjøre den ordentlig. Er ikke fettet, eller karbohydratene eller e-stoffene som gjør oss feite, det er generell overspising og frykt for å være litt sultne av og til..... Endret 27. mai 2014 av Henrik2k Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 27. mai 2014 Del Skrevet 27. mai 2014 Samtidig merker flere at sultfølelsen er svært forskjellig alt ettersom hva slags mat man spiser. Svenskene beskriver det som å bli "vrålhungrig" når man spiser mer normalt høykarbokosthold. Dette er sikkert det som skaper frykten for å bli sulten hos folk. Lenke til kommentar
vidor Skrevet 27. mai 2014 Forfatter Del Skrevet 27. mai 2014 (endret) Litt heftig for oss som ikke er helt inne i dette, vidor. Kan du gi kortversjonen? På norsk? Jeg synes det var mange lag i denne sånn at det er mulig å hente noe ut av det for alle. Er bare å hoppe over det man ikke forstår og ta med seg essensen. Den medisinske og vitenskapelige terminologien er der for de som vil ha den. For mye karbohydrater gjør folk syke og man kan balansere det med sunt fett, fortrinnsvis mettet fett og mer omega-3 og mindre omega-6 som f.eks planteoljer. Dette vil dra ned den glykemiske indeksen som vil stresse kroppen mindre og gi bedre regulering av energi. Endret 28. mai 2014 av vidor Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 27. mai 2014 Del Skrevet 27. mai 2014 Mennesket er en alteter. Hvis en enkeltperson føler seg "syk" av vanlig mat, er det denne personen det er noe i veien med, ikke kostholdet til hele resten av verden. Lenke til kommentar
vidor Skrevet 27. mai 2014 Forfatter Del Skrevet 27. mai 2014 Industrimat er mer designet for å være rusmiddel enn mat, ellers er jeg enig. Naturlig mat er ikke det som selges i butikkene. Jeg vet om en person som lever utelukkende på Cola. En annen på smågodt, en tredje på spaghetti og en fjerde på grandiosa. De får i seg energi, men ikke næring. Jeg fatter ikke at de kan leve på det. Kroppen kan umulig ha det godt over tid på den dietten. Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 27. mai 2014 Del Skrevet 27. mai 2014 Det er sant, men da snakker vi at viktige næringsstoffer mangler. Som er noe annet enn fininnstilling av forholdet mellom fett/protein/karbohydrater fra relativt uprossesserte kilder. Lenke til kommentar
PL610 Skrevet 27. mai 2014 Del Skrevet 27. mai 2014 Mennesket er en alteter. Hvis en enkeltperson føler seg "syk" av vanlig mat, er det denne personen det er noe i veien med, ikke kostholdet til hele resten av verden. Det er en sannhet med modifikasjoner. Hjerte og karsykdommer, fedme, diabetes osv. er resultater av kostholdet som er på vei til å bli i hele resten av verden. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå