Quote Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 (endret) Landbruk må som alle andre bransjer, modernisere seg og effektivisere seg. Den idylliske lille gården 5 timer oppi en krøttersti er ikke og SKAL IKKE være lønnsom lengere. Bønder må finne seg i å måtte konkurrere mot store industrigårder som ligger nære hovedveiene. Det er den utenlandske industribonden som gnir seg i hendene av dette. Dette har miljøkonsekvenser, og forbrukerne kommer til å bli taperne. Avskoging, bruk av palmeolje, lang transportrute osv. er noen av konsekvensene. Men FRP-ere bryr seg kanskje ikke så mye, så lenge de får sitt billige flesk på frokostbordet. Endret 20. mai 2014 av Quote 1 Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Ja, folk som tror at man kan legge ned landbruket uten at dette får ringvirkninger og til dels alvorlige og mulig temmelig alvorlige konsekvenser på lang sikt vet ikke hva de snakker om. Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 ja, vi eter oss ut av klærne på billig flesk, og så betaler vi i dyre dommer for å fjerne flesket slik at ikke hele garderoben må skiftes, og det gjør ikke vondt .. pussig by og land syltelabb i syltelabb Lenke til kommentar
Zepticon Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Skulle tro man tok fra dem trygden! Eller vent nå litt.... Lenke til kommentar
Quote Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Nordmenn har aldri brukt så lite av inntekten sin på mat som nå i dag. Vi bruker 12% av inntekten vår på mat. Det er god mat som bidrar til sysselsetting og ivaretakelse av kulturlandskap og distriktene. Ikke mat som er skadelig mot miljøet og vil kunne være en dødsdom for distrikter hvor mange arbeider med landbruk. Spørsmålet er hva en prioriterer. 2 Lenke til kommentar
anon12234 Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 (endret) Landbruk må som alle andre bransjer, modernisere seg og effektivisere seg. Den idylliske lille gården 5 timer oppi en krøttersti er ikke og SKAL IKKE være lønnsom lengere. Bønder må finne seg i å måtte konkurrere mot store industrigårder som ligger nære hovedveiene. Det er den utenlandske industribonden som gnir seg i hendene av dette. Dette har miljøkonsekvenser, og forbrukerne kommer til å bli taperne. Avskoging, bruk av palmeolje, lang transportrute osv. er noen av konsekvensene. Men FRP-ere bryr seg kanskje ikke så mye, så lenge de får sitt billige flesk på frokostbordet. På hvilken måte har dette miljøkonsekvenser? På hvilken måte kommer forbrukerne til å tape? Norge er av de land med minst befolkningstetthet i verden, vi har nok plass til å plante skog. Hvorfor skulle vi begynne å bruke mere palmeolje? storbønder leverer under samme krav til kvalitet som småbøndene gjør. Mange påstander, ingen forklaringer, typisk for en følelsesmessig og ikke rasjonelt styrt ytring..... Landbruket er et sårt tema, ingen ønsker å miste tradisjon, ingen ønsker å miste familietradisjon, men verden forandrer seg. Gården forsvinner ikke, den bare drives ikke på samme måte lengere. Familiegården min er nå en golfbane, joda, jeg savner the good old days av og til, men det var ikke lønnsomt lengere, da må man effektivisere eller gjøre noe annet. Og jeg er ingen FrP'er så det er sagt. Jeg jobber i industri, her får man konkurranse tredd ned over halsen og man er død før man har begynt hvis man ikke yter til det ytterste absolutt hele tiden. Hvorfor skal landbruk slippe dette? Endret 20. mai 2014 av Henrik2k 4 Lenke til kommentar
Zepticon Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 (endret) New Zeeland har verdens beste bonder uten subsidier Endret 20. mai 2014 av Zepticon 2 Lenke til kommentar
Quote Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 På hvilken måte har dette miljøkonsekvenser? På hvilken måte kommer forbrukerne til å tape? Norge er av de land med minst befolkningstetthet i verden, vi har nok plass til å plante skog. Hvorfor skulle vi begynne å bruke mere palmeolje? storbønder leverer under samme krav til kvalitet som småbøndene gjør. Jeg har allerede forklart hvordan dette gir miljøkonsekvenser hvis matproduksjonen blir lagt utenlands. Langreist mat, avskoging og bruk av palmeolje. Samtidig, hvilken garanti har vi for at arbeidsvilkårene er tatt hensyn til? Det er mye inhumant arbeid som foregår i bananplantasjer i Brasil. Går det greit så lenge vi ikke ser det? Nordmenn er fæle til å blåse opp saker om store selskap bruker og utnytter billig arbeidskraft med store konsekvenser for miljøet. Regnskogen skal ihvertfall ikke kappes ned. Med mindre det gir oss mat (som vi godt kan lage selv). Landbruket er et sårt tema, ingen ønsker å miste tradisjon, ingen ønsker å miste familietradisjon, men verden forandrer seg. Gården forsvinner ikke, den bare drives ikke på samme måte lengere.Jo, noen ønsker tydeligvis å miste en god tradisjon. Verden forandrer seg, helt klart. Det gjør miljøperspektivet bare enda mer viktig. Takk for at du klargjorte det. Gården kommer til å forsvinne, jo. Dyrene som tidligere beitet på innmark og utmark, kommer til å forsvinne med det resultatet at landskapet blir gjengrodd. Jeg jobber i industri, her får man konkurranse tredd ned over halsen og man er død før man har begynt hvis man ikke yter til det ytterste absolutt hele tiden. Hvorfor skal landbruk slippe dette?Vel, fortell gjerne hvorfor industrien din kan fungere her til lands. Jeg tipper at det ikke er på grunn av arbeidskraften er så billig, men derimot kvaliteten som medfølger produktet som blir produsert. Det er en fellesnevner i den norske industrien - kvalitet. På samme måte gjelder det for den norske landbruken - det koster, men det er kvalitet. Forbrukere vet å velge kvalitet fremfor kvantitet. Jeg sier ikke at utenlandsk mat ikke inneholder kvalitet på likt nivå med den norske maten. Men vår mat bringer med miljøvennlighet, kontroll på arbeidsvilkår og er til dels en viktig hjørnestein i mange kommuner i distriktet. 1 Lenke til kommentar
anon12234 Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 (endret) På hvilken måte har dette miljøkonsekvenser? På hvilken måte kommer forbrukerne til å tape? Norge er av de land med minst befolkningstetthet i verden, vi har nok plass til å plante skog. Hvorfor skulle vi begynne å bruke mere palmeolje? storbønder leverer under samme krav til kvalitet som småbøndene gjør. Jeg har allerede forklart hvordan dette gir miljøkonsekvenser hvis matproduksjonen blir lagt utenlands. Langreist mat, avskoging og bruk av palmeolje. Samtidig, hvilken garanti har vi for at arbeidsvilkårene er tatt hensyn til? Det er mye inhumant arbeid som foregår i bananplantasjer i Brasil. Går det greit så lenge vi ikke ser det? Nordmenn er fæle til å blåse opp saker om store selskap bruker og utnytter billig arbeidskraft med store konsekvenser for miljøet. Regnskogen skal ihvertfall ikke kappes ned. Med mindre det gir oss mat (som vi godt kan lage selv). Landbruket er et sårt tema, ingen ønsker å miste tradisjon, ingen ønsker å miste familietradisjon, men verden forandrer seg. Gården forsvinner ikke, den bare drives ikke på samme måte lengere.Jo, noen ønsker tydeligvis å miste en god tradisjon. Verden forandrer seg, helt klart. Det gjør miljøperspektivet bare enda mer viktig. Takk for at du klargjorte det. Gården kommer til å forsvinne, jo. Dyrene som tidligere beitet på innmark og utmark, kommer til å forsvinne med det resultatet at landskapet blir gjengrodd. Jeg jobber i industri, her får man konkurranse tredd ned over halsen og man er død før man har begynt hvis man ikke yter til det ytterste absolutt hele tiden. Hvorfor skal landbruk slippe dette?Vel, fortell gjerne hvorfor industrien din kan fungere her til lands. Jeg tipper at det ikke er på grunn av arbeidskraften er så billig, men derimot kvaliteten som medfølger produktet som blir produsert. Det er en fellesnevner i den norske industrien - kvalitet. På samme måte gjelder det for den norske landbruken - det koster, men det er kvalitet. Forbrukere vet å velge kvalitet fremfor kvantitet. Jeg sier ikke at utenlandsk mat ikke inneholder kvalitet på likt nivå med den norske maten. Men vår mat bringer med miljøvennlighet, kontroll på arbeidsvilkår og er til dels en viktig hjørnestein i mange kommuner i distriktet. Har jeg sagt noe om å legge landbruket utenlands? Der forsvinner de fleste argumentene dine. Ett punkt jeg ønsker å kommentere, kvalitet. Norskprodusert mat fra et visst meieri som jeg ikke skal nevne, er den mest industrialiserte matmøkka du får, på akkurat samme linje som utenlandske produsenter. Den dagen norvegia, jarlsberg eller lettrømme på boks er noe annet enn helautomatisert industriproduksjon uten et SNEV av håndtverk, ja så skjønner jeg ingen ting, det er REN billigsøppel..... Produsenter som leverer KVALITET er små nisjeprodusenter, og dem er ikke truet av effektivisering av landbruket uansett..... "men jeg har spist norvegia siden jeg var liten pjokk"- too bad, det er industrimat. Norge er og blir et dobbeltmoralsk land uansett hvordan du vender på det, vi bryr oss ikke så hardt om hvordan oljen vår brennes i utlandet, så lenge den ikke brennes her..... Endret 20. mai 2014 av Henrik2k 1 Lenke til kommentar
Quote Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Har jeg sagt noe om å legge landbruket utenlands? Der forsvinner de fleste argumentene dine. I bunn og grunn ikke. Argument med lokal produksjon av mat gjelder fremdeles. Slik det blir lagt opp til nå, er det kun store gårder på østlandet som har mulighet til å drive med slik matproduksjon. Da risikerer man at kornproduksjonen blir lagt utenlands for å gjøre plass til f. eks. storfeproduksjon på de få områdene i landet hvor man kan ha en slik grad av effektivitet som nå ønskes. Ett punkt jeg ønsker å kommentere, kvalitet. Norskprodusert mat fra et visst meieri som jeg ikke skal nevne, er den mest industrialiserte matmøkka du får, på akkurat samme linje som utenlandske produsenter. Den dagen norvegia, jarlsberg eller lettrømme på boks er noe annet enn helautomatisert industriproduksjon uten et SNEV av håndtverk, ja så skjønner jeg ingen ting, det er REN billigsøppel..... Produsenter som leverer KVALITET er små nisjeprodusenter, og dem er ikke truet av effektivisering av landbruket uansett..... Så nå ønsker du kvalitet, men vil samtidig gjøre det vanskeligere å lage kvalitet? Det du ønsker vil føre til en større industrialisering av jordbruket. Jeg kan ikke gjøre annet enn å riste på hodet og påpeke dobbeltmoralen. Norge er og blir et dobbeltmoralsk land uansett hvordan du vender på det, vi bryr oss ikke så hardt om hvordan oljen vår brennes i utlandet, så lenge den ikke brennes her.....Er løsningen da å gjøre oss enda mer dobbeltmoralsk? 1 Lenke til kommentar
PatSharpX Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 «Hengt» Listhaug dinglet fra bru over E6. Er så lei av at bøndene sutrer! Også skal de plage oss, fordi de ikke får ta mer av våre penger! Lenke til kommentar
Quote Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 «Hengt» Listhaug dinglet fra bru over E6. Er så lei av at bøndene sutrer! Også skal de plage oss, fordi de ikke får ta mer av våre penger! Gi et eksempel på en yrkesgruppe som ikke hadde klaget dersom yrket deres stod i fare for å bli outsourcet. 1 Lenke til kommentar
PatSharpX Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 (endret) «Hengt» Listhaug dinglet fra bru over E6. Er så lei av at bøndene sutrer! Også skal de plage oss, fordi de ikke får ta mer av våre penger! Gi et eksempel på en yrkesgruppe som ikke hadde klaget dersom yrket deres stod i fare for å bli outsourcet. IT bransjen. Og her er det tross alt snakk om at de ikke får en økning på 30%(!) Endret 20. mai 2014 av PatSharpX Lenke til kommentar
Sleggefett Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 http://www.vgtv.no/#!/video/82328/direkte-boendene-inntar-osloInteressant debatt mellom Atle Simonsen og en ukjent bonde(?). 1 Lenke til kommentar
Heradon Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Dem stenger veier, blokkerer eggpakkefabriker, heller tusenvis av liter melk utover veiene, drar rundt på hengere med dritt, og dem bryter forhandlingene. Jeg har ikke satt meg veldig inn i saken, men det er ikke mange andre grupper i samfunnet som oppfører seg slik ved uenighet. Jeg lurer egentlig på, hvorfor er det slik? Er bønder mer barnslig en folk flest? Er dem mindre intelligente, eller er det bare manglende sosiale evner som fører til dette? Det er bra at man markerer sin misnøye her i samfunnet, langt flere yrkesgrupper skulle gjort det. Men bøndene har jeg personlig lite til overs for. De er bortskjemte og de lever på statens nåde, mange av dem. Det er på tide og få store lønnsomme gårder her i landet. Få lagt ned alle de små hobby gårdene som kun sluker statens penger. Det må drives lønnsomt, ellers har de ikke livets rett. Journalister får mer subsidier enn bøndene. Kanskje vi burde kutte ut dem først? 2 Lenke til kommentar
Sheasy Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 De får ikke mer subsidier, men ja, vi bør kutte de også. 1 Lenke til kommentar
PatSharpX Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Det er også vanskeligere å importere journalister enn feks egg.Men ja, pressestøtten bør også skjerpes inn. Lenke til kommentar
Sheasy Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Det er den utenlandske industribonden som gnir seg i hendene av dette. Dette har miljøkonsekvenser, og forbrukerne kommer til å bli taperne. Avskoging, bruk av palmeolje, lang transportrute osv. er noen av konsekvensene. Men FRP-ere bryr seg kanskje ikke så mye, så lenge de får sitt billige flesk på frokostbordet. Det er ikke gitt at kortreist mat er mer miljøvennlig enn langreist mat. Avskoging er ikke annet enn et lokalt problem, og kan enkelt omgås. Lenke til kommentar
Quote Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Det er ikke gitt at kortreist mat er mer miljøvennlig enn langreist mat. Avskoging er ikke annet enn et lokalt problem, og kan enkelt omgås. Avskoging påvirker miljøet både på globalt og lokalt nivå. 1 Lenke til kommentar
€uropa Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 [...] Jeg sier ikke at utenlandsk mat ikke inneholder kvalitet på likt nivå med den norske maten. Men vår mat bringer med miljøvennlighet, kontroll på arbeidsvilkår og er til dels en viktig hjørnestein i mange kommuner i distriktet. At norsk jordbruk er miljøvennlig, er jeg ikke sikker på. Én ting er at terrenget i landet vårt er ganske kupert, men viktigere er det nok at klimaet vårt ikke tillater så mange og gode avlinger som i sørligere strøk, slik at norsk landbruk må ha langt flere maskiner per enhet mat. Når det gjelder arbeidsvilkår, ser jeg ikke hvorfor det skal være forskjell på jordbruk og alle andre bransjer som bruker utenlandsk arbeidskraft. For Norge vil det være mest aktuelt å importere (mer) mat fra EU, men hvis vi likevel importerte mat fra for eksempel afrikanske land med dårlige arbeidsvilkår, vil det for dem bidra til økonomisk vekst og bedre arbeidsvilkår på sikt. Er du bekymret for distriktenes økonomi, er det billigere for samfunnet som helhet om staten overfører pengene direkte til kommunene istedenfor å subsidiere bøndene. 1 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå