Gå til innhold

skole oppgave: solcelleanlegg i sahara


Taynerd

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har en skoleoppgave hvor jeg har tatt for meg solcelleanlegg i sahara.

Så om noen har noe for eller imot solcelleanlegg i sahara å komme med hadde det vært flott :)

Et par punkter:

 

- Solceller fungerer best ved lav temperatur. Dvs. høyest virkningsgrad og lengst levetid. Sahara er åpenbart ikke beste sted for det. Man kan bedre levetid og virkningsgrad med et kjøleanlegg. For eksempel basert på sjøvann, varmeveksler og lukket rørsystem. Det fordyrer selvsagt anlegget en hel del og krever at det ligger ved kysten, men det er kanskje mer lønnsomt enn å måtte ha flere solceller for å få en gitt effekt og bytte solcellene oftere.

 

- Sol har den fantastiske egenskapen at den distribuerer seg selv. Man trenger ikke kostbare kraftlinjer med linjetap og transformatorer med sine tap igjen. Solceller bør monteres der forbruket er, ikke i store kraftverk som må distribuere kraften ut til forbrukerne. Det gir bedre driftsikkerhet å slippe hele overføringsnettet, men lavere utnyttelsegrad i og med at lokal overskuddskapasitet ikke kan flyttes til steder med underskudd på grunn når man ikke har et distribusjonsnett. Energilagring er så fordyrende at det ofte er bedre å fyre for kråka når man har lokal overskuddskraft. Litt lagring til laveffekt greier som lys, telefonladere og sånt kan likevel være verdt prisen. Et bedre alternativ enn fyring for kråka er å lagre energien i varmelager. For eksempel i form av store matovner og store keramikkovner. Det er teknologisk billig og gir mulighet for matlaging og arbeid om natta. Belysning og lading av telefoner, bærbare PCer, tv-er osv er viktig for å kunne utnytte større deler av døgnet.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Et par andre momenter du kan følge opp:

  • Sahara har store døgnvise temperatur-svingninger. Hvor godt takler elektronikken i solcellene dette?
  • I hvert fall store deler av Sahara er en sandørken. Vil (delvis) tildekking av sand lage problemer? Vil "sandblåsing" gi stor slitasje?
Lenke til kommentar

Til tross for at virkningsgraden er lavere med høy temp, så kunne man kanskje hatt vannkjøling som er koblet opp til en varmepumpe som produserer elektrisitet. I et varmt miljø så vil det være lettere å komme opp på en temperatur som lar det gjøre å få ut brukbare mengder.

Alternativt ha peltierelementer under solcellene, som til tross for sin lave effektivitet, vil kunne gi solcellene et par prosent høyere effektivitet, samtidig som de bidrar med noen ekstra prosent. Det krever fortsatt en kald side for høyest effektivitet, som f.eks kjølevann.

 

Man kan kanskje utnytte de døgnlige temperatursvigningene ved å ha en stor nedgravd tank som vil sirkulere vannet også på natta, som da vil kjøler ned vannet til nær frysepunktet (?). Kjølevannet vil nå være varmt fra dagens oppvarming, og vil varme opp solcellene, og dermed bruke panelene som en stor kjøleribbe. Også nå vil peltierelementene produsere litt strøm, bare motsatt vei. Etter natten så vil vannet være kaldt, som deretter blir brukt som kjøling på dagen. Så lenge tanken er stor nok, så vil panelene ha langt mindre temperatursvigniner, og den vil i praksis bare fungere som et treghetsmoment som flater ut temperaturen, og produserer elektrisitet som en heldig "bieffekt". Win, Win.

 

Og om strømmen som produsert på natta fra det varme vannet i tanken mot den kalde luften ute, kun er nok til å drive pumpene, så er det en heldig gevinst som øker effektiviteten og senker kompleksiteten.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...