Gå til innhold

Anbefalte innlegg

En snuser som slutter vil kunne kjøpe seg en 980ti etter 3 mnd, jeg vil kalle det prioriteringer.

Det er lett å si at det handler om prioriteringer når man selv ikke har det problemet. Forsåvidt er det heller ikke alle som har dårlig råd som snuser.

Endret av Hansien
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er gift. Betyr nada hvor mye jeg tjener - pengene er tydeligvis ikke mine uansett.

Kanskje på vei til å bli en annen diskusjon en hva tråden legger opp til, men godt poeng Kyrre. Med tre unger og lån oppetter ørene så skal månedens påfyll på kontoen fordeles på mye forskjellig. Skulle gjerne kunne brukt 20 KNOK, men må også finne en balanse mellom investering og bruk. 

 

Men jeg skjønner nå at jeg ikke vil kunne utnytte en 144 Hz skjerm med The Corporal. Ser også at det er mange som ikke anbefaler at man tenker så mye på fremtidige oppgraderinger. Tenker derfor kanskje det beste er å gå for en optimalisert pakke som The Corporal og så får jeg kanskje bytte hele opplegget om noen år. Da kan behovene ha endret seg også med smågutter som har begynt å kjøpe spill som krever mer enn Minecraft. 

 

Leste et par andre poster her på forumet og vurdere da å bytte ut GTX 960 med GTX 970. Skjønner da at CPU vil gi begrensinger og at jeg da muligens oppgraderer fra i3 4170 til i5 4690K. Dette vil da bli omlag 1500,- dyrere. Gir dette mening eller er det andre komponenter i The Corporal som da holder igjen? Feks. HK? 

Endret av Svalmeister
Lenke til kommentar

Forskjellen mellom i3 4170 + GTX 960 og i5 4690K + GTX 970 er vel i område 2400 kroner.

 

Jeg vil absolutt si at det er verd det, men du bør nok passe på å ta et hovedkort med Z97 brikkesett hvis du da går for i5'n. Dermed må du legge på et par hundrelapper til de allerede nevnte 2400. Videre må du ha en CPU kjøler hvis du ikke allerede har tenkt på det. 300 kroner ca.

 

Har du råd til i5'n og GTX 970 så syntes jeg det er et smart valg. Hvor mye en i3 vil bottlenecke et GTX 970 ift hva en i5 vil gjøre blir litt spekulasjoner fra min side (men finnes sikkert tester på dette). I enkelte spill vil i5'n yte en del mer, i andre spill nesten ikke merkbart fordi hovedjobben utføres av GPU. Kjøper du i5 + GTX 970 kan du også begynne å se deg om etter skjerm med mer enn 60hz, fordi du vil få en god del mer FPS.

 

Hvis prisen veier tungt her så vil jeg påstå at i3 + GTX 970 gir mer ytelse i de fleste spill enn i5 + GTX 960. Bare for å gjøre forvirringen total. Det er så avhengig av spillet, så det er vanskelig å gi en helt konkret anbefaling.

Endret av Kyrre S.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå er det en ny FreeSync skjerm på vei. Under halv pris av den for øyeblikket billigste G-Sync skjermen på markedet. Den går riktignok  "bare" opp til 76Hz, men har 1ms responstid, så den bør fungere svært bra til gaming på trangt budsjett. Spørs om ikke Korporalen bør bytte ut skjermkortet? R9 380 vinner jo over GTX960 i alt av benchmarks her ihvertfall, til 200Kr ekstra over billigste GTX960. Legg på 250Kr til så får man 4GB VRAM som er samme pris som billigste GTX960 med 4GB

Endret av Gabri3L
Lenke til kommentar

Som noen sa ovenfor, den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves! Det er endelig tid for å anbefale høyttalere til PC-bygget. :)

 

Studiomonitorer_zpsy3bdztht.png

Øverst: Rookit 5 G3 ? M-Audio BX5 Carbon ? Focal Alpha 50 ? Adams A5X

Nederst: Genelec 8010A ? Yamaha RS5 ? JBL LSR 305 ? AudioEngine 5+

 

Ovenfor er studiomonitorer med 5-tommers basselement. Dette er en størrelse som passer godt til et skrivebord. De i uthevet skrift har jeg testet hjemme, mens resten er testet i butikker som 4Sound og SoundGarden.

 

DSC_6389_zpsokwjslyy.jpg

 

SAMLETEST: JBL LSR 305, AudioEngine 5+, Logitech Z443 2.1 (m/AudioEngine D1 og Behringer UCA202 DAC) 

 

Når du skal handle PC-høyttalere har du to valg. Du kan på den rimelige siden velge høyttalere fra merker som Logitech og Creative som lar seg koble rett på, eller velge mer eksklusive studiomonitorer som lar seg koble via lydkort eller DAC. I dag skal vi teste begge deler!  :dremel:

 

Konfigurasjon:

Jeg har hatt disse høyttalerne i underkant av en måned. Optimalt skal høyttalere spilles ordentlig inn før de testes, noe disse bare til dels har gjort. Ta forbehold om at inntrykk av lydsignatur kan endre seg ved lengre tids bruk.

 

dB%20Volume%20Meter.jpg

 

For å garantere at lydnivået har vært jevnt over likt for alle høyttalerne, har jeg brukt en lydmeter-app for Android. I følge Niosh Science Blog, har disse en nøyaktighet som avviker ca. 2 dBA fra referansemål. Det er lite og insignifikant. Uansett er det ikke særlig relevant, da alle høyttalerne har blitt testet med samme måleinstrument. 

 

For å sørge for best mulig lyd, har høyttalerne blitt stablet på et fundament av bøker, slik at tweeter-elementet har ligget i hodehøyde ved lytting. Høyttalerne har blitt replassert for hver test, slik at de har stått i samme posisjon til enhver tid. 

 

Forbehold om subjektivitet:

I det store og det hele vil testen bestå av egne sanseinntrykk av lydopplevelsen. Den er i stor grad subjektiv, slik tester av lyd alltid er. Det som gir testen validitet, er at en kan beskrive tilstedeværelse av individuelle kvaliteter i lyden, og detaljer i lydbildet. For å ta et eksempel, kan en observere at bakgrunnslyder kommer mer frem enn hos konkurrenten, og at dette vil være en observasjon som er universell for alle.

 

Testmateriale:
Jeg har valgt å teste musikk med bruk av Spotify Premium 1.0.12.126. Sangene jeg har brukt reflekterer ulike sjangrer og type musikk. 

 

Spotify:

Omen - Radio Edit - Disclosure ft. Sam Smith | Pop

Last Night on Earth - Speaker of The House Remix | Electronica

Nuvole Bianche - Ludovico Einaudi | Akustisk

Back in Black - AC/DC | Rock

 

spotify-3-icon.png

 

 

YouTube:

4K-materiale - kommentar

 

1080p-materiale - action / spill

 

Film:

Pirates of The Caribbean - BluRay 1080p

 

On_Stranger_Tides_Poster.jpg

 

Resultat:

JBL-LSR305PAIR.jpg

JBL LSR 305

Til musikk utmerker JBL seg. Disclosure Ft. Sam Smith bruker et stort lydbilde typisk for pop i 2015, der alt fylles både med tydelig vokal, og flere spor i bakgrunnen med synth og rytmiske data-instrumenter. JBL er flink til å levere gnist til sporet, samtidig som det er enkelt å isolere hver lyd hver for seg. I Dada Life sin One Last Night on Earth kommer det enda bedre fram hvor overlegen JBL er til å skille detaljer, der bakgrunnsbassen er solid med samtidig tydelig vokal, mids og highs. Nuvole Bianche er ikke like god, ved at den oppleves noe reservert med kun piano. Ikke misforstå, generelt akustisk, høres JBL-høyttalerne mer ekte ut i forhold til sine instrumenter, mens AudioEngine gjerne krydrer litt ekstra og utvider dynamikken litt. Dette er Back in Black av AC/DC et veldig godt eksempel på. JBL er klart best på instrumentene individuelt sett, og når det er flere instrumentspor som kombineres, er ikke lyden reservert lenger, og den banker resten av feltet.

 

I YouTube-videoen til tech-reporter MKBHD er JBL kun nest best. Det eneste kriteriet jeg baserer på her, er klarheten og lettfatteligheten til stemmen. Både AudioEngine og JBL er gode, men AudioEngine virker å ha et ørlite forsprang farging av stemme.

 

Ved Rocket League-action er det motsatt. JBL har den beste totallyden, der den skiller bedre mellom ulike lydspor, og har de beste detaljene. Bassen er også tydeligere, om ikke kvantivt tyngre enn AudioEngine.

 

På høykvalitets filmmateriale, viser JBL seg også som seiersherre med god margin. Lyden lever rett og slett, og gjør mye større inntrykk enn konkurrentene som er mindre detaljrik, og mindre i bassen.

 

audioengine-a5-plus-speakers-50-watt-2-w

 

AudioEngine 5+

AudioEngine 5+ mangler samme evne som JBL å bringe liv og røre til Sam Smith og Disclusure sin pop-musikk. Det unnfanger ikke på langt nær like mange nyanser i Dada Life, og passer sånn sett ikke til elektronika på samme måte. Der høyttalerne kommer til sin rett, er musikk med få lydspor, som ellers kan virke kjedelige. Her utvider på en måte AudioEngine 5+ dynamikken litt, og gjør lyden mindre reservert. Men det er et ytterst lite knippe av musikk der jeg faktisk foretrekker 5+ over JBL.

 

For YouTube, overrasket AudioEngine 5+ med å ha krystallklar lyd i 4K med ren voice over / kommentering. Enormt klar vokal, og ingen tegn til forvrengning. På lavere lydnivå kan dette være en fordel.

 

I film faller AudioEngine 5+ litt igjennom. Det er etter alle målinger en bra prestasjon, men ikke i forhold til JBL, som rett og slett er mer detaljrik, skildrer stemmer bedre når det er bakgrunnsmusikk, og ikke minst knuser AudioEngine 5+ på scener med trøkk og mellombass i.

 

z443-1.jpg

 

Logitech Z443 2.1

Logitech er det rimelige alternativet, men det har en egenskap som de andre høyttalerne ikke har. En 2.1 løsning med egen subwoofer. Hvordan den klarer seg, beskrives under.

 

Til musikk er Logitech ikke i nærheten. Alle detaljer forsvinner, lydspor flettes inn i hverandre og er volumstyrt hva som kommer sterkest til syne. Taper på samtlige kategorier, men har faktisk overraskende fin dypklang i piano. 

 

På YouTube går det ikke stort bedre. MKBHD sin stemme mister totalt karakter, blir generisk, og kjedelig. I Rocket League blir det straks vanskelig å skille hvem av de to som kommenterer, og publikum høres ikke lenger ut som nettopp det. Lydene er paffe, uten etterklang, og bassekvenser er kvantitativt sterkt tilstede, men ikke kvalitativt. 

 

I film vil Logitech være noe bedre på selve rumlebassen. Dette er en svakhet ved å velge studiomonitorer, nemlig at det egentlig trenger en dedikert subwoofer av samme kvalitet. Dette er noe som vurderes kjøpt av undertegnede. 

 

Konklusjon:

Om en skal legge mer i potten for et anlegg, er det viktig at en får en hørbar forskjell. Den forskjellen er tilstede mellom JBL og AudioEngine 5+, der førstnevnte koster noen hundrelapper mer pågrunn av at en trenger ekstra kabler for å koble til vanlige DACs. Det som virkelig gjør JBL et kostbart alternativ, er hvordan høyttalerne yter i forhold til hvilken DAC som er tilkoblet. I testene brukte jeg enten Behringer UCA 202 (300 kroner) eller AudioEngine D1 (1350 kroner). Til min store overraskelse synes jeg subjektivt at AudioEngine 5+ passet bedre med den rimelige løsningen fra Behringer. JBL på sin side hørtes ikke god ut før den fikk åpnet seg ordentlig med AudioEngine D1 DAC. Dette var faktisk en såpass stor forskjell, at jeg vil råde folk til å minst skaffe en DAC av slik karakter om en skal bruke JBL sin høyttaler. Med Behringer UCA 202 vil jeg nesten påstå at AudioEngine 5+ dominerte JBL LSR 305. Sjokkerende. Logitech på sin side var ikke like kildekritisk, og jeg klarte ikke å høre forskjell på hovedkort, UCA 202 og D1. 

 

... Men dette var kun høyttalerne jeg vurderte der hjemme. Jeg bestilte disse ettersom i prisklassen rundt 3000 kroner, virket det som om disse var de beste. Men vent nå litt. Adams A5X til 6200 kroner paret er noe for seg selv. Den har 5,5" basselement, og er litt større. Men lyden er også på et nytt nivå. Jeg hadde faktisk mulighet til å kjøpe disse brukt til 4000 kroner. Det angrer jeg nå på at jeg ikke slo til på. :) Men 6200 kroner er mye penger, så for folk flest vil jeg kåre en kombinasjon av Behringer UCA 202 og AudioEngine 5+ som et svært bra kjøp.

 

Anbefalte kombinasjoner:

AudioEngine 5+ og Behringer UCA 202 = 2900 kr

JBL LSR 305 + AudioEngine D1 + dobbel-Jack-Phono kabel = 4450 kroner

Logitech Z443 = 899 kroner

 

AudioEngine 5+

Lyd: 7/10

Verdi for pengene: 9/10

 

JBL LSR 305

Lyd: 8/10

Verdi for pengene: 7/10

 

Logitech Z443

Lyd: 4/10

Verdi for pengene: 7/10

 

NB! Verdi for pengene er basert på hva en anbefalt totalpakke med DAC og kabler, vil koste

 

Agentspoons anbefalinger:

 

276026-audioengine-5-audiophile-level-pe

 

AudioEngine 5+ og Behringer UCA 202 - Mye for pengene!

 

ADAM%20A5X.jpg

 

ADAMS A5X - For den svært kravstore

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Jo, nå skal du høre! :p Normalt koster Audioengine 5+ bare 2550 kroner hos Multicom, og Behringer UCA 202 koster 289 kroner. 

 

Jeg ble litt sjokkert selv, men i min subjektive lyttetest fungerte UCA 202 vel så godt som D1, om ikke bedre. På JBL var ikke det tilfellet i det hele tatt. JBL LSR 305 mistet en hel dimensjon når jeg kjørte den igjennom UCA 202 i stedet for D1. Om jeg skulle brukt UCA 202 på begge, hadde faktisk AudioEngine 5+ vært å foretrekke. Derfor blir AE 5+ den desiderte valutakongen, og JBL LSR 305 som scorer høyere, nedprioritert fordi det koster såpass mye ekstra med dyr DAC. For å ikke snakke om at LSR 305 trenger dobbel jack-til-RCA kabel som ikke følger med. 

Lenke til kommentar

Som trådløse høyttalere, er de ikke dumme, men tviler litt på at de når opp på ren lydkvalitet. Til tross for at de koster en del mer. Skulle jeg først brukt såpass mye penger, ville jeg sterkt vurdert Adam A5X. De var virkelig et spennende eksemplar. :) Til under halvparten av den prisen, synes jeg AudioEngine 5+ egentlig er et svært, svært godt kjøp. Nesten synd at jeg må selge dem, da jeg tross alt fikk kjøpt JBL brukt til spottpris. :p

Endret av Agentspoon
Lenke til kommentar

Skjermen på Lenovo'en er ekstremt lysfattig og har dårlig kontrast da. At såpass mange modeller ikke er på lager, kan tyde på at noe nytt er på vei inn og like rundt hjørnet. Vet at Skylake-U kommer i løpet av september, for eksempel. Ville heller tatt en ASUS ROG eller Acer V7 Nitro enn Lenovo Y50, men de er alle på merkelig vis ikke på lager inntil videre *hint hint*. :)

Endret av Agentspoon
Lenke til kommentar

Skjermen på Lenovo'en er ekstremt lysfattig og har dårlig kontrast da. At såpass mange modeller ikke er på lager, kan tyde på at noe nytt er på vei inn og like rundt hjørnet. Vet at Skylake-U kommer i løpet av september, for eksempel. Ville heller tatt en ASUS ROG eller Acer V7 Nitro enn Lenovo Y50, men de er alle på merkelig vis ikke på lager inntil videre *hint hint*. :)

Joda, men etter min erfaring, så bryr desverre de fleste seg lite om skjer, og den utgjør nok ikke noen massiv forskjell i ett klasserom/hjemme, samt at slik jeg ser det så har lenovoen en del features som virker bedre, er kanskje litt vanskelig å vente så lenge ettersom skolen har startet :p

Lenke til kommentar

Hey, lurer på om nokon har mulighet til å gje meg litt hjelp/peikepinn. Har sett meg ut "Black Refinery" som er nevnt øverst i denna tråden som ein PC eg har lyst på. Lurer på om komponentane som er nevnt for den fortsatt gjer best ytelse for den summen, eller har det forandra seg sia lista blei publisert?

 

Kabinett: Fractal Design Define S
Hovedkort: MSI Z97-G43
Prosessor: Intel Core i5 4690K
Skjermkort: 
KFA GeForce GTX 970
Minne: Corsair Vengeance 1600MHz 8GB
Lagring: Samsung 850 EVO 500GB SSD

Kjøler: Cooler Master Hyper 212 EVO
Strømforsyning: Corsair CS550M

 

Er heller ikkje sikker på om eg får tredd ein kabel til PC'n, så om noken har noken gode anbefalingar for eit nettverkskort som støtter WiFi?

 

Setter stor pris på hjelp ettersom det er lenge siden eg har vore bort i å sette sammen ein PC  :confused: 

 

(Til info så er PC'n tiltenkt gaming + arbeid i photoshop/illustrator)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...