Gå til innhold

Dele opp internett til to hjemmenettverk


Anbefalte innlegg

Jeg vil dele min internett linje opp i to hjemmenettverk. En for leiligheten og en for meg. Ønsker da at kabelen som går inn til leiligheten kan plugges rett i pcen, eller han kan plugge den i egen router/switch hvis han ønsker det.

 

Har altibox internett (ZyXEL). Hva trenger jeg av utstyr for å få dette til? Kan f.eks. Asus rt-n66u splitte opp slik at den ene lan porten ikke har tilgang til hjemmenettverksdelen? Ønsker å sette opp QoS slik at netthastigheten blir fordelt mest mulig likt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei, det vil ikke fungere... Hvertfall ikke med original firmware (på N66). Du må enten; legge inn DD-WRT, eller lignende 3. parts FW på den, og/eller skaffe deg en switch med VLAN støtte.. Anbefaler deg begge deler.... Og QoS deler ikke hastigheten.. QoS prioriterer enkelte typer trafikk/protokoller, som du konfigurerer regler på, forran andre..

Lenke til kommentar

Nei, ikke helt... CoS er en prioriterings-protokoll som jobber på L2, mens QoS jobber på L3...

CoS deler inn i køer som QoS så behandler...

 

Ikke det letteste tema å forklare egentlig....:p Google it, og les om forskjellene og likhetene selv.. vil nok gi bedre forståelse enn å bli proppa her med vage forklaringer...:p

Lenke til kommentar

Heh, vel med det utstyret jeg har så kan jeg ta QoS på switch og CoS på router, men whatevs <333

 

 

TS: Du kan få til det du vil med tredjeparst firmware på routeren din, jeg har ikke prøvd det selv men jeg vet det skal gå an, spør dersom du trenger hjelp ang installasjon osv.

Lenke til kommentar

Har ikke kjøpt meg noen router enda så er nokså fri der. Men har ikke noe imot å legge inn dd-wrt. Grunnen til jeg forslo asus'n er fordi den har fått endel skrøyt ang.rekkevidde. Men er åpen for forslag. Ønsker at routeren er stabil, som ikke kneler bare fordi det blir satt torrent nedlasting.

Ja, må jo si at jeg ikke har helt stålkontroll over alle begrepene ;)

 

Så kan jeg få til dette ved bruk av zyxel og Cisco SB 200 8x Gigabit Switch?

Ved bruk av vlan, må jeg endre instillinger i nettverkskortet for hver pc, eller er det bare til å plugge i?

 

Eller går det ann å sette zyxel i bridge mode og bruke ASUS RT-N66U med f.eks. dd-wrt?

Lenke til kommentar

Sett Zyxelen i bridge, først og fremst! Eventuelt dropp hele boksen! Du skal kunne bruke Asusen direkte uten Zyxelen i det hele tatt! ;) Du skal ha en boks (mediakonverter)som fiberen termineres i, og som har en vanlig Ethernet kabel som går fra den og til Zyxelen...(?) Den kabelen kan du kjøre rett i WAN porten på din kommende Asus router.....

 

Resten har du rett i - Cisco 200 switchen fungerer til dette.. Siden du skal separere VLAN'ene og ikke ha kommunikasjon mellom dem, så holder 200'n....

 

VLAN setter du i switchen og kobler bare enhetene deres i portene som du har satt til de respektive VLAN'ene...

Lenke til kommentar

Ah, glimrende at jeg kan bare droppe hele zyxelen. Har kun internett via altibox, så skulle jeg komme på andre tanker og vil ha tv også, så får jeg heller sette den inn igjen.

 

Hvis jeg legger inn annen fw på asusen, kan jeg da droppe switchen? Eller er den beste løsningen asus'n med orginal fw og cisco 200 switchen?

 

Ta også imot tips om andre routere/switch som er å anbefale.

 

 

*Se der ja, da trenger jeg nødvendigvis ikke zyxelen for tv heller.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Du trenger ingen flere tips om utsyr.... ;) Du har allerede valgt fra øverste hylle...

he, he... artig.

 

Sett opp en PC med 3+ GbLAN porter, legg inn pfSense og skaff et ubiquiti aksesspunkt.

Lenke til kommentar

Dette hørres bra ut. Ser at jeg kan få Asus RT-AC66U til omtrent samme pris som N66U, så da blir det nok heller den ja.

 

Kom på en liten ting til. Når jeg da har asus og switch, er det da slik at alle pcer, skal plugges i switchen, eller kan jeg også plugge i asus'n. For regner med at jeg kan bruke det trådløse nettet fra asusen. Vil da at det trådløse nettet hørrer til hjemmenettverket som er for meg. Leieboeren sitt nett henter jeg selvfølgelig fra swithcen. Så får heller leieboeren sette opp egen router inne hos seg hvis han vil ha trådløst.

 

Har ikke lyst til å ha en egen pc stående bare for å dele opp nettverket, føler det blir litt overkill for mitt prosjekt.

Lenke til kommentar

Du kan bruke både Asusen og switchen til å koble til enheter... Det er alt det samme nettverket, sett bort i fra VLAN oppdelingen, selvfølgelig...

 

Du kan f.eks sette opp gjestenettverk (= "WIFI VLAN")i Asusen, som fungerer i prinsippet på samme måte som VLAN for kabel - det blir isolert fra deg selv, så leieboerne blir helt isolert på både kabel og WiFi..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...