Ungjenta Skrevet 27. mars 2014 Del Skrevet 27. mars 2014 (endret) Hei! Jeg har noen oppgaver i naturfag jeg lurer på hva svaret er. Hadde vært kjempefint om noen kunne svare på et, eller flere av spørsmålene 1.Alkohol kan fremstilles ved gjæring i druesukker. Den levende gjørsoppen omdanner druesukkeret til etanol og karbondioksid... Den samme reaksjonen foregår under brødbaking og ølproduksjon når gjær tilsettes. Hvorfor er det da ikke alkohol i bød? _______________________________________________________ 2a)Når vi vil at sukker skal gjøre til alkohol, er det viktig at temperaturen under prosessen verken blir for lav eller for høy. Hva er grunnen til dette? 2b) Prosessen stopper før alt sukkeret er omdannet til alkohol. Forklar hvorfor. 2c) Foreslå en metode som kan brukes til å skille alkoholen fra resten av løsningen. ________________________________________________________________ 3a) Hvordan kan man lage god parfyme? 3b) Hva er grunnen til at parfyme lukter så sterkt, og lukten kan kjennes på lang avstand? ________________________________________________ 4a) Hva menes med at alkoholer kan være isomere? 4b) Hvor mange mulige heksanoler finnes det? _____________________________________________________________ 5a) Hvordan kan man ut fra navnet vite at glykol er en alkohol? 5b) Hvorfor er glykol løslig i vann? ______________________________________________________________ Endret 28. mars 2014 av Ungjenta Lenke til kommentar
Kontorstol Skrevet 27. mars 2014 Del Skrevet 27. mars 2014 1. Etanol (vanlig alkohol) har et ganske lavt kokepunkt, og all alkoholen fordamper derfor når en steker brødet. Nå burde du gjøre leksene dine selv, men her er svar på et par av oppgavene. 2a. Ved for lav temperatur går metabolismen, og dermed også fermenteringen, i gjærcellene veldig sakte. Ved for høy temperatur dør gjærcellene. 2b. Alkoholkonsentrasjonen blir til slutt såpass høy at den dreper gjærcellene. 2c. Etanol har som sagt et lavere kokepunkt enn vann, og vil dermed koke og fordampe bort før vannet. Dermed kan en utnytte dette og skille løsningene ved hjelp av desillering, dvs. at en koker væsken og kondenserer alkoholen. Lenke til kommentar
NikkaYoichi Skrevet 27. mars 2014 Del Skrevet 27. mars 2014 Frysedestillering er også en metode å skille alkoholen fra vannet på. 3a) Ved å tilstte avføring i spritholdig væske, for deretter å la dette stå å trekke.3b) Duftene består av eteriske oljer som er svært flyktige. 5a) Det slutter på -ol, tilsvarende metanol, etanol osv ... Lenke til kommentar
Ungjenta Skrevet 28. mars 2014 Forfatter Del Skrevet 28. mars 2014 Tusen takk for svarene! Hjelper masse Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå