Gå til innhold

Dette er vaskemaskinen for den økobevisste


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hva skal hjulet bygges av? Lokal drivved eller regnskogtømmer? Ingen av delene har null utslipp slik det hevdes her.

 

Kaldt elvevann betyr at det må brukes nye og mer effektive vaskemidler for å få bort fettflekker. Med gjennomstrømning slik som på bildet må det brukes mye mer vaskemiddel enn i en lukket vaskemaskin. Produksjon av vaskemiddel er heller ikke utslippsfritt og direkte utslipp av vaskemiddel til elva er vel ikke akkurat miljøvennlig. Alternativt kan man droppe å vaske bort fettflekkene. Eller ennå bedre: droppe å vaske klærne i utgangspunktet.

 

Jeg vil kalle studentenes forslag for velment, kreativt og korttenkt.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Simenen treffer spikeren på hodet gjentatte ganger her. Det er en spennende men fryktelig upraktisk ide i den forstand at om vaskemiddel skal brukes må det forskes litt mer på disse, man må ta hensyn til at jo mer vaskemiddel man benytter jo mer vil man forurense (både i produksjon og utslipp).

 

Elvene i utviklingsland er jo i utgangspunkt ikke verdens renest, og de trenger vel ikke mer forurensning enn det som allerede er der. For klærnes del er det ikke så viktig, de vil få vasket bort litt av skitten kanskje eller i det minste bytte ut noe av den gamle skitten med helt ny og spennende skitt.

 

Det som likevel peker seg ut som en mulighet her er om man tar med seg kunnskape om hvordan de vasket klær før. Om de tiltenkte brukerne av denne vaskemaskinen har et par skift med klær kan de jo legge det til bløtt 7 dager i forveien, kanskje med litt aske eller noe oppi for å få det basisk. Om glasset i hjulet blir byttet ut med vegger eller pleksi kan de så legge noen steiner ned i og la det gå og spinne en stund.,

Lenke til kommentar

Det er kinesere som har utviklet denne. I asia har de knapt vaskemaskiner som varmer opp vannet. "kaldt" vannet i kran eller elv er og mye mye høyere enn det du har i norge.

 

Dette er jo klart for den fattige befolkningen

Lenke til kommentar

Jeg vil kalle studentenes forslag for velment, kreativt og korttenkt.

Forøvrig kunne det vært en fin kunstinstallasjon eller til inspirasjon for tegneren av fremtidige Barbabøker.

 

Forsåvidt enig med Simen1, men det finnes økologiske alternativer til vaskemiddel fra Rema :)

Økologisk? Som i muggsopp eller andre levende vaskemidler? Eller økonomisk? ;)

 

Uansett, i den siste sovjetstat har vi som regel bare valget mellom 3 varianter som sikkert er like ille for miljøet uansett hvilken butikk man kjøper de fra. Det blir ikke bedre av at disse tre sannsynligvis stammer fra samme råvareprodusent.

Lenke til kommentar

Bakepulver er en uorganisk kjemi med syre/base-reaksjon.

 

Økologisk betyr at det har en eller annen aktiv rolle i et økosystem. Bakepulver er ikke levende. Du kan jo alltids bruke økologiske ting som gjær i vaskemaskinen, bare ikke gjør det med mine klær. :p

Lenke til kommentar

Hva med etanol? Det er jo gjerne et avfallsstoff (kanskje man kan sammenlikne det med urin som hos dyr) som enkelte gjærsopp-arter danner ved nedbrytelse av sine næringsstoffer som sukker, stivelse ...

 

Er det organisk (etanol), og rengjør det i særlig grad klær? Det er ihvertfall fettløsende, og det er også vannløselig. :)

Lenke til kommentar

Etanol er i likhet med f.eks plast, organisk men ikke økologisk :)

 

Mange stoffer konsumeres av eller produseres av organismer uten at det gjør stoffet økologisk.

 

Organiske stoffer betyr egentlig ikke noe annet enn at det inneholder hydrokarboner. Det betyr for eksempel ikke at det har noe med levende organismer å gjøre. Jupitermånen IO har massevis av organiske stoffer, men det er ingen tegn til at det er eller har vært liv der.

 

Økologisk betyr at det både har en eller annen aktiv rolle i et økosystem og er levende. F.eks er ikke sollys eller vann økologisk bare fordi det har en aktiv rolle i økosystemet.

 

Matvarebransjen har lenge misbrukt ordet økologisk for å få oss til å tro det er noe mer levende eller eksklusivt enn annen mat. Realiteten er at all mat er økologisk. Alt fra laboratoriedyrkede biffer til crabstick er egentlig økologisk i ordets rette forstand.

 

Huskeregelene er ganske enkle:

Økologisk = levende/har vært levende

Organisk = inneholder hydrokarboner

 

NB: På engelsk er det ennå mer forvirrende. Det matvarebransjen kaller økologisk mat i Norge kaller de organic food der. Selv plastposer er organisk, men ikke mat etter min mening.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...