Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Lovtolkning: omstridt punkt i FEK (elektro-installasjon)


toth

Anbefalte innlegg

 

 

Sitat FEK:

 

§ 6. Kvalifikasjonskrav for den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg

 

Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.

 

Person med fagbrev som ikke omfatter elektriske anlegg, men som har fagutdanning med opplæring i til- og frakopling ved feilsøking og feilretting av komponenter som ellers faller inn under deres fagområde, kan utføre slike oppgaver.

 

Den som oppfyller kravene i § 7, kan utføre til- og frakopling i forbindelse med feilsøking, feilretting, utskifting av komponenter og oppgaver tilknyttet drift og vedlikehold av elektriske anlegg. Vedkommende kan også bygge og vedlikeholde elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig.

 

Ufaglærte kan bygge og vedlikeholde elektriske anlegg når de blir direkte fulgt opp av person som oppfyller kravene i første ledd.

 

Ufaglærte kan utføre mindre arbeider på elektriske anlegg dersom dette utføres på sikkerhetsmessig forsvarlig måte.

Kilde: http://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-06-19-739

 

Dette siste punktet - hvordan tolker DU det? (jeg er klar over at lovligheten av diverse hobbyelektrisk er diskutert opp-og-i-mente, spes. på byggebolig, men her er jeg ikke ute etter en generell debatt - kun tolkning av siste ledd).

 

-Henger punktet sammen med det over, altså at det må være under oppfølging?

(det doble linjeskiftet tatt i betraktning tolker ikke jeg det slik)

 

-Hva er mindre arbeider?

 

(PS: Jeg skal IKKE til å installere elektro hjemme selv, dette er av ren nysgjerrighet)

Linker til relaterte debatter for interesserte:

http://www.byggebolig.no/elektro-belysning/trekke-trekkeror-selv/25/

http://www.byggebolig.no/el-installasjon-forskrifter-lover-regler/hva-kan-jeg-gjore-selv/

Endret av toth
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har som ufaglært lov til å koble et kontakthode på en lampett-ledning etc. Du har ikke lov til å koble stikkontakter, brytere etc.

 

Dersom du kjøper deg en spotlight og henger denne opp i taket hjemme, har du lov til å gjøre tilkoblingene på denne, altså koble til ledning på sukkerbiter i spotlighten og kontakthode i andre enden av kabelen (dersom det er montert stikkontakt for lys i taket fra før.)

 

Dersom du har ferdige lyspunkt i taket, skal etter retten en elektriker ta seg av koblingen av lyset inne i takboksen.

Endret av Skipstrixxy
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du har som ufaglært lov til å koble et kontakthode på en lampett-ledning etc. Du har ikke lov til å koble stikkontakter, brytere etc.

 

Dersom du kjøper deg en spotlight og henger denne opp i taket hjemme, har du lov til å gjøre tilkoblingene på denne, altså koble til ledning på sukkerbiter i spotlighten og kontakthode i andre enden av kabelen (dersom det er montert stikkontakt for lys i taket fra før.)

 

Dersom du har ferdige lyspunkt i taket, skal etter retten en elektriker ta seg av koblingen av lyset inne i takboksen.

Du har rett i at dette er den "vanlige" tolkningen av det generelle spørsmålet "hva kan jeg gjøre selv?". Men i denne tråden er jeg ikke ute etter standard-svaret fra elektrikeren, jeg er mer ute etter en rent juridisk tolkning av

Ufaglærte kan utføre mindre arbeider på elektriske anlegg dersom dette utføres på sikkerhetsmessig forsvarlig måte.

Hvordan kan du f.eks understøtte med bakgrunn i jussen at "mindre arbeider på elektrisk anlegg" ikke inkluderer annet enn taklamper og lampettledninger?

Lenke til kommentar

Som så ofte ellers støtter den juridiske definisjonen seg på den faglige definisjonen i bransjen. Derfor vil jeg påstå at "standard-svaret fra elektrikeren" er av betydning.

 

Ellers er det nok vanskelig å definere regelen i annet enn typetilfeller. Noe mer presist er det vanskelig å oppnå.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg vet ikke hvorvidt DSB's ord er lov, og om det er det som dermed vil være gjeldende i en eventuell rett, men de skriver hvertfall:

 

 

Eier/bruker av elektriske anlegg og elektrisk utstyr har selv ansvaret for at dette til enhver tid er forskriftsmessig, og at det brukes i samsvar med produsentens anvisninger. Forsøk imidlertid ikke å opptre som hobbyelektriker. Det kan være både farlig og kostbart. De mest graverende feilene som Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) avdekker, er oftest resultat av slike ”kostnadsbesparende” løsninger.

Lovlig adgang
Det er kun virksomheter som er registrert i DSBs sentrale register over virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg, som har lovlig adgang til å utføre og vedlikeholde elektriske anlegg. Registeret er tilgjengelig for alle på www.dsb.no.

Kjøpe, ikke installere
Selv om installasjonsmateriell, for eksempel varmekabler, kan kjøpes av hvem som helst, så er det kun registrerte virksomheter som kan installere materiellet. Utsalgsstedene er pålagt å informere kjøperen om dette, før kjøpet gjøres. Det er heller ikke adgang til å installere materiellet selv for deretter å be en godkjent installatørbedrift om å koble det til anlegget i huset. Det er brudd på forskriftene. Dessuten er det ingen seriøse virksomheter som påtar seg ansvar for et arbeid de ikke har kontroll med utførelsen av.

Hva kan du gjøre?
Ikke-faglærte kan bare utføre mindre arbeider i forbindelse med elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, dersom slikt arbeid utføres sikkerhetsmessig forsvarlig. Med mindre arbeid menes:

a) Tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording

b) Tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording

c) Tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere

d) Tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt

e) Montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg

f) Utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser

Lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ikke-faglærte dersom:

g) Effekten ikke overstiger 200 VA
h) Monterings- og bruksanvisning følges nøye
i) Hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll
j) Tilkopling til 230 V-nettet utføres av registrert virksomhet, dersom tilkoplingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.

For lavvoltanlegg som forlegges i ikke brennbart materiale gjelder ikke begrensningen i pkt. g) og i).

Meldeplikt
Dersom det er mistanke om at det er feil i det elektriske anlegget, så plikter eier å kontakte en registrert virksomhet for å få avklart dette og utbedret eventuelle feil. En feil i et elektrisk anlegg innebærer ikke bare forhøyd risiko i dette anlegget, men også i alle andre anlegg som forsynes fra samme transformator. I noen tilfeller har feil i andre elektriske anlegg tilknyttet samme transformatorkrets, vært medvirkende til at ulykker har fått en fatal utgang.

Gamle anlegg
Materiellet i et elektrisk anlegg har begrenset levetid. Oppussing av en bygning bør også omfatte det elektriske anlegget. Eldre bygninger har ofte et elektrisk anlegg som er dimensjonert for en helt annen bruk og effektbehov, enn det som dagens moderne samfunn krever. Dersom anlegget begynner å bli gammelt, eller dagens bruk krever utstrakt bruk av skjøteledninger og flerveiskontakter, anbefaler vi at en registrert virksomhet, eller en eltakstkonsulent, foretar en uforpliktende gjennomgang av anlegget, for å avdekke eventuelle feil og mangler og foreslå relevante utbedringer.

CE-merking
Elektrisk utstyr skal være CE-merket. Dette er produsentens bekreftelse på at utstyret er utført og testet i henhold til relevante normer, slik at det oppfyller gjeldende sikkerhetskrav. Eier plikter å bruke utstyret i samsvar med produsentens anvisninger.

Også elektrisk utstyr vil ha en begrenset levetid. Det er å anbefale at utstyr som byttes ut på grunn av alder, ikke plasseres på hytta eller leveres inn til et loppemarked, uten at det er kontrollert av en elektroreparatør. Dersom du har spørsmål knyttet til ditt eget elektriske anlegg eller bruk av elektrisitet, kan du ta kontakt med det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) ved ditt lokale everk.

http://www.dsb.no/no/Ansvarsomrader/EL-sikkerhet/Lavspenningsanlegg1/Hva-kan-privatpersoner-gjore-selv-pa-det-elektriske-anlegget/

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det må da være ganske åpenbart at siste ledd ikke henger samme med det forrige, da det nettopp er mindre adgang til å gjøre ting om man er ufaglært og ikke under oppsyn. Siste regulerer hva du kan gjøre selv (mindre arbeider forutsatt sikkerhetsmessig forsvarlig), nest siste hva ufaglært kan gjøre under oppsyn (bygge og vedlikeholde).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

§ 5.Krav om bruk av kvalifisert personell

Foretak som utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr, skal bare benytte kvalifisert personell. Med kvalifisert personell menes personer som oppfyller kravene i § 6 til § 10 og som er oppdatert på den faglige utviklingen.

 

Denne forskriften omfatter kun personer som er ansatt i elektroforetak slik jeg tolker det.

Ergo gir ikke denne forskriften adgang til å utføre mindre arbeider på elektrisk anlegg dersom en ikke er ansatt i et elektroforetak?

Er det riktig tolkning?

 

Forøvrig:

 

Med mindre arbeid menes:

 

- tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording,

- tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording,

- tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere,

- tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt,

- montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg,

- utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

 

Også lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ufaglærte dersom alle de følgende vilkårene er oppfylt:

 

- effekten ikke overstiger 200 VA, - monterings- og bruksanvisning følges nøye,

- hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll, og

- tilkopling til 230 V-nettet utføres av registrert virksomhet, dersom tilkoplingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.

 

 

Lenke til kommentar

Hvor får du det fra at den bare omfatter personer som er ansatt i slike foretak? Etter § 1 stiller den krav til "foretak og personer som utfører eller tilbyr å utføre arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr ", og etter § 2 gjelder den "arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr." Utgangspunktet er etter § 6 at "den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg" skal ha fagbrev, og så er det en del unntak. Ser ikke helt hvor holdepunktene er for at den kun skal omfatte de som gjør dette av yrke.

 

Finner heller ikke noe slikt holdepunkt i loven som hjemler forskriften.

Endret av Herr Brun
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Paragraf 5 står i kapittel 2 om krav til foretak, paragraf 6 står i kapittel 3 om krav til kvalifikasjoner. De regulerer dermed to ulike situasjoner - så selv om jeg er enig i at det kunne vært holdbar forskriftstolkning å si at de etterfølgende forskriftsbestemmelsene må leses innenfor rammen § 5 setter så kan ikke det gjelde når de står i forskjellige kapitler i forskriften.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvor får du det fra at den bare omfatter personer som er ansatt i slike foretak? Etter § 1 stiller den krav til "foretak og personer som utfører eller tilbyr å utføre arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr ", og etter § 2 gjelder den "arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr." Utgangspunktet er etter § 6 at "den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg" skal ha fagbrev, og så er det en del unntak. Ser ikke helt hvor holdepunktene er for at den kun skal omfatte de som gjør dette av yrke.

 

Finner heller ikke noe slikt holdepunkt i loven som hjemler forskriften.

Som sagt, jeg leste det i § 5. Men da har jeg tolket det feil.

Dermed regulerer § 5 kun kravene for foretak? Og § 6 regulerer krav til kvalifikasjoner for personer generelt?

Lenke til kommentar

 

Angående den linken der, så lurer jeg på hvorvidt man skal tolke elektriker-rør som "bygningsmessige og bærende konstruksjoner for elektriske forsyningsanlegg."

 

Ja, jeg synes det er veldig spesielt - å trekke tomme K-rør er ingen heksekunst, jeg kan ikke forstå at det kan være ulovlig.

Men klart, for å få en elektriker til å legge kabler i rørene du har lagt, er det viktig å dokumentere grundig med bilder/film hvordan du har lagt og hva du har brukt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...