Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Arbeidstid og fritid


BigJaffa

Anbefalte innlegg

Dette gjelder en bedrift som jeg jobber i, har jobbet her snart tre år og det siste månedene har ting endret seg drastisk da vi har fått en ny kunde/oppdragsgiver.

 

Vi kan starte med litt for historie og hvordan ting har vært i denne bedriften. Før november 2013 hadde vi en ordning der vi startet på jobb for eksempel 0650 for å logge seg inn på systemer og gjøre seg klar til at arbeidsdagen startet for fult 0700. Alle var fornøyde med dette, for man skal ikke bruke sin egen fritid på logge seg inn og være tilgjengelig for arbeidsgiver i sin egen fri tid. Pluss det er geit å lese seg litt opp på epost osv.

 

Ca midten av november flyttet denne bedriften inn i nye lokaler og hadde ny kunde/oppdragsgiver. Skiftplaner ble endret og det ble arbeidstidene og. Vi mistet faste plasser og må bruke vår egen fri tid på å finne oss en plass, logge oss inn og være klar til å jobbe når klokken er der.

 

Bedriften sin forklaring på dette er at den nye kunden/oppdragsgiveren ønsker at vi skal jobbe på denne måten med at vi skal bruke fritiden på gjøre oss klar og være tilgjengelig for arbeidsgiver. Andre forklaringer er at det er et nytt lokale og en ny kunde/oppdragsgiver og da er det "litt" oppstartproblemer.

 

I november ble det innført en ny skiftplan som bryter med hviletiden etter arbeidsmiljøloven samt at de brøt varslingstiden. Skiftplanen ble varslet 14 dager før og det skulle ha vært 1 mnd. Tillitsvalgt ble brakt inn på et kontor og måtte velge skiftplan uten tid til å gå nøye igjennom de ulike valgene. Bedriften har skriftlig via epost opplyst at de var klar over at de ikke fulgte loven med den skift planen. Nå fire mnd etter blir det satt opp ny skiftplan som er under arbeid.

 

Neste ting er arbeidstid og fritid, jeg har vært i kontakt med tillitsvalgt flere ganger over epost om at bedriften ikke kan kreve at vi skal bruke fri tiden på å gjøre oss tilgjengelig for arbeidsgiver og at vi skal ha betalt for dette. §10-1 i arbeidsmiljøloven beskriver dette. Det som tillitsvalgt gjør da er å lage en avtale med bedriften som opphever §10-1 noe som jeg mener strider med §1-9 og §10-12 i arbeidsmiljøloven som sier at det ikke kan lages en slik avtale med mindre man legger det inn i tariffavtalen.

 

Det som jeg lurer på her nå er hva skal jeg gjøre videre og hva har vi som arbeidstakere rett på?

 

Beklager for veldig langt innlegg.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, min tidligere (shitty) arbeidsgiver viste til en høgsterettavgjørelse når vår fagforeningstillitsvalgt forsøkte seg på argumentet "det blir for dumt å møte opp 20 min før jobb når det er jobbens elendige terminalservere som bruker eviglang tid på å logge oss inn". Klarer ikke finne den avgjørelsen for øyeblikket (har ikke tilgang til jobbepostkontoen hos gammel arbeidsgiver naturlig nok), men akkurat det at man skal være klar til å utføre sitt arbeide når vakten starter er ganske rett frem.

 

Akkurat når det kommer til hviletiden derimot vil jeg nok tro du har en sak, forutsatt at dette er noe som gjøres bevisst og ikke bare en enkelt/sjelden gang (alle bedrifter har AML-brudd, og i min erfaring finnes det sjefer som syns det er bedre med ett stort AML-brudd og andre sjefer som syns det er bedre med 300 mindre AML-brudd, shit happens).

Lenke til kommentar

Arbeidsmiljøloven regulerer ikke hva man har krav på lønn for, bare hvor lang tid per uke arbeidsgiver kan kreve å ha deg til disposisjon. Arbeidsmiljøloven § 10-1 definerer begrepet 'arbeidstid', men ingen bestemmelse i arbeidsmiljøloven fastslår at man skal ha timebetalt eller at betaling skal være en funksjon av arbeidstiden.

 

I hvilken grad du kan bruke andre bestemmelser - for eksempel argumentere ut fra din arbeidsavtale - kan jeg ikke ta stilling til. Hvis du for eksempel har i din arbeidsavtale at arbeidstiden er fra 07:00 til 15:00 så skal du stå til disposisjon for arbeidsgiver fra 07:00.

 

J.M. viser til Kårstødommen. Om denne skriver departementet i forarbeidene til ny arbeidsmiljølov:

 

 

 

Definisjonen av arbeidstid er en videreføring av dagens definisjon i arbeidsmiljøloven § 46 nr. 1. Høyesterett har i den såkalte Kårstø-dommen ( Rt-2001-418) lagt til grunn at uttrykket «til disposisjon» må forstås slik at det forutsetter at arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver for å utføre arbeidsoppgaver i henhold til arbeidsavtalen. Spørsmålet i dommen gjaldt om den tid det tok arbeidstakerne å komme fra ytterporten på Statoils anlegg på Kårstø og fram til fremmøtestedet inne på anlegget skulle regnes som arbeidstid. Med bakgrunn i den forståelse av arbeidstidsdefinisjonen som Høyesterett la til grunn, fant retten at transporttiden ikke kunne regnes som arbeidstid, da arbeidstakerne normalt ikke kunne sies å stå til disposisjon for å utføre arbeid i henhold til arbeidsavtalen.

 

Kårstødommen fastslår at hvis ikke arbeidsavtalen sier noe annet regnes din arbeidstid fra det tidspunktet du er på det stedet du skal være i tråd med arbeidsgivers fremmøteanvisning. Men merk at retten ikke sier at du skal være klar til å utføre dine arbeidsoppgaver, du skal være til disposisjon. Tid som går tapt fordi en terminalserver bruker 20 minutter på å logge deg på kan ikke arbeidsgiver kreve seg fritatt for ansvar for under henvisning til Kårstødommen, det blir å trekke dommen for langt.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Arbeidsmiljøloven regulerer ikke hva man har krav på lønn for, bare hvor lang tid per uke arbeidsgiver kan kreve å ha deg til disposisjon. Arbeidsmiljøloven § 10-1 definerer begrepet 'arbeidstid', men ingen bestemmelse i arbeidsmiljøloven fastslår at man skal ha timebetalt eller at betaling skal være en funksjon av arbeidstiden.

 

Men hvis arbeidsavtalen først har koblet tid og lønn (f. eks. at man skal jobbe x timer i uken eller at man har timelønn) så vil vel dette tidsbegrepet normalt tolkes som arbeidsmiljølovens definisjon på arbeidstid? Og er det tatt inn i arbeidsavtalen kan vel ikke arbeidsgiver ensidig endre det med mindre vilkårene for endringsoppsigelse er oppfylt?

Lenke til kommentar

Hypotetisk sett kan man tenke seg at arbeidsavtalen har et annet arbeidstidsbegrep enn arbeidsmiljøloven, men hvis avtalen først har lenket tid og lønn må det e.m.m. særskilte holdepunkter til for at (lønnet) arbeidstid etter arbeidsavtalen skal forstås på en annen måte enn arbeidstid etter arbeidsmiljøloven. Når lønn som hovedregel ikke reguleres av arbeidsmiljøloven kan man ikke ubetinget kreve at de faktiske forhold som ligger til grunn for lønnsberegning skal defineres ut fra tilsvarende definisjoner i arbeidsmiljøloven.

 

(I statens stemplingssystemer blir det vanligvis godskrevet 5-7 minutter forut for/i etterkant av innstemplingstidspunktet, dette som følge av at man anerkjenner at arbeidstakeren i realiteten er disponibel for arbeidsgiver i en periode forut for og etter inn- hhv. utstempling.)

Endret av krikkert
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Så etter det jeg forstår så kan ikke arbeidsgiver kreve at vi skal bruke vår egen fritid til å logge inn på systemer slik at man er klar til å jobbe på et gitt klokkeslett?

 

Kan fagforening og bedrift inngå en avtale som sier at man må logge seg inn i systemer på fritiden?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...