Gjest Slettet-T9cKWhDpN0 Skrevet 2. mars 2014 Del Skrevet 2. mars 2014 Jeg har en uåpnet pakke med kjøttboller som er en uke over siste forbruksdag. Kan de være farlige å spise? Har tenkt å steke de. Lenke til kommentar
Kjeven Skrevet 2. mars 2014 Del Skrevet 2. mars 2014 (endret) Åpne pakken og lukt på kjøttbollene. Hvis de lukter greit, så er de (sannsynligvis) trygge. Hvis de lukter surt og vondt, om enn bare litt, så ville jeg kastet dem. Farlige er de nok uansett ikke, men du kan nok bli litt rar i magen av dem hvis de er dårlige. Endret 2. mars 2014 av Kjeven Lenke til kommentar
Gjest Slettet-CkrM7QVpfE Skrevet 3. mars 2014 Del Skrevet 3. mars 2014 (endret) Nei, ville ikke spist noe som var en uke over siste forbruksdag. Hadde vært noe annet om det var en "best før" vare. "«SISTE FORBRUKSDAG»(Kan være helsefarlig å gå over dato!)Lett bedervelige matvarer som fersk fisk, kylling, kjøttfarse, innmat og rå pølse, skal merkes med «Siste forbruksdag». Det betyr siste dag maten kan spises, forutsatt riktig oppbevaring og uåpnet emballasje. Etter «Siste forbruksdag», skal det stå dag, måned og årstall. Denne datoen bør respekteres, fordi maten kan bli helsefarlig etter siste forbruksdag." http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10091708 Endret 3. mars 2014 av Kron Lenke til kommentar
sedsberg Skrevet 3. mars 2014 Del Skrevet 3. mars 2014 Datomerkinga er ganske konservativ. Og vi har lukt- og smakssans for en grunn. Lenke til kommentar
jonlem Skrevet 3. mars 2014 Del Skrevet 3. mars 2014 "«SISTE FORBRUKSDAG» (Kan være helsefarlig å gå over dato!) ..med trykk på KAN. Lukt på kjøttbollene, noen sekunder ETTER at du har åpna pakken (de lukter høgg med det samme uansett). Lukter de bare litt ugg, så kaster du dem - i motsatt fall, stek de godt og spis med god samvittighet. Vi kaster altfor mye mat.. Lenke til kommentar
1245112654122755325882462 Skrevet 3. mars 2014 Del Skrevet 3. mars 2014 Lukte og smakssansen vår er for å beskytte oss mot å spise ting vi ikke burde, derfor man til dømes får brekninger av alkohol siden kroppen forstår du forgifter den. Viss du har en hund så finner dem utav slikt på en ganske effektiv måte, lukt litt på den, sikle litt på gulvet, sleik deg litt i baken og innhaler eller riv det utover hele gulvet! Om du velger å gjøre det på en litt mer sofistikert måte er det ingen som klandrer deg for det! :-) Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 3. mars 2014 Del Skrevet 3. mars 2014 Best før betyr bare bruk luktesans og syn. Yoghurt kan godt spises en måned over datoen hvis lukt og utseende er ok. Melk kan godt drikkes 3-4 dager over datoen. Knekkebrød kan godt spises et år over datoen. Siste forbruksdag bør respekteres ganske strengt. En dag over datoen går sikkert greit, men man bør ikke tøye strikken mye. Lukt og syn er ikke nødvendigvis nok for å oppdage helseskadelige stoffer. For eksempel er det mange produkter som har lett for å få lite synlig mugg som fremkaller giftstoffer, mykotoksiner. Det kan være luktfritt og smakfritt men for eksempel gi kreftrisiko. Andre ganger kan det være emballasjen som er problemet. Tungmetaller fra hermetikk øker gradvis i innholdet. Andre ganger kan det være risiko for farlige bakterier, i verste fall dødelige. Ja, det finnes eksempler der folk har dødd av infeksjoner forårsaket av bedervet mat. Åpnede pakker med kjøttpålegg og andre "siste forbruksdag"-varer som du ser ikke er som de skal, før datoen, bør også kastes. Som sagt, bruk skjønn, men ha respekt for siste forbruksdag-merkingen. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 3. mars 2014 Del Skrevet 3. mars 2014 Ei veke over siste forbruksdagmerkinga er nok å tøye strikken litt, men dersom pakken er uåpna og det har vært lagra kaldt heile tida så kan det være at kjøttbollane er ok. Etter at embalasjen er åpna så kan ein i mange tilfeller oppleve at produktet holder seg mykje kortare enn den datoen som er trykkt på embalasjen. Kjøttboller er vell også bearbeida ved forhåndssteiking, eg hadde vært meir skeptisk til f.eks rå kjøttfarse og andre produkter som ikkje har vært varmebehandla på forhånd. Lenke til kommentar
sedsberg Skrevet 3. mars 2014 Del Skrevet 3. mars 2014 Kjøttpåleg blir ikke helt det samme da dette går rett på skiva uten steking/koking. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå