MetalAndy92 Skrevet 18. februar 2014 Del Skrevet 18. februar 2014 (endret) Lurer på om det funker og gjære brus eller saft og lage alkohol av det ved å bare tilsette gjær og litt ekstra sukker? Funker dette og hva trenger jeg? Har lagd litt vin tidligere så har jo gjæringskar og sånne ting. Er det bare å tilsette gjær og sukker? Endret 18. februar 2014 av MetalAndy92 Lenke til kommentar
sungun Skrevet 18. februar 2014 Del Skrevet 18. februar 2014 Tilsette sukker til brus? Men ja det vil nok funke, og smake helt jævlig.. Hvorfor ikke bare ta turen på polet? Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 18. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 18. februar 2014 Tilsette sukker til brus? Men ja det vil nok funke, og smake helt jævlig.. Hvorfor ikke bare ta turen på polet? Er det sukkeret som allerede er i brusen nok da? Kanskje. Hvis jeg tilsetter bare gjær da? Fordi det er mye morsommere å lage selv og billigere også. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 18. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 18. februar 2014 Tilsette sukker til brus? Men ja det vil nok funke, og smake helt jævlig.. Hvorfor ikke bare ta turen på polet? Juice eller saft da? Tømme det oppi et gjæringskar tilsette gjær og litt vann? Lenke til kommentar
sungun Skrevet 18. februar 2014 Del Skrevet 18. februar 2014 Ville prøvd med juice. Google hooch for fremgangsmåte Lenke til kommentar
Zeph Skrevet 18. februar 2014 Del Skrevet 18. februar 2014 Ser ut som det kan fungere med juice: http://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/turn-your-favorite-fruit-juice-into-cheap-homemade-booze-0148602/ Saft er eg litt meir skeptisk til. Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 18. februar 2014 Del Skrevet 18. februar 2014 Lurer på om det funker og gjære brus eller saft og lage alkohol av det ved å bare tilsette gjær og litt ekstra sukker? Funker dette og hva trenger jeg? Har lagd litt vin tidligere så har jo gjæringskar og sånne ting. Er det bare å tilsette gjær og sukker? Hvorfor kjöper du ikke heller et billig öl eller vinsett på Europris? Så slipper du drikke sånt skvip som ovenfor. Men ja. Dersom du tar saft eller brus, dumper en kilo sukker og gjär oppi så har du alkohol om to ukers tid. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 18. februar 2014 Del Skrevet 18. februar 2014 Juice og råsaft vil fungere bra, det er ikkje nødvendig å tilsette ekstra sukker då sukkerinnholdet er høgt nok frå før. Brus derimot ville eg ikkje ha brukt. Eg har ingen kilder på det, men eg antar at CO2 innholdet i brus vil fortrenge deler av oksygenet som gjæra trenger for å gjære slik at gjæra døyr eller jobber saktare enn normalt. Å bruke juice/saft er akkurat slik ein lager vanlig vin av druesaft. Vinsett som du kjøper på butikk er enten konsentrant av slik saft eller tørka frukt som du blander ut i vatn. Dersom du gidder så kan du plukke eller samle inn råstoff sjølv i staden for å kjøpe ferdig. Både rognebærvin og løvetannvin var poppulære alternativ før i tida. Det viktigaste her er kanskje å bruke rette typen gjær. 1 Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 18. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 18. februar 2014 Lurer på om det funker og gjære brus eller saft og lage alkohol av det ved å bare tilsette gjær og litt ekstra sukker? Funker dette og hva trenger jeg? Har lagd litt vin tidligere så har jo gjæringskar og sånne ting. Er det bare å tilsette gjær og sukker? Hvorfor kjöper du ikke heller et billig öl eller vinsett på Europris? Så slipper du drikke sånt skvip som ovenfor. Men ja. Dersom du tar saft eller brus, dumper en kilo sukker og gjär oppi så har du alkohol om to ukers tid. Fordi jeg har allerede vinsett og har laget vin og holder på med en vin til og har nettopp satt øl til gjæring. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 18. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 18. februar 2014 Juice og råsaft vil fungere bra, det er ikkje nødvendig å tilsette ekstra sukker då sukkerinnholdet er høgt nok frå før. Brus derimot ville eg ikkje ha brukt. Eg har ingen kilder på det, men eg antar at CO2 innholdet i brus vil fortrenge deler av oksygenet som gjæra trenger for å gjære slik at gjæra døyr eller jobber saktare enn normalt. Å bruke juice/saft er akkurat slik ein lager vanlig vin av druesaft. Vinsett som du kjøper på butikk er enten konsentrant av slik saft eller tørka frukt som du blander ut i vatn. Dersom du gidder så kan du plukke eller samle inn råstoff sjølv i staden for å kjøpe ferdig. Både rognebærvin og løvetannvin var poppulære alternativ før i tida. Det viktigaste her er kanskje å bruke rette typen gjær. Hva som helst av juice eller noen spesielle typer juice? Fylle det oppi et gjæringskar så tilsette gjær,sukker og vann? Blir ikke det teknisk sett cider når jeg bruker juice? Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 18. februar 2014 Del Skrevet 18. februar 2014 Ja du kan bruke akkurat den typen juice som du foretrekker, men eg vil tru at du får eit betre resultat av juice som ikkje inneheld for mykje syre. Appelsinjuice vil nok tære meir på gjæra enn meir nøytral fruktjuice som f.eks eplejuice. Det vil være litt avhengig av kva type juice du bruker som base, men det skal ikkje være nødvendig å tilsette verken vatn eller sukker. Det held lenge å berre tilsette gjær (streng tatt er ikkje det heller nødvendig, men det er ikkje ein fordel for smaken sin del at det er villgjær som produserer alkoholen). Du kan sjølvsagt også bruke kva som helst anna som inneheld karbohydrater som base. Ved produksjon av brennevin så tar ein ofte utgangspunkt i ein satts som er laga på poteter eller korn berre for å få alkoholen som ein seinare kan destilere ut. Men skal det smake godt så må du nesten basere deg på ein base som har god smak i utgangspunktet. Så sjølv om du i teorien kan lage ein slags vin basert på poteter så skal du være svært flink om du får det til å smake godt. Sider eller cider er oer definisjon ein muserande fruktdrikk, så dersom du bruker fruktjuice så får du ein sider. Bruker du f.eks druejuice så er det strengt tatt vin. 1 Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 19. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 19. februar 2014 Ja du kan bruke akkurat den typen juice som du foretrekker, men eg vil tru at du får eit betre resultat av juice som ikkje inneheld for mykje syre. Appelsinjuice vil nok tære meir på gjæra enn meir nøytral fruktjuice som f.eks eplejuice. Det vil være litt avhengig av kva type juice du bruker som base, men det skal ikkje være nødvendig å tilsette verken vatn eller sukker. Det held lenge å berre tilsette gjær (streng tatt er ikkje det heller nødvendig, men det er ikkje ein fordel for smaken sin del at det er villgjær som produserer alkoholen). Du kan sjølvsagt også bruke kva som helst anna som inneheld karbohydrater som base. Ved produksjon av brennevin så tar ein ofte utgangspunkt i ein satts som er laga på poteter eller korn berre for å få alkoholen som ein seinare kan destilere ut. Men skal det smake godt så må du nesten basere deg på ein base som har god smak i utgangspunktet. Så sjølv om du i teorien kan lage ein slags vin basert på poteter så skal du være svært flink om du får det til å smake godt. Sider eller cider er oer definisjon ein muserande fruktdrikk, så dersom du bruker fruktjuice så får du ein sider. Bruker du f.eks druejuice så er det strengt tatt vin. men hvis jeg ikke tilsetter noe vann så får jeg jo nesten ingenting av det.Da kan jeg like godt drite i det. Lenke til kommentar
multisync Skrevet 19. februar 2014 Del Skrevet 19. februar 2014 (endret) CO2en og konserveringsmidler i brus gjør den ubrukelig. Gjær trenger oksygen for å formere seg, og slutter så godt som helt opp å formere seg når de selv metter væske med CO2. Appelsinjuice vil nok ikke funke da det er for mye syre. Ferskpresset eplejuice med en grei champagnegjær er mitt forslag. Bør nok også ha en form for gjærnæring, det får du kjøpt, evt så har jeg lest om folk som bruker noen rosiner etc. (står nok en del på nett om det) men hvis jeg ikke tilsetter noe vann så får jeg jo nesten ingenting av det.Da kan jeg like godt drite i det. Du får jo samme mengde som du har juice. Det er da bare å tilsette vann hvis du vil, det blir bare lavere % på vinen. Evt. da tilsette ekstra sukker, men eplesmaken blir nok en del svakere og potensielt ikke veldig god. Endret 19. februar 2014 av multisync Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 19. februar 2014 Del Skrevet 19. februar 2014 men hvis jeg ikke tilsetter noe vann så får jeg jo nesten ingenting av det.Da kan jeg like godt drite i det. Men dersom du tynner det ut med vatn så blir det i forhold til volum nesten ikkje noke næring til gjæra, noke som igjen betyr at alkoholstyrken blir nærmast null. Satts heller på å ha ei væske med høgt innhold av karbohydrat (gjerne over 10%) som du gjærer, skulle du då synest at dei rundt 15% i alkoholstyrke er for sterkt så kan du vatne det ned etterpå. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 19. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 19. februar 2014 CO2en og konserveringsmidler i brus gjør den ubrukelig. Gjær trenger oksygen for å formere seg, og slutter så godt som helt opp å formere seg når de selv metter væske med CO2. Appelsinjuice vil nok ikke funke da det er for mye syre. Ferskpresset eplejuice med en grei champagnegjær er mitt forslag. Bør nok også ha en form for gjærnæring, det får du kjøpt, evt så har jeg lest om folk som bruker noen rosiner etc. (står nok en del på nett om det) men hvis jeg ikke tilsetter noe vann så får jeg jo nesten ingenting av det.Da kan jeg like godt drite i det. Du får jo samme mengde som du har juice. Det er da bare å tilsette vann hvis du vil, det blir bare lavere % på vinen. Evt. da tilsette ekstra sukker, men eplesmaken blir nok en del svakere og potensielt ikke veldig god. Det er billigere å kjøpe noe på polet enn å lage selv hvis jeg bare skal gjære et par kartonger. Hva med granateplejuice for eksempel? funker det. Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 19. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 19. februar 2014 men hvis jeg ikke tilsetter noe vann så får jeg jo nesten ingenting av det.Da kan jeg like godt drite i det. Men dersom du tynner det ut med vatn så blir det i forhold til volum nesten ikkje noke næring til gjæra, noke som igjen betyr at alkoholstyrken blir nærmast null. Satts heller på å ha ei væske med høgt innhold av karbohydrat (gjerne over 10%) som du gjærer, skulle du då synest at dei rundt 15% i alkoholstyrke er for sterkt så kan du vatne det ned etterpå. men hvis jeg ikke tilsetter noe vann så får jeg jo nesten ingenting av det.Da kan jeg like godt drite i det. Men dersom du tynner det ut med vatn så blir det i forhold til volum nesten ikkje noke næring til gjæra, noke som igjen betyr at alkoholstyrken blir nærmast null. Satts heller på å ha ei væske med høgt innhold av karbohydrat (gjerne over 10%) som du gjærer, skulle du då synest at dei rundt 15% i alkoholstyrke er for sterkt så kan du vatne det ned etterpå. Må jeg ikke tilsette noe sukker for at det skal bli alkohol også? eller er det nok sukker i juicen allerede Lenke til kommentar
MetalAndy92 Skrevet 19. februar 2014 Forfatter Del Skrevet 19. februar 2014 men hvis jeg ikke tilsetter noe vann så får jeg jo nesten ingenting av det.Da kan jeg like godt drite i det. Men dersom du tynner det ut med vatn så blir det i forhold til volum nesten ikkje noke næring til gjæra, noke som igjen betyr at alkoholstyrken blir nærmast null. Satts heller på å ha ei væske med høgt innhold av karbohydrat (gjerne over 10%) som du gjærer, skulle du då synest at dei rundt 15% i alkoholstyrke er for sterkt så kan du vatne det ned etterpå. Det blir jo dyrt som faen hvis jeg skal lage en god del. Lenke til kommentar
MrEspen Skrevet 19. februar 2014 Del Skrevet 19. februar 2014 Dyrt som faen? Rema selger eplejuice til 8kr litern, den gjæren du får kjøpt er gjerne nok til å gjære 15-30 liter, ettersom om du setter gjærstarter eller ikke. Da ender du på ca 10kr litern for cider, er det dyrt? /Espen Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 19. februar 2014 Del Skrevet 19. februar 2014 Lag det med eplejuice du. Da har du det vi vanligvis kaller sider. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 19. februar 2014 Del Skrevet 19. februar 2014 Det er rikelig nok sukker i vanlig juice frå før, så det er ikkje nødvendig å tilsette raffinert sukker i tillegg. I enkelte typer juice kan det være fornuftig å tilsette litt ekstra sukker i juicen, men pass på at det ikkje blir for søtt. Når det gjeld prisen så vil den være avhengig av prisen på råvarene. Kjøper du større kvantum av billeg juice så koster det berre mellom 5 og 10 kr per liter, det er ofte tilbud på 1,5 liter for 10 kr på dagligvarebutikkane. Du kan også gå ut og høste f.eks rognebær heilt gratis (til neste haust). Granateplejuice vil nok fungere heilt fint, men er det ikkje litt råflott å basere seg på granateple? Vanlig eple- juice/nektar er eit mykje billegare alternativ. Du står sjølvsagt heilt fritt til å tynne ut juicen med vatn om du vil, men om eg forstår intensjonen din rett (basert på denne tråden og tidligare tråder) så vil du ha eit sluttprodukt som inneheld ein del alkohol, og ikkje berre eit lett gjæra produkt. Dersom du tynner ut juicen så blir alkoholprosenten dertil lavare. Det beste er uansett at prøver deg litt fram. Kjøpe ein pakke med vingjær som skal holde til 10 liter, del opp gjæra i 10 like posjoner og lag 10 forskjellige viner på ca 1 liter der du eksperimenterer med tilsatt sukker og tilsatt vatn. Etterpå så måler du alkoholprosenten og tar ein smakstest på kva som fungerer best. Det er på ingen måte nødvendig å starte direkte med 25 liter, det fungerer heilt fint å eksperimentere litt i småskala. 1 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå